Търси

Богоявление се празнува на 12-тата вечер от Коледа

Още по темата ...
Веселин Орешков

Веселин Орешков: Радвайте се, българи, радвайте се на това, което идва! (ВИДЕО обръщение за новата 2024)

Виж повече
Елеазар

Елеазар: Пътят на Исус е пътят на душата. Пътят на Христос е пътят на Духа

Виж повече
06.01.2024 г.
2370
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Богоявление е един от най-големите християнски празници, празнуван в различни краища на Света. У нас той е по-известен като Йордановден и свързаният с него ритуал по хвърлянето и изваждането на кръст от река или водоем. Богоявление е денят, в който Йоан Кръстител кръщава Исус Христос в река Йордан.

Макар през последните години масмедиите да пресъздават на Богоявление един образ на забавление и първично състезание по ваденето на кръстове от ледени води, всъщност този празник има много дълбоки корени и символика. Богоявление носи послание и напомняне за дълбоките въпроси и истини в християнството.

С Богоявление се свързва най-дълбокият писмен документ – Откровението на Йоан, в който се съдържат най-важните принципи и основи на автентичното християнство. Макар именно това откровение да е най-често неразбирано или тълкувано неправилно, то крие в себе си дълбоките духовни истини на Христовото учение.

12-те дни между Коледа и Богоявление се наричат още „мръсни дни” и символизират невидимата граница между старата и нова година. В това време природата и човекът се подготвят за повторно раждане, а светът - за ново сътворение. Тогава идва и новият бог – Исус. За това и трапезата е космическият център на къщата, особено когато обединява поколенията, може би за да им напомни, че новият Бог идва заради обединението между душите.

Като две величествени колони в Храма на Годината се възвишават двата зимни празника: Рождество и Богоявление, ознаменуващи раждането на човека Исус от Назарет и следващото раждане в неговите сфери на висшия Дух на нашия космос, самият Божествен Син - Христос. А между тези два празника като мощна космическа стълба се разполагат дванадесетте Свещени Нощи като дванадесет възходящи стъпала на мировото съзнание,съединяващи човечеството със сферата на най-висшата космическа духовност., иразява времето до Богоявление създателят на антропософията Рудолф Щайнер.

В исторически план се счита, че именно на този ден по време на кръщението на Исус от Йоан Кръстител слиза Божествения Дух и се въплътява в Христос.

В България Богоявление и Ивановден се наричат под общото име "Водици", заради връзката им към водата по време на празнуването и свързаните с нея ритуали.

На този ден също се празнува рожденият ден на великия Христо Ботев, живял макар и кратък, но ярък живот, изиграл огромна роля не само в борбата на българския народ за свободата, но и в българската литература, история, култура и духовност.
 
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 

Спонсори на Портал 12