Брат Михаил - Омраам: Истинският Учител не е продавач на илюзии!

04.06.2019 г.
5862
Добавена от: Таня Борисова
13 коментара
Хората са давали всевъзможни дефиниции за думата "истина" и с това са успели единствено да направят този въпрос много объркан и заплетен. Невъзможно е да се каже що е Истина, тъй като Истината е не-съществуваща - съществуват само Мъдростта и Любовта.

Думата Истина всява страх у много хора: те си представят Истината като някаква страховита сила, която им пречи да дишат, да се хранят, да утоляват жаждата си, да обичат. Колкото и да им обяснявате, че напротив: ще дишат, ще се хранят, ще обичат,  нищо не може да се направи: те просто бягат от истината. Други говорят за истината като нещо невъзможно, недостижимо, невъобразимо.. Човек почва да се чуди дали наистина е толкова трудно да се намери Истината…

За онзи, който търси искрено, Истината не е толкова трудна за намиране. Че не е лесно човек да получи Откровение за Абсолютната Истина - това е ясно. Но че няма как да познае онази Истина, която е достатъчна, за да управлява правилно своя живот - не, това е невъзможно!

Всички хора нещо търсят - и в зависимост от случая наричат това “нещо” щастието, смисълът на живота, Истината...И защо не намират онова, което търсят? Защото винаги го очакват под форма, отговаряща на представата, която имат за него. Дори и Истината трябва да се съобразява с техните желания - и когато се занимават с някакво духовно учение, то е с надеждата да намерят определени условия, теории и ситуации, удобни и изгодни за тях. Ето защо ги виждаме да прехвърлят от едно учение на друго, без да се установят.

Хората търсят лъжите, илюзиите, сапунените мехури - и ето защо се отвръщат от истинския Учител: защото точно той не е продавач на илюзии! Край него те се чувстват изтерзани, нещастни.Това е доказателство, че не търсят Истината.

Те не искат да намерят истината - и продължават да ходят навсякъде и да повтарят: “Аз търся Истината.” Това звучи впечатляващо и внушително! Те се кичат с тази фраза, сякаш е някакъв медал за заслуги.
Занапред ще трябва да махнат този “медал”, да престанат да се кичат с него и на негово място да сложат думите: “Намерил съм вече Правия Път, ето на: работя!”

Хората ще намерят Истината едва когато решат да Й служат. Мнозина от т.нар. “духовни хора” също никога няма да Я намерят, защото очакват Тя да им помогне да осъществят своите най-материални желания. Те приемат Истината като слугиня, като банкова сметка , която ще им даде притежание, власт, удоволствия.

За да намери Истината, човек трябва да бъде смирен. А да бъдеш смирен -това значи преди всичко да не бъдеш толкова придирчив към Природата, хората и Създателя относно твоите потребности. От къде иде този глас, който търси лесното, който настоява да живее в благополучие, охолство и удоволствия, а отказва да полага усилия, да търпи изисквания и ограничения, да спазва правила и задължения? Това е гласът на нисшата природа. Само че точно тази нисша природа - това ли сте вие наистина?.. Не.

Нисшата природа е част от човека, но не е самият човек. Тя е като материя, върху която човек трябва да работи, за да храни своята Висша природа, която безсмъртна, вечна. За да познаем Истината, трябва да се отъждествяваме с онази Светлина, онова благородство, онази неподкупност и нерушимост, които са присъщи на Висшата природа.

Ако Истината си остава един толкова смътен и неясен въпрос, то е защото хората Я възприемат като нещо абстрактно. Обаче Истината - това е светът в който с ме потопени: свързани сме с Нея, ние сме едно с Нея, невъзможно е да бъдем отделно от Нея. Ние живеем в Истината, храним се с Истината, дишаме Истината - така че трябва да престанем да мислим, че Тя ще дойде отвън. Отвън могат да дойдат само срещите: същества, обекти, предмети, книги, произведения на изкуството - съприкосновението с които събужда у нас интуитивно усещане за Истината. Това е всичко.

Ето защо да казва човек: “Ще търся Истината”, е най-хубавият начин да не Я намери. Защото на Земята човек не може да намери Истината - и онзи който очаква да срещне нещо отвън, за което да каже : “Ето я Истината!”, се самозаблуждава. До Истината можем да се приближим само като изучаваме Любовта и Мъдростта и се стремим да ги проявяваме.


Омраам Микаел Айванов
"Истината - плод на Мъдростта и Любовта"
Таня Борисова Таня Борисова
Таня Борисова е създател на онлайн платформата Портал12. Автор на множество текстове и видео материали по темите за личностното израстване, духовното развитие и призванието на човек. "Портал12 е израз на нашата вяра в личната и колективна отговорност за важната роля на България в развитието на нов тип мислене през след...

