Търси

Богомилското учение става все по-актуално заради нужната смяна на парадигмата за Света

01.02.2017 г.
3512
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
При изключителен интерес премина лекцията за Боян Мага и богомилството, която се проведе вчера в София. Организатор на събитието бе Митков Арт Програминг Академи, с медийното партньорство на Портал12, а лектори бяха Мария Арабаджиева и проф.Дамян Попхристов.

При откриването на събитието, художника Павел Митков заяви: "Ние сме родени творци. Родени сме да творим и да създаваме действителността около нас. Моят призив към всички е "Отворете сетивата си и творете!". Академията за творческо програмиране си поставя за цел да отключи заложбите в човек, за една по-добра и красива действителност, обединявайки различни древни и съвременни научни и духовни познания.

В своята лекция пред пълната с над 330 души зала, писателката Мария Арабаджиева акцентира: "Богомилството като учение не може да бъде разбрано, ако не бъде разгледано в езотеричния му аспект. С принципите на материалистичната наука, няма как да бъде обяснена една духовна наука, а това може да стане само чрез синтез между двете.

Мария Арабаджиева - семинар Боян Мага - богомили

"Боян Мага е основополагащия камък на богомилското учение, което представлява средновековен възход на древната езотерична доктрина. Всички посветени знаят, че българската земя е специална. Ползвана е от преди десетки хилядолетия за различни алхимични трансмутации на съзнанието на земни и извънземни цивилизации....и бъдете спокойни, тази земя щя я пази Бог, защото е много специална!", посочи Арабаджиева.

Проф. Дамян Попхристов представи от своя страна подробна лекция за богомилството, символиката и традициите на богомилите в запечатването на техните послания, включително в иконографията на християнските църкви. Той фокусира вниманието върху това, че: "Богомилите отлично са познавали как функционира Божественото съзидание във Вселенски мащаб. Това е разбирането, че каквото е горе, трябва да бъде и долу. Това е разбирането, че ние като божии създание, трябва да бъдем директно свързани с нашия Създател, като общуваме директно и сме свободни да правим това, чрез нашата съвест."

Проф. Попхристов закри лекцията с прочит на следната богомилска мъдрост:

"Положете всяко старание и добавете на вярата си Добродетел,
На Добродетелта си добавете Познание,
На Познанието си - Себевладеене,
На Себевладеенето си - Постоянство,
На Постоянството си - Блаженство,
На Блаженството си - Братолюбие,
На Братолюбието си - Любов!"

Боян Мага - богомилство


ОЧАКВАЙТЕ ПЪЛНО ВИДЕО ОТ ЛЕКЦИЯТА В Портал12 TV

Свързани публикации

свещи в храм | © 2016 снимка: Портал12
23.06.2016 г.
1968

Отец Валентин Георгиев: Днес много хора си лепят етикети, че са християни (ИНТЕРВЮ)

И такива християни са външни, формални, номинални. Дори те да изпълняват всички правила, които църквата предписва. Ако не се вникне в тези правила.... значи Бог не се крие зад правилата. Бог в правила не може да го намерим. Бог го намираме в Любовта. Така, че много хора живеят в духовна слепота.
Виж повече
определение за ангели
13.08.2016 г.
17451
5

Елеазар Хараш: Ангелите мечтаят прераждане в хора! (ВИДЕО)

"Ангелите са проводници, служители и помагат на човек, където има условия. Ангелите жадуват да се преродят като хора, за да могат чрез страданието да познаят по-дълбоко Бог, но Бог не им дава прераждане. Голяма чест е да се родиш човек и особено да вървиш съзнателно по този път
Виж повече
Проф.Андрей Пантев
05.11.2016 г.
2620

Проф.Андрей Пантев: Петър Дънов оставя благост със своето Вселенско учение (ВИДЕО ЛЕКЦИЯ)

Учението на Учителя Петър Дънов не се е променило. То остава вечно. То е универсално, космополитно, общочовешко. Всичко друго - расовата борба, класовата борба, пролетарската революция, пазарната икономика, дотолкова готиният капитализъм.., че няма в него капка човечност...всичко това се изчерпва! А учението на Учителя си остава непокътнато
Виж повече
проф.Дамян Попхристов | © 2016 Portal12
16.11.2016 г.
15076
4

Проф.Дамян Попхристов: Боян Мага и учениците му са тук и работят сред нас (ВИДЕО ИНТЕРВЮ)

Представяме ви интервю на Таня Борисова с проф. Дамян Попхристов по темата за това кой е Боян Мага, наследството на богомилите и връзката със Свети Иван Рилски...Велико Търново, 13.11.2016
Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12