Търси

Божествената Нова година настъпва днес 19-и Август (СНИМКИ ОТ РИЛА)

19.08.2017 г.
11689
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Божествената нова година настъпва днес 19-и Август и е кулминацията на живота на Рила, където ежегодно през август се провежда Лятната духовна школа на Учителя Петър Дънов, с духовното име Беинса Дуно. От екипа на Портал12 споделяме с вас част от това как преживяхме и видяхме мистичната Рила - Вратата към Агарта. Представяме ви един фото разказ с мисли на Учителя за Рила, Природата и Духовната школа, нейното значение и задача:

В Природата има ред и порядък. Ние мислим да създадем някакъв особен наш ред. А всъщност трябва да приемем и приложим реда, който съществува в Природата.Ние виждаме във всичко, което ни заобикаля тук, проекция на реалния свят. Този реален свят съществува.

Целта на нашето пребиване тук е да направим връзка с невидимия, с реалния свят. Вие мислите, че освен вас никой няма тук вие мислите, че планината е празна.Не, безброй очи има в планината, които следят всичко и ви изпитват.Като сте дошли на планината, вие трябва да живеете добре, да не опетнявате Природата, която е част от цялото Битие. От всички се искат чисти мисли и чувства, за да не се нарушава хармонията в Природата. Най-малкото нарушаване води след себе си голямо наказание. Всяка нечистота, всяко недоволство, всяко роптание и оплакване се отразява болезнено върху съществата от духовния свят. Днес духовният свят е пълен с оплакванията на хората. Всички се оплакват, че нямат пари, имоти, къщи, дрехи, добри условия и т.н. Обаче на тия оплаквания не се дава никакъв отговор и внимание.
Мъглата показва сегашния ви живот. Каквито сте вие, такъв е денят.Когато хората са неводолни от света, който Бог е създал, и се стремят да създадат нов свят, според техните разбирания, те всякога ще образуват мъгла в съзнанието си. Има ли мъгла в съзнанието им, и пътят, по който се движат, ще бъде кален. Знайте, че по-добър свят от този, който Бог е създал, не може да съществува. Приемете го такъв, какъвто е създаден и бъдете доволни от него.

С изгряването на слънцето и силата на човек се увеличава. Затова именно е казано в Писанието: На онези, които чакат Господа силата им ще се удвои.Излезете ли на изгрев слънце, съзнавайте дълбоко в себе си, че и днес ще познаете Бога малко повече, отколкото досега сте го познавали. Ако при изгряването на слънцето съзнавате, че възприемате повече от Божествения живот , тогава слънчевата светлина ще има лечебно въздействие върху вас.Молитвата е най-важният метод на растеж, обаче малцина знаят да се молят. Молитвата не е нещо външно и не седи в изговарянето на думи. Тя е нещо дълбоко, вътрешно. Молитвата е единственият път, по който можем да работим за нашето повдигане.

Планината обича чистотата. Само в чистотата може да чуем говора на планината. Трябва да имате чистота както физическа, така и на ума и на сърцето. Човек тук трябва да пречисти желанията си, да види кои от тях са животински, човешки и Божествени и всякога да задържи тези, които са човешки и Божествени.Всяко нещо, което иде от света, непременно ще се оцапа. Обаче както се е оцапало, така може да се изчисти. Щом видите някой нечист извор, изчистете го, без да се сърдите на външни условия, без да търсите виновни за неговата нечистота. Като наредите нещата вън, ще се наредят и вашите мисли.

Почистване на Рилските езера

Вие сте дошли на планината да разрешите някоя задача. Както търкаляте камъни, така трябва да търколите мъчнотията, която стои на пътя ви и да се освободите от нея.Като ученици вие трябва да бъдете внимателни, да имате будно съзнание. Като отидете при един извор, не трябва да пиеете веднага, но поседете малко и внимателно пристъпете към извора.Налейте вода в чаша и пийте бавно, глътка по глътка. Водата гаси вътрешния пожар в човека.Всички сте дошли планината да получите нещо от нея: да се обновите, да си почините, да трансформирате състояниянията си. Искате да ви се даде нещо - право е това. Но давате ли и вие? Едно трябва да знаете: само онзи, може да получи от природата онова, за което е дошъл, който изпълни закона за даването. Щом е дошъл тук трява да се погрижи за още трима.Когато се качвате и слизате всеки ден по върховете, вие трябва да възприемете по една нова мисъл, върху която да работите през деня.Паневритмията е разумна обмяна със силите на живата природа. В красивия свещен час , когато цялата природа тръпне от радост, се образува живият кръг на Паневритмията. В ранното утро в разцъфналата природа почват ритмичните упражнения, в които се осъществяват седемте основни принципа на Божествения Живот.

паневритмия

Всяка идея, всяко душевно качество съответствува на известно движение. Има движения на доброто, на милосърдието, на справедливостта. Любовта си има свои линии на движение. Красотата също.Всички добродетели си имат свои движения. Човек трябва да научи това. На тази основа е изградена Паневритмията. Хората, които не са живяли добре, погрозняват и движенията им стават също грозни. Ето защо е потребно да се внасят съзнателни елементи в подсъзнателния живот.Докато множеството играеше Паневритмия, един орел започна да кръжи над танцуващият с плавни движения кръг...и летя през цялото време:

Ето какво казва Учителя за Орела: "Така ние виждаме как Св. Йоан, като на крилата на Орел, описва все по-високи и по-високи кръгове и ни издига все по-нагоре във висшите сфери на Битието, като започва полета си от физическия свят, преминава през астралния свят и се издига чрез Тръбите в менталния свят и чрез Чашите на Божия Гняв се издига до най-висшия достъпен за човека Божествен свят."Ние сме дошли тук да изкопаем много голямо богатство. На Рила има места, които съдържат онзи нектар, онази първична сила. Жизненият еликсир го има по тези места. Една екскурзия има смисъл до толкова, доколкото виждаме Бога в Природата.

езера - Близнаците - Рила

На планината може да се придобие нещо! На планина се придобива само чистота! Като се върнеш долу в полето, всичко онова, което сте взели в планината, ще го обработите, ще го турите на работа.© 2017 снимки: Портал12
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 1
  • Емо Неделчев
    20.08.2017 г. 15:13
    БОЖЕСТВЕНО ДОКОСВАНЕ ДО ВСЕМИРА!

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12