Свързани публикации

13.07.2017 г.
11109

Елеазар Хараш: Истината – това е Път на огромна, сурова дисциплина (ЛЕКЦИЯ ЗА БУДИЗМА)

Добрите дела са илюзорни призраци. Мъдрецът е спасен: и с дела, и без дела. Ако един глупав човек помага много на хората – Мъдрецът не помага. Глупакът продължава да загива и да умира в много прераждания – Мъдрецът е надраснал делата
27.04.2017 г.
7555

Елеазар Хараш: Целта на изпитанията е свещенна - да придобием своята Свобода!

По време на изпитанията търсачът на Истината заражда в себе си семето на Свободата. Целта на изпитанията е свещенна - да придобием своята Свобода! Който е придобил свободата си, е устоял в Истината. Тогава за него мракът вече не е мрак, той вижда другото му лице. Това лице е усмивката на Бога.
13.11.2016 г.
23952

Елеазар Хараш - Какво се случва след смъртта и важни съвети за починалите (ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСИ НА ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОРТАЛ 12)

За мъдрецът смъртта е скок в свободата, за разумният човек тя е скок в светлината, за премъдрия човек, Учителя – тя е скок в Бога и в Мистерията, за обикновения човек тя е скок в астралния свят, в нови ограничения, но малко по-разхлабени, т.е. от железни окови и вериги, отиваш в златни окови и пак чакаш.
21.03.2017 г.
4551

Елеазар Хараш: Богомислкият дух, мистичният дух работи сега в Света! (ВИДЕО+ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Ние не сме Богоподобни, ние сме Древноподобни, ние не сме образ и подобие, ние сме древен лик на Абсолюта. И какво е мярката-древен лик значи там нямаш….там мярката за древния лик на човека – нещо общо с образ и подобие, те са ограничени. Древен лик означава да има велика Пълнота, Безмълвие и нещо, което не може да се опише понеже там Бог прибавя и Безмълвие, не мълчание
05.11.2016 г.
3992

Проф.Андрей Пантев: Петър Дънов оставя благост със своето Вселенско учение (ВИДЕО ЛЕКЦИЯ)

Учението на Учителя Петър Дънов не се е променило. То остава вечно. То е универсално, космополитно, общочовешко. Всичко друго - расовата борба, класовата борба, пролетарската революция, пазарната икономика, дотолкова готиният капитализъм.., че няма в него капка човечност...всичко това се изчерпва! А учението на Учителя си остава непокътнато
Коментари: 13
 • мигриращ
  29.08.2017 г., 09:13 ч.
  0     0

  България е черния дроб-чистача /Дънов/.Дали има нещо общо със символа СЮН в "Книгата на промените"=Голямата дъщеря/две черти ЯН и една ИН =ВОДНАТА МОЛЕКУЛА/-женски принцип с мъжка структура???!!!Какво ли представляват ВОДОРОДНИТЕ ВРЪЗКИ и дали някои пирамидални структури не са аналогични????!!!!Защо казват в китайската медицина,че когато ИН и ЯН почнат да се разделят в Черния дроб,то човек задължително умира???!!!!!Много въпроси ,страшно много въпроси..........

 • Мери Попинс
  18.08.2017 г., 09:19 ч.
  0     0

  Зеленчуци и плодове се култивират о време,за да може като почнат да избуяват да се самооформят красиво.Да грешиш тогава ще ти носи ползи,а не несгоди и разочарования.Лесно можеш да намериш правилния път към къщи. Намеренията дават следствията.Ако промениш намерението ,то и следствието се променя.  

  Да си искрен до наивност не е равно на глупост. Да търсиш под вола теле, ето това е глупост.Стремежът ,не е реализация.Дали победата, е победа?Дали загубата, е загуба?Най-важното е да не изсмукваш другия безжалостно-кой после ще те вдъхнови?

 • упражнение 4
  18.08.2017 г., 08:47 ч.
  0     0

  Разглеждаме гайка и болт/нарезите са най-интересната част/.Цялата магия и красота е когато обединим тези два детайла и получим здрава сглобка.Можем да построим детски площадки, в които да растат здрави,силни и разумни деца.Колко ли сглобки са нужни?

