Търси

Богата програма на Форум за духовно развитие, който ще се проведе през Април (ПОКАНА)

30.03.2017 г.
2198
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Излезе програмата и темите на Второто издание на Форума за духовно развитие във Велики Преслав организиран от Фондация „Български Център Просветление – Дамян Попхристов“, който ще се проведе и тази година през месец април .

Темите на Форума ще бъдат:
Челе ди Булгерия – година по-късно.
Българите в основата на човешката цивилизация.
От Орфизма и Тангризма до Християнството и Исихазма.

Целта на форума е да осветли приносът на траките-българите за духовното развитие и възходът на Европа през различни епохи от нейното развитие. В научните дискусии ще вземат участие видни учени и авторитети, които са разработвали темите в свои публикации и книги. Проф. Дамян Попхристов ще направи достояние откритията, които италианската научна експедиция, в която участва и той, е направила на остров Сардиния през м.Октомври 2016 година.

По традиция в залата на читалището ще се състои концерт. Ще бъдат открити три художествени и една фотографска изложби. Ще бъдат представени три документални филма. Ще бъдат организирани „Работилница за здраве” и екскурзии.

ПРОГРАМАТА:
21-ви април (петък)
след обяд
Разглеждане на археологическия комплекс Велики Преслав.
Кратък поход от Археологическия комплекс през Кръглата църква („Златната църква“) до манастира „Патлейна“, където е погребан цар Борис I Покръстител.

Място: Археологическия комплекс
16:30 – 17:30 - Откриване на художествена изложба на Антония Дуенде „Сакрални преплитания“ и фото изложбата „Мистичната светлина на страната на катарите“ на Любомир Крумов

Място: Археологически музей Велики Преслав
18:00 – 19:00 - Прожекция на документалния филм „Въздигане“ на реж. Теодора Петрова за издигането на паметника на кан Алцек в град Челе ди Булгерия. (30 минути). След филма – спомени и разкази на кмета д-р Александр Горчев, Йорданка Хаджийска и проф. Дамян Попхристов за поставянето на паметника на кан Алцек.

Място: Читалището в град Велики Преслав
Вечерта
19:30 - Откриване на худ. изложба на Лили Димкова
Място: Галерията на общината


22-ри април (събота)

09:00 – 17:00 – теоретичен семинар с доклади от по 30 минути по темата: „Българите в основата на човешката цивилизация“. Между докладите ще има кратки паузи, както и обедна почивка от час и половина.

Лектори по време на форума ще бъдат :
акад. Атанас Панчев, проф. Евгений Сачев, проф. Дамян Попхристов, проф. Неделчо Неделчев, доц. Красимир Коев, Веселин Банчев, Иво Момчев, Илиян Бучков, Георги Майсторски, Ради Панайотов.

Място: Зала тържествена на общината гр. Велики Преслав

- 17:15 – 18:15 - Работилница за здраве

Място: къща за гости „Болярски стан”


18:30 – 20:00 – Концерт с участието на Църковен хор на Архиерейско наместничество – Шумен и художествени ансамбли от Община Велики Преслав.
Място: читалището на гр. Велики Преслав (450 места)

23-ти април (неделя)

08:00 - Молитва за благоденствието на България

Място: археологически резерват „Велики Преслав” – Дворцовата базилика

- 10:00 – 13:00 - заключителен семинар на теми :“От Орфизма и Тангризма до Християнството и Исихазма“ и „История и съвременост“ . Лекции по 30 минути с кратки паузи помежду тях.


Лектори ще бъдат :
акад. Антон Дончев, проф. Живко Желев, проф. Надежда Драгова, Мариана Праматарова, д-р Светла Балтова, Тодор Ялъмов.


13:00 – 13:30 - Прожекция на документалния филм на Мариана Праматарова „Корени на духовността“.
13:30 – 14:00 - документалния филм на Момчил Карамитев „По пътя на предците ни в южна Франция“ – филм, отразяващ пътуващия семинар до Лангедок, организиран от Фондация „Български Център Просветление – Дамян Попхристов“.
14:00 – закриване на Форума от кмета д-р Александър Горчев

Място: Зала тържествена на общината на гр. Велики Преслав

14:30 – 17:30 - посещение на Скалните манастири в с. Осмар

Форумът се провежда под патронажа на Кмета на Община Велики Преслав д-р Александър Горчев.

Организатори:
- Фондация „Български Център Просветление ;
- Община Велики Преслав;
- Археологически музей град Преслав;
- НПО „Обединени Българи за Устойчив Свят”;
- НПО Център по Интердисциплинарно Обучение – Академия на мистериите „Мадара“;
- Народно читалище - гр. Велики Преслав.

За резервации и информация за настаняване:
тел. 0538 42309, Юлиана Терзиева, 09:00-17:00
(Информационен център гр. Преслав)


ВХОД СВОБОДЕН ЗА ВСИЧКИ МЕРОПРИЯТИЯ НА ФОРУМА
Дамян Попхристов
Проф.Дамян Попхристов

“Богомилското учение е най-голямото духовно богатство на българите, но не го познаваме, а то е от световно значение”


Проф.Дамян Попхристов е един от най-сериозните изследователи и възкресители на богомилското учение в нашето съвремие. Основател на „Български център Просветление” - организация, която работи за популяризирането на истините за нашите предци и изконните български духовни ценности, за ролята и мястото на българите в социалните, културните и духовните процеси в Европа от древността до днес.

Дейността на центъра се осъществява чрез срещи-разговори, лекции, публикации, пътуващи семинари в България и чужбина, посещения на български училища и центрове из цяла Европа, както и чрез контакти с научни и културни институции, университети и фондации по цял свят.

Проф.Дамян Попхристов e автор на една от най-интересните книги за богомилите издавана в България - “За Богомилите - от уста на ухо”. Тя е плод на многогодишните му изследвания върху Богомилското учение - уникално българско духовно наследство.Използван е богат доказателствен материал от български и чужди източници (апокрифни писания и евангелия, богомилски легенди, хроники, документи на инквизицията и на Ватикана, както и езотерична и окултна информация на автора).

Проследява зараждането на богомилското учение, философията му, източниците, връзката му с други езотерични и дуалистични учения от епохата, близостта и различието му с официалната християнска доктрина, теорията за кармата и прераждането, като акцентът е върху езотеричната същност на учението.

 

“Как ние българите можем да изпълним мисията на богомилите? Като отворим сърцата си и се вслушаме внимателно с много доверие във вътрешния си глас - там е "записан" кода и оттам нищо е в състояние да го изтрие.”


Д-р Светла Балтова
Д-р Светла Балтова
Д-р Светла Балтова е холистичен терапевт, астролог и отдаден изследовател на учението на Петър Дънов. Тя е учител по паневритмия и един от забележителните автори на книги свързани с Учението на Бялото братство в България.

След като дълги години е практикувала в сферата на  конвенционалната медицина, тя се отдава на алтернативна медицина.
Светла Балтова владее метода за лечение с цветните есенции на д-р Бах, антропософска и холистична медицина, астропсихология и медицинска астрология.
Преподава паневритмия като провежда ежегодно курсове от 1997 г. в България, а от 2000г. в чужбина: в Австрия, Холандия, Финландия, Германия, Щвейцария, Италия, Гърция, Бразилия, САЩ, Израел.

 

"Душата е нещо, което не се вижда и много хора се питат дали има душа...но тя се проявява чрез мислите, чувствата и действията ни. Ако душата не се вижда, то пък тялото е нещо много осезаемо, и то показва какво става в душата ни. То е нашият най-добър съветник. Защото когато ние се завкостеняваме и влизаме в някакви модели - мисловни или емоционални, съответно точно определена част от тялото ни започва да дава сигнали (чрез болести), че нещо не е наред. "

 

"Учителят казва, че ако ние с волята си не можем да овладеем тялото, то просто нямаме воля. Тялото според духовната наука е създадено от душата и от Духът ни. По тялото, което сега имаме, можем да съдим каква работа сме извършили преди, в предишните си прераждания.", споделя д-р Балтова."Науката за неделимостта на душата и тялото, или за неделимостта на мислите и чувствата и физическото им проявление - това е много древна наука. Тя е била забравена в епохата на материализма, когато е било отделено физическото от духовното; осезаемото от неосезаемото. Сега тази наука се възвръща, нарича се психобиология. Тя показва как определени органи и системи от тялото как точно реагират при определени мисловни или емоционални модели. Това е развито и в антропософската медицина на Рудолф Щайнер. Към тези неща многократно насочва вниманието ни и Учителя Беинса Дуно, който говори за това кои части на тялото с какви процеси или с какви добродетели са свързани."'Свързани публикации

лекция на Дамян Попхристов - Община Велики Преслав 2016
11.04.2016 г.
4174
2

Дамян Попхристов: Нашата цел е изграждането на духовни мостове! (ВИДЕО)

"Нашата цел е изграждането на духовни мостове между хората и народите!" Това заяви проф.Дамян Попхристов по време на откриването на семинарната част от втория ден на Международната конференция "Българският дух в Европа през вековете", която се проведе в сградата на Община Велики Преслав.
 
Виж повече
Дамян Попхристов | © 2016 снимка: Портал12
11.04.2016 г.
12140
8

Дамян Попхристов: Посланието на богомилите е за всемирна Любов и ненасилие! (ПЪЛНА ВИДЕО ЛЕКЦИЯ+СНИМКИ)

Каква е мисията на българите? Какво е заложено в генетичната ни памет? Какво е посланието на богомилите? Кой всъщност се преражда в Преподобна Стойна?....

​Отговори на тези въпроси вижте в лекцията на проф.Дамян Попхристов - "Богомилското учение - Езотерично Християнство", дадена във втория ден на Международния форум "Българският дух в Европа през вековете"
Виж повече
Антон Дончев © 2016 снимка : Портал12
13.04.2016 г.
7979
4

Акад.Антон Дончев: Живеем в паралелни времена под знака на Армагедон! (ВИДЕО)

Какво става с нашия Свят днес? Как се променя усещането ни за Вярата в безсмъртието на човешката Душа? В какво време живеем? Какви са предизвикателствата пред българите днес?
Виж повече
Мария Арабаджиева | © 2016 Портал12
23.04.2016 г.
6798

Мария Арабаджиева: Изследваме древни книги, които носят послания за новото познание (ВИДЕО)

В продължение на своята лекция, Мария Арабаджиева обясни, че в нейното издателство се извършват изследвания на книги от VIII, IX, X, XI....до XIX -и век, които са умишлено укривани, за да не могат хората да достигнат до конкретното познание
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12