Търси

Близо 95% от хората не знаят какво споделят във Фейсбук, но го правят заради заглавието

24.03.2016 г.
1470
5
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Все повече наблюдаваме една сравнително нова тенеденция за поведение в социалните мрежи и най-вече във Фейсбук. Това е така нареченото споделяне единствено на заглавия на публикации, без самите публикации да са прочетени и разбрани от потребителите в социалната мрежа.

Ако постоянното бързане, дефицитът на време в съзнанието и поведенческите модели ни карат просто да споделяме повърхността и "опаковката на нещата", без да вникнем в нейното съдържание, то тогава какъв е смисълът да сме "социално активни"?

Проучване на една от водещите пипълметрични агенции в Европа показва, че от всеки 100 потребители на Фейсбук, които са споделили дадено текстово съдържание, обикновено чрез външен линк, едва между 3 и 5% всъщност са прочели самата статия и знаят за какво става въпрос.

Подпобен тип поведение онлайн може да се обясни с желанието на човек за показност сред приятелите си и в публичното пространство за "ангажираност" по една или друга тема, което обаче всъщност се явява една опаковка без осъзната и реализирана стойност. 
Коментари 5
 • Дамян Гюзелев
  25.03.2016 г. 11:01
  Наистина има нещо вярно тук - доста хора са заети с "изграждане на имидж" във фб, но явно за момента това ги кара да се чувства добре и го предпочитат пред истинско личностно развитие, посредством четене и социализация лице в лице.
 • Bilko Begins
  25.03.2016 г. 08:51
  Масово съм почнал да избирам опция Unfollow friend or group като за групите се абонирам да ми изкарва само събития и забелязвам колко по-добре facebook започва да ме засича от какво се интересувам и да ми изпраща повече от него и по-малко спам... ;)
 • Марлена Боянова
  24.03.2016 г. 10:44
  Ами да, всеки си избира как да си нахрани гладното его. Има много начини за това, а за щастие безсмисленото споделяне във фейсбук едва ли може да навреди на някого. Ако ви спамят такива хора, знаете какви са опциите в социалната мрежа :)
 • Пламката
  24.03.2016 г. 09:35
  Освен ако не работиш нещо такова - никой не ти е опрял пистолет в главата, че да те кара да споделяш ;)
 • даниел
  24.03.2016 г. 09:26
  мен ме карат да го правя

Коментари:

Спонсори на Портал 12