 • упражнение 3
  18.08.2017 г., 08:37 ч.
  0     0

  Най-важното упражнение/танцът ТАНГО -Дънов/  

  Мъж и жена танцуват.Когато тя върви "заплашително" към него, то всъщност го "носи" с крехките си ръце и обратното .Това се нарича ХАРМОНИЯ.Ако някой от тях реши да промени стъпката и другият не го последва ,то има дисхармония и танцът е провал.ДОВЕРИЕТО в партньора е важно нещо.Можеш винаги когато се умориш да водиш ,да се облегнеш и да се отпуснеш без страх,че ще паднете и двамата.

 • упражнение 2
  17.08.2017 г., 08:40 ч.
  0     0

  Да разгледаме ветропоказател,който се върти примерно отгоре надолу ,ако бъде наблюдаван от едната страна.Нека сега го погледнем как ще се върти от другата страна/т.е. сменяме точката на наблюдение/.Какво ли ще открием? А този ветропоказател не прилича ли на динамо?А ако спре ,ще създава ли прохладата,която носи когато сме близо до него?/1=2/

 • упражнение
  17.08.2017 г., 08:16 ч.
  0     0

  Вземете бял лист и нарисувайте свастика или сувастика ,но само едно от тях.После обърнете листът с рисунката откъм слънцето и се вгледайте -ще видите ЧУДО/1=2/.Мъжът не може без жената и обратното ,защото са едно.

 • микроскопична прашинка
  12.08.2017 г., 18:49 ч.
  0     0

  Любовно откровение-2  

  Обичам ви.Аз съм с вас и вие сте с мен.Ние сме едно-малки прашинки споени от ЛЮБОВ. Кажи ЛЮБОВ,какво да направи за ТЕБ една микроскопична прашинка.Кажи ,но знай,че съм крехка и нежна.Макар, че мога да стана отново ,болката е страшно голяма/знам че и при другите прашинки е така/.Ние не сме мазохисти ,а просто влюбени.Поклон с възхита към всичко проявено чрез ТОТАЛА,защото е съвършенство.

 • микроскопична прашинка
  12.08.2017 г., 18:11 ч.
  0     0

  ЛЮБОВНО ОТКРОВЕНИЕ НА ЕДНА ПРАШИНКА  

  Учителят Дънов казва,че- Всеки трябва да роди независимо дали е дете,мъж или жена.  

  Любими,обичам ви с цялото си сърце.Прегръщам ви с най-горещи прегръдки.Ние станахме трънчета един за друг, но от най-красивите.Надявам се не съм ви наранила, а само леко раздвижила,както вие мен.Много получих ,надявам се и аз да съм дала/много усилия положих както и вие/.В движението е живота,дори и да не помръдваш.Съзнанието е динамо, което променя светове.Ние с ВАС експериментаторите откриваме света, а той дали открива нас е без значение.За да има КОСМИЧЕСКИ ЧОВЕК, то трябва да има достойни ЧОВЕШКИ ЕДИНИЦИ,които да го изградят.В СТРЕМЕЖА е коренчето, а разлистването само ще се случи/от само себе си/,стига да крепим СТРЕМЕЖА.АБСОЛЮТНАТА ЛЮБОВ затова е ДЕВА/ЧИСТА БОЖЕСТВЕНА СЪЩНОСТ/ ,защото дълго търпи,на всичко хваща вяра, тя не безобразничи.....,тя е създател на всичко дори и на БОГОЧОВЕКА.Тя е тази ,която единствено може да преобрази човека звяр,като затанцува с него любовен танц.Когато той разбере могъщата и нежност сам се превръща в стремеж към нея.  

 • Та
  29.07.2017 г., 10:43 ч.
  0     0

  За да няма изкушени,ще кажа че Та е чистачка в обществена сграда и много и харесва да бъде това.Така,че тя сподели само идеи.Ако не ти харесват ,винаги можеш да кажеш:От чистачка акъл неща.

 • Та
  29.07.2017 г., 10:26 ч.
  0     0

  Резултатът от противоположни мисли,които се сблъскват у човека водят до болезнено състояние на нервната система.Щом мисълта се раздвои,стане дисхармонична се стига до едно хипнотично състояние,което демагнетизира,обезсилва човека.-Дънов  

  Средата, в която живеете е крайно развълнувана,в следствие на което не можете правилно да възприемате космичните енергии.Ако човек е в пасивно състояние,той лесно може да възприема висшите космични енергии и да се възползва от тях.-Дънов  

  Днес всички сме свидетели и преки участници в една игра на глупостта-манипулиране чрез противопоставяне на хора,новини,мисли,идеи,учения...Най-лошото е, че като неразумни деца дори въвеждаме противоречието/дисхармонията/като метод за навлизане в разумност.Освен да си разбием главата в пълния смисъл на думата ,друго няма да постигнем.Всеки създател на такава дисхармония ще носи пряка отговорност,защото възпрепятства правилното функциониране на силите в мозъка,водещи до проявяване на Божественото в човека.т.е възпрепятства приемът и обработката на мисълта от по висок свят/мозъкът и нервната с-ма са проводници/.Тук сме/в материята/да участваме в създаването,организирането и използването на нови клетки/основно в нашия мозък/,а не да унищожаваме съграденото старо.

