Търси

Благодарността и щастието като избор и техните ползи за здравето

26.02.2016 г.
2274
4
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Много от нас са запознати с духовните ползи от постоянната благодарност в живота ни, но дали всички сме наясно, че получаваме облаги и на физическо ниво?

Благодарността намалява стреса
Както знаем, стресът влияе негативно на здравето ни, но изследователи вече са открили, че „отношението на благодарност“ може да бъде антидот за външните стресови фактори. Благодарните хора – тези, които възприемат благодарността като постоянно, а не временно състояние на ума – имат предимство пред не толкова благодарните, когато става въпрос за здравето. Благодарните хора полагат по-добри грижи за себе си и за здравето си – по-склонни са да правят редовни физически упражнения, да се хранят здравословно и да се консултират с лекар, когато е необходимо. Възпитаването на благодарност се свързва също с по-силна имунна система, по-добра способност за отпускане и почивка, дори и с по-малко боледуване.

Парадоксът на благодарността
Лесно е да попаднеш в капана на типа мислене „само ако имах ... щях да бъда щастлив" или "само ако не се налагаше да се занимавам с ... щях да бъда щастлив", но това е един порочен кръг. Благодарността и щастието са първата стъпка, а не крайният резултат. 90 процента от дългосрочното ни щастие е прогнозирано не от външния свят, а от начина, по който умът ни обработва света. Правейки избора да сме щастливи и благодарни, ние ще сме не само по-здрави, но и по-способни и по-дейни в живота си.

Защо е толкова лесно да сме негативни?
Звучи толкова просто да бъдем постоянно благодарни, но се оказва, че има биологични причини този процес да се случва трудно.

Със сигурност, от където и да го погледнем, ако четете този текст на компютър, вашите условия за живот са по-добри от тези в по-голямата част от света. Вероятно ще успеете да се нахраните днес и то с храна, която вие сте си избрали и ви харесва. Вероятно имате и подходящо за статуса си облекло. Вероятно имате кръг от приятели и семейство, с които можете да говорите редовно и също така имате достъп до система за социално подпомагане.

И все пак, лесно е да се фокусираме върху финансовите си проблеми, различията в семейството или в службата, някое несъвършенство по тялото ни, което искаме да оправим. Това има смисъл от биологична гледна точка, тъй като сме създадени да се развиваме и да искаме най-доброто за себе си, но прави благодарността трудно постижимо убеждение. Нашият инстинкт за оцеляване ни кара да обръщаме внимание на неща, които биха могли да бъдат потенциално негативни и вредни за нас, но в свят на постоянно облъчване от медии и интернет този инстинкт може да рикошира.

Благодарността да се превърне в навик
Напълно възможно е да си създадем благодарно отношение към живота и света. Някои лесни промени в навиците ви могат да направят благодарността неизменна част от живота ви:

Ежедневен списък – всяка вечер преди лягане може да отбелязвате най-малко 3 неща, за които сте благодарни от изминалия ден. Може да е нещо много значимо, като „майка ми оздравя“, „повишиха ме“, „бременна съм“, „отслабнал съм“, „отиваме на почивка“, а може и да е нещо по-малко забележимо. Това ще ви помогне да се фокусирате върху малките неща, които често пропускате – „успях да измия всички чинии“, „детето има шестица по математика“, „вечерята беше много вкусна“.

Благодарствени писма – вярно е, че чувствата се засвидетелстват с дела, а не с думи, но хубаво е от време на време да подарявате или да изпращате бележки и писма с благодарности на хора от семейството, от приятелския кръг или на всеки, който мислите, че е повлиял позитивно ежедневието ви.

Жестове на добрина – правете всеки ден поне по един мил жест, това стимулира естествения стремеж към вършене на добро и към търсене на доброто у всяка ситуация.

За какво сте благодарни днес?
Коментари 4
 • Валери
  27.02.2016 г. 09:50
  Да споделя по този повод: откакто започнах да благодаря все по-често за храната като сядам да се храня, на водата като се къпя и подобни... да ви кажа, някак си умилостивява, снижаваш се малко, усмихваш се, успокояваш се, чувстваш щастието и изобилието, което имаш. Изобилието в малките неща от живота, които сме приели за даденост, а точно за тях най-много трябва да се благодари, а за по-големите работи трябва да се работи!
 • Добри
  26.02.2016 г. 18:46
  И някой като каже "ние българите какви сме негативни, само за лошото мислим и само се оплакваме" - ми те хората са го написали - нормално е, има биологични причини и не сме само българите такива! Отделно да