Търси

Брат Михаил - Омраам: Истинският Учител не е продавач на илюзии!

Още по темата ...
равновесие и будност - духовно развитие

Най-същественото качество за запазване на равновесието е будността

Виж повече
Великите Учители

Великите Учители са единствените, които са способни да възстановят мира на Земята

Виж повече
Сърцето НЕбула

Можете да докоснете сърцето на Вселената само с вашето собствено сърце

Виж повече
17.06.2023 г.
4253
13
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Хората са давали всевъзможни дефиниции за думата "истина" и с това са успели единствено да направят този въпрос много объркан и заплетен. Невъзможно е да се каже що е Истина, тъй като Истината е не-съществуваща - съществуват само Мъдростта и Любовта.

Думата Истина всява страх у много хора: те си представят Истината като някаква страховита сила, която им пречи да дишат, да се хранят, да утоляват жаждата си, да обичат. Колкото и да им обяснявате, че напротив: ще дишат, ще се хранят, ще обичат,  нищо не може да се направи: те просто бягат от истината. Други говорят за истината като нещо невъзможно, недостижимо, невъобразимо.. Човек почва да се чуди дали наистина е толкова трудно да се намери Истината…

За онзи, който търси искрено, Истината не е толкова трудна за намиране. Че не е лесно човек да получи Откровение за Абсолютната Истина - това е ясно. Но че няма как да познае онази Истина, която е достатъчна, за да управлява правилно своя живот - не, това е невъзможно!

Всички хора нещо търсят - и в зависимост от случая наричат това “нещо” щастието, смисълът на живота, Истината...И защо не намират онова, което търсят? Защото винаги го очакват под форма, отговаряща на представата, която имат за него. Дори и Истината трябва да се съобразява с техните желания - и когато се занимават с някакво духовно учение, то е с надеждата да намерят определени условия, теории и ситуации, удобни и изгодни за тях. Ето защо ги виждаме да прехвърлят от едно учение на друго, без да се установят.

Хората търсят лъжите, илюзиите, сапунените мехури - и ето защо се отвръщат от истинския Учител: защото точно той не е продавач на илюзии! Край него те се чувстват изтерзани, нещастни.Това е доказателство, че не търсят Истината.

Те не искат да намерят истината - и продължават да ходят навсякъде и да повтарят: “Аз търся Истината.” Това звучи впечатляващо и внушително! Те се кичат с тази фраза, сякаш е някакъв медал за заслуги.
Занапред ще трябва да махнат този “медал”, да престанат да се кичат с него и на негово място да сложат думите: “Намерил съм вече Правия Път, ето на: работя!”

Хората ще намерят Истината едва когато решат да Й служат. Мнозина от т.нар. “духовни хора” също никога няма да Я намерят, защото очакват Тя да им помогне да осъществят своите най-материални желания. Те приемат Истината като слугиня, като банкова сметка , която ще им даде притежание, власт, удоволствия.

За да намери Истината, човек трябва да бъде смирен. А да бъдеш смирен -това значи преди всичко да не бъдеш толкова придирчив към Природата, хората и Създателя относно твоите потребности. От къде иде този глас, който търси лесното, който настоява да живее в благополучие, охолство и удоволствия, а отказва да полага усилия, да търпи изисквания и ограничения, да спазва правила и задължения? Това е гласът на нисшата природа. Само че точно тази нисша природа - това ли сте вие наистина?.. Не.

Нисшата природа е част от човека, но не е самият човек. Тя е като материя, върху която човек трябва да работи, за да храни своята Висша природа, която безсмъртна, вечна. За да познаем Истината, трябва да се отъждествяваме с онази Светлина, онова благородство, онази неподкупност и нерушимост, които са присъщи на Висшата природа.

Ако Истината си остава един толкова смътен и неясен въпрос, то е защото хората Я възприемат като нещо абстрактно. Обаче Истината - това е светът в който с ме потопени: свързани сме с Нея, ние сме едно с Нея, невъзможно е да бъдем отделно от Нея. Ние живеем в Истината, храним се с Истината, дишаме Истината - така че трябва да престанем да мислим, че Тя ще дойде отвън. Отвън могат да дойдат само срещите: същества, обекти, предмети, книги, произведения на изкуството - съприкосновението с които събужда у нас интуитивно усещане за Истината. Това е всичко.

Ето защо да казва човек: “Ще търся Истината”, е най-хубавият начин да не Я намери. Защото на Земята човек не може да намери Истината - и онзи който очаква да срещне нещо отвън, за което да каже : “Ето я Истината!”, се самозаблуждава. До Истината можем да се приближим само като изучаваме Любовта и Мъдростта и се стремим да ги проявяваме.


Омраам Микаел Айванов
"Истината - плод на Мъдростта и Любовта"
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 

Свързани публикации

Антон Дончев © 2016 снимка : Портал12
13.04.2016 г.
7985
4

Акад.Антон Дончев: Живеем в паралелни времена под знака на Армагедон! (ВИДЕО)

Какво става с нашия Свят днес? Как се променя усещането ни за Вярата в безсмъртието на човешката Душа? В какво време живеем? Какви са предизвикателствата пред българите днес?
Виж повече
Елеазар Хараш
02.08.2016 г.
40862
2

Елеазар Хараш: Бог е в детайлите, случайностите и в тънкостта на нещата! (ВИДЕО)

Ако познаваш Бога, ти не можеш да бъдеш обикновен човек.  Бог е Бог не само при някои условия, а при всички условия.
Виж повече
проф. Андрей Пантев
04.11.2016 г.
2166

Проф. Андрей Пантев: Будителите са тези, които вярват, че съвършенството е възможно

Удивително е, че в този меркантилен свят има хора като вас, каза в приветственото си слово проф. Андрей Пантев, който беше поканен от Бялото братство по случай 1 ноември
Виж повече
Проф.Андрей Пантев
05.11.2016 г.
2668

Проф.Андрей Пантев: Петър Дънов оставя благост със своето Вселенско учение (ВИДЕО ЛЕКЦИЯ)

Учението на Учителя Петър Дънов не се е променило. То остава вечно. То е универсално, космополитно, общочовешко. Всичко друго - расовата борба, класовата борба, пролетарската революция, пазарната икономика, дотолкова готиният капитализъм.., че няма в него капка човечност...всичко това се изчерпва! А учението на Учителя си остава непокътнато
Виж повече
Елеазар Хараш - отговори за зрителски въпроси на Портал12
13.11.2016 г.
25833
2

Елеазар Хараш - Какво се случва след смъртта и важни съвети за починалите (ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСИ НА ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОРТАЛ 12)

За мъдрецът смъртта е скок в свободата, за разумният човек тя е скок в светлината, за премъдрия човек, Учителя – тя е скок в Бога и в Мистерията, за обикновения човек тя е скок в астралния свят, в нови ограничения, но малко по-разхлабени, т.е. от железни окови и вериги, отиваш в златни окови и пак чакаш.
Виж повече
Богомислкият дух, мистичният дух работи сега в Света
21.03.2017 г.
3469

Елеазар Хараш: Богомислкият дух, мистичният дух работи сега в Света! (ВИДЕО+ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Ние не сме Богоподобни, ние сме Древноподобни, ние не сме образ и подобие, ние сме древен лик на Абсолюта. И какво е мярката-древен лик значи там нямаш….там мярката за древния лик на човека – нещо общо с образ и подобие, те са ограничени. Древен лик означава да има велика Пълнота, Безмълвие и нещо, което не може да се опише понеже там Бог прибавя и Безмълвие, не мълчание
Виж повече
духовно развитие - ученик-Учител, съзнание, Любов, Свобода
27.04.2017 г.
4711
1

Елеазар Хараш: Целта на изпитанията е свещенна - да придобием своята Свобода!

По време на изпитанията търсачът на Истината заражда в себе си семето на Свободата. Целта на изпитанията е свещенна - да придобием своята Свобода! Който е придобил свободата си, е устоял в Истината. Тогава за него мракът вече не е мрак, той вижда другото му лице. Това лице е усмивката на Бога.
Виж повече
Бодхидхарма
13.07.2017 г.
6976

Елеазар Хараш: Истината – това е Път на огромна, сурова дисциплина (ЛЕКЦИЯ ЗА БУДИЗМА)

Добрите дела са илюзорни призраци. Мъдрецът е спасен: и с дела, и без дела. Ако един глупав човек помага много на хората – Мъдрецът не помага. Глупакът продължава да загива и да умира в много прераждания – Мъдрецът е надраснал делата
Виж повече

Спонсори на Портал 12