 • Та
  23.07.2017 г., 17:20 ч.
  0     0

  НЕКА ТОЗИ ,КОЙТО Е НЕВИНЕН ХВЪРЛИ КАМЪК."Престъпление" и "наказание"-две думи използвани с голяма страст в днешно време/твърде зловещо/.А дали са разбрани правилно и дали най-важната дума "наказание"е всъщност правилната.Не е ли най-важната дума ИЗКУПЛЕНИЕ.Да си в казана означава да вриш в него,да страдаш, да се мъчиш, да се гърчиш от болка, но дали има решение за човека, ако той не осъзнае защо е всичко това.То ще е само едно страдание.Кое ще превърне страданието в решение- естествено осъзнаването на "престъплението",вникването и разбирането му-това вече е отговор и се нарича ИЗКУПЛЕНИЕ."Наказанията" не са наша задача, те са работа на ДРУГ, наша работа е ИЗКУПЛЕНИЕТО./"Престъпление и наказание"-Фьодор Достоевски/

 • Та
  22.07.2017 г., 07:15 ч.
  0     0

  Задачата на УЧЕНИКА е да бъде ТЪРСАЧ/да търси БОГ в подробностите/Дънов//. Ако не търси как ще ГО/БОГ/ "види", как ще ГО "срещне", как ще "разговаря" с НЕГО.Чистата вода е от извора, не от разклоненията.Но за да намериш извора тръгваш по бреговете на разклоненията,в обратната посока на водата/ЗАМЪРСЕНОТО води до ЧИСТОТО;УСЛОВНОТО- до БЕЗУСЛОВНОТО;ИЛЮЗИЯТА-до ИСТИНАТА/. Учителят ще каже"ТЪРСИ", а БОГ-ЗАБЕЛЕЖИ МЕ. Ако не търсиш как ще намериш!?Първата задача винаги е ТЪРСИ.Всички сме белязани от БОГ,но това че не го разбираме не променя/отменя ФАКТА.А това, че си "забелязал" БОГ не те прави директно УЧИТЕЛ.Пози БОЖЕ от много учители,защото СИ ЕДИН.

 • Та
  21.07.2017 г., 15:02 ч.
  0     0

  Объркване относно ИСТИНАТА може да има само тогава ,когато не се прави разлика между УСЛОВНАТА ИСТИНА и БЕЗУСЛОВНАТА ИСТИНА=ТОТАЛА=АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА.За да види човек разликата и да не бърка тези две понятия се ползва един прост трик ,показан ни от Александър Дюма в "Граф Монте Кристо"-целия сюжет се върти само върху една велика БОЖЕСТВЕНА ИДЕЯ:Няма щастие нито нещастие, а САМО СРАВНЕНИЕ МЕЖДУ ДВЕТЕ НЕЩА.Само този,който е изпитал БЕЗГРАНИЧНО НЕЩАСТИЕ може да изпита БЕЗГРАНИЧНО ЩАСТИЕ.-Това свойство/правило се нарича УСЛОВНОСТ и тази условност във всичко ние наричаме ЖИВОТ. Единствено САМ БОГ=ТОТАЛА=АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА няма тази условност, т.е. ТОЙ е БЕЗУСЛОВЕН.А ТОТАЛА е навсякъде и във всичко така ,че тази БЕЗУСЛОВНОСТ се съдържа навсякъде, макар че живеем в УСЛОВНОСТИ,т.е. в ИЛЮЗИЯ/забележи в УСЛОВНОСТИТЕ се съдържа БЕЗУСЛОВНОТО или Дънов-"Бог е в подробностите".В този ред на мисли къде е ролята на УЧИТЕЛИТЕ- те са буди=будители=проводници на АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА,но никога ,абсолютно никога не ще бъдат САМ ТОТАЛА.Ще се слеят с НЕГО,но НЕГО никога не ще бъдат.Как една частица ще е ТОТАЛА, тя затова е частица/както една наша клетка е част от нас ,но не е нас/.За това стремежа на човек трябва да е част от НЕГО и то осъзнато, т.е. да сме част от АБСОЛЮТНАТА ЛЮБОВ,АБСОЛЮТНАТА МЪДРОСТ, АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА които са САМ ТОТАЛА/САМ БОГ/.

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай