Търси

Божествената азбука Глаголица - във фокуса на изложба ArtExtreme СТРАЖА

10.05.2018 г.
3032
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
„ArtExtreme СТРАЖА“ е пето издание на многожанровата изложба „ArtExtreme“ – изкуство на предела в образ на вътрешни преживявания в пространствени среди. Изследва и показва образа на „СТРАЖА“ – свят пазител на същността в пространство, сътворено от божествената азбука Глаголица. Темата е пресъздадена чрез 16 художествени творби; археометрирана мелодия на името на изложбата и буквите от Глаголицата ведно с български ритми; видео филми с преживявания, вплетени в танцови изпълнения. „ArtExtreme“ модели са световни балетни изпълнители и хореографи от България, Канада, САЩ, Куба, Южна Африка, Швейцария, Украйна и Италия. Национален етнографски музей участва с накити, отличителен знак в облеклото на „СТРАЖА“, куратор от страна на музея е гл.ас. д-р Андрей Тонев.

Изложбата в цялост съхранява, обогатява и развива представата за големите дела на българския народ – създаването на Глаголицата и собственото културно-историческо богатство. Една съкровищница, която да бъде споделена и отново да обогати фонда на световното културно наследство.

В нейната програма ще се проведат „АртЕкстремни разговори“, БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ „Образ Български“, пешеходна обиколка „ArtExtreme СТРАЖА“ и работилница „Азбука Глаголица“. Изложбата може да бъде посетена до 30 май в работното време на музея от вторник до неделя на пл. „Княз Александър I”, № 1.
Музиката на „ArtExtreme СТРАЖА“ е създадена и аранжирана ведно с български ритми от композитора Александър Карагьозов въз основа мелодията на името на изложбата и буквите от Глаголицата – археометрирани от Сдружение „АМАТ“ – инж. Таньо Танев, гл. ас. Ангел Манев, Венера Иванова.
За стила на облеклото на „СТРАЖА“ и в създаването на целия художествен образ са използвани различни части българска носия, собственост на Йордан Иванов, Руска Станчева от с. Аврен, област Варна и на Етнографски музей-Варна, заедно с накити и оръдия на труда; бижута от стъкло на Диана Раданова; дрехи и аксесоари от плъстена вълна на Силвия Стоянова. Гримът на „ArtExtreme“ моделите е дело на Джо Краудър. Национален етнографски музей участва в изложбата с избрана част от колекция „Накити“: коланна украса, пафти, гривни и пръстени, отличителен знак в облеклото на „СТРАЖА“. Куратор гл. ас. д-р Андрей Тонев, ИЕФЕМ-БАН.
АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева са автори и куратори на изложбата. Изследователи на образа и вътрешните преживявания в пространствени среди. Културни оператори и куратори на образно изкуство. Създатели на Център за образна култура „ArtExtreme“, едноименна изложба и школа за образно изкуство „ArtExtreme Concept“. Основатели на секция към СЖБ „Подкрепа“ и Международната федерация на журналистите в Брюксел. Членове на МАБИК /Международна Академия по Българознание, Иновации и Култура/ и на Сдружение Обединени Бизнес Клубове. Създатели и организатори на „БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ“.
 
ПРОГРАМА на „ArtExtreme СТРАЖА“, 15 – 30 май 2018
15 май, 18:00 Откриване на изложбата
Национален етнографски музей, София, пл. Княз Александър I, №1
18 май, 10:00 АртЕкстремни разговори с АНДАРИ в Международен ден на музеите
Национален етнографски музей, София, пл. Княз Александър I, №1
19 май, 18:00 – 24:00 „ArtExtreme СТРАЖА“ в Европейска нощ на музеите
Национален етнографски музей, София, пл. Княз Александър I, №1
20 май, 10:00 БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ „Образ Български“
КТ „Подкрепа“, ул. Ангел Кънчев 2, пл. Гарибалди
Oт 2014 г. се провеждат от АНДАРИ през месец май в София с домакинството на Национален етнографски музей и Национален природонаучен музей. Участват широка група изследователи – историци, богослови, етнолози, фолклористи, архитекти, урбанисти, инженери, физици, които представят резултати от нови проучвания и научни доказателства за историята на българите, които са отпечатани в сборник.
26 май, 11:00 Пешеходна обиколка „ArtExtreme СТРАЖА“ с АНДАРИ и Здравко Петров, historicalroutes.bg. Сборно място: подлеза на ул. Сан Стефано, Орлов мост.
27 май, 11:00 Работилница „Азбука Глаголица“ с АНДАРИ и арх. Александра Бабунска
Национален етнографски музей, София, пл. Княз Александър I, №1
 
Видео трейлър на изложбата: https://www.youtube.com/watch?v=5pFr6N0ASXE
Повече за изложбата и нейната програма: www.andaribg.com
Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/566313977082011/
 
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12