Търси

Бог лекува душите, не телата. Земетресения, наводнения, катастрофи – това е Божията милост (ВИДЕО)

08.01.2018 г.
6988
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
продължение на текстовата част на интервюто с Елеазар Хараш за Христос и тълувания от Библията:
 
Дори при висшите духовни неща трябва да си практикувал въздържание…
Да, даже и да имаш способност, да можеш, примерно, близък човек дали трябва да го излекуваш, трябва да питаш Бога. Обикновено, при голямата Любов, Той помага, но ти трябва да питаш Бога, защото Той може да не иска… означава, че има по-дълбока цел и замисъл от нашия.

Съвсем накратко: въздържанието води до натрупване?..
Въздържанието трупа Божията сила и във важен момент, когато наистина трябва да се помогне, а не донякъде – Бог знае и Той се съединява с тази сила и стават… имал съм такива случаи, наричат се чудеса, но не са чудеса. Това са Божии закони, които просто действат.

Логично, но ще задам следващият въпрос: едно от седемте чудеса на Христос е в изцелението на сляпородения. Защо точно сляпороденият? Кое е дълбокото послание на Бог?
Ами, Боре, значи, първо, всички земни хора са сляпо родени. Гледната точка е от всякъде сляпа, дори и да одобрява Бога. Той одобрява, но не живее в Бога. Ти, за да разбереш, трябва да си в Него. Даже да имаш доверие на Бога, примерно, трябва Бог да ти е дал Себе Си. То е тясна… Аз в тази книга, моя скрит суфизъм, там има много такива неща, както и да е. Значи, всички земни са сляпо родени, те нямат поглед за Истината и разбиране за Бога, защото Христос отваря очите за Бога и за Вечността, а не да си с отворени очи за света и за, нали…, земното.

Ще си позволя още една скоба, все пак ще дам един пример, в момента ми идва: пророчицата Ванга е сляпа, точно чрез слепотата ли Бог и дава други очи?
Не, просто при нея така е поставено, че… да не си губи времето във външно взиране, да се съсредоточи в себе си. Помагала е даже на много хора. Има си в нея една красива душа, нали… има и тънки грешки, които няма да обяснявам, които е допуснала. Но става въпрос, че тя е помагаща душа, жертвена, красива душа, и защо да се взира по стар навик във външни неща, където си губи голямата сила? За да бъде по-полезна… всъщност при нея е благословение. Някъде е наказание слепотата..., примерно, Учителят: „Който е вадил очи – сега е сляп, който е чупил крака – сега е със счупени крака.“ Но, значи, всичко зависи от… трябва да го поставим на мястото му, Боре.

В първата част на разговора за посланията на Христос вие говорите доста за демоните, но нещо… така много силно в евангелията на Марко и на Лука, за разлика от хората, там се вижда как демоните веднага познават Христос като Бог,  и го питат : какво имаш ти с нас Исусе,  нима си дошъл да ни погубиш? Познаваме те кой си – светия Божии. Какво показва това разпознаване?
Има една голяма част от демоните, по точно 200 демони, на които Енох им казва имената, те са от падналите богове и те имат дълбок спомен за Бога и те знаят Христос кой е, знаят Старците, те познават нещата. Демоните, тези демони, специално тези, не други, те знаят много дълбоки неща, и Учителят казва: „Тъмните сили, Черното Братство, тъмните сили са също разумни. Те познават Бога и имат спомен за него, по-жив отколкото другите демони и дяволи, защото в миналото са били богове, преди да паднат, а дяволите са били ангели преди да паднат.“  Но това зло демонично ще доведе до такова осъзнаване на Бога, което е замисълът на Бога.

Злото е дадено да осъзнаваш все повече Бога.
При хората или при демоните?
При хората, и при демоните, и при дяволите. А Сатана, то се знае, че ще бъде възкресен след време. Понеже Бог е Велика Любов. Няма обречени.

Когато престане да бъде негов инструмент…
Да, когато си свърши работата. Тежка работа го чака. Много по-тежка от на Христос. То е голяма мъка за него, нали… но той работа – Учителят казва – 24 часа, няма почивен ден.
Когато това осъзнаване дойде, цялата работа е за осъзнаване. И тогава това злото ще умре в осъзнаването. Това зло, което Бог е допуснал, е велик Замисъл. То е във владение на Бога, и то ще ни спаси от едно друго, по-голямо зло, за което е хубаво хората да не знаят. И те ако знаеха за това зло… така ще ти го кажа: всичко, което в момента в света, каквото се сетиш – земетресения, наводнения – това е Божията милост, защото Той ръководи това зло. И чрез него преобразява. Бог лекува душите, не телата, лекува душите и след време … Това е велика Божия милост, велика Любов, ако можеш да я видиш, ако можеш да я обхванеш – то си е така.

Многократно си говорим за това, че в крайна сметка по-важна е душата да оцелее отколкото тялото и понякога самата душа прави така да се раздели с тялото…
Точно така, значи, душата е сътворена по много специален начин, чрез слово на Бога – сгъстени слънчеви лъчи и в душата има нещо, което се равнява на 100 милиона слънца – казва Яджнавалкиа . Докато света и телата са лесно сътворими и не са… Онова е тайно творчество. Но тука искам да ти кажа, че демоните познават Христос, познават и Енох, познават служителите. Енох също е от боговете, но не от падналите. Даже познават частично Божията сила, но не познават Неведомостта на Бога, Скритостта Му, не им е дадено там, както и да е . В Бог има една абсолютно скрита част, абсолютно непознаваема и неведома, включително и за боговете.

Силните думи на Павел: С Христос да умреш и да възкръснеш. За кого са постижими?
Христос е абсолютно чисто съзнание, както ти казах не е роден от Мария а от Бога. Не е сътворен, той е от Бога. А въпросът на Павел какъв беше?

С Христос да умреш и да възкръснеш – за кого е постижимо това?
Да…

Аз сега се сещам, на първо четене, за богомилите – те го показаха.
Да..
Когато си в единство с Христос…, онзи случай там дето го поразява. То е много дълга история и много тънка. Павел е бил гонител, знаеш.. обаче е бил търсач на Истината, той е бил даже фарисей , обаче търсач на Истината, забележи, това е вече разлика. И когато Бог го поразява чрез Христос, чрез излъчване светлинно, Павел става служител, защото той  е търсач на Истината, и вижда Истината. Те после го упрекват, много трудности, много проблеми много врагове. .. Това е подобно на… може цяла лекция да се направи, защото то е голям въпрос. От този момент той е така преобразен и вече може да понася тежките си болести, трудностите, през които минава, заканите, нали защото този миг е Божий миг и той вече е зърнат Бога, Тайната на Бога, то не е само светлина, там скрито в светлината, и той вече може да понесе всичко. Всичко… Преобразен! Той затова става от Савел – Павел.
 
 
1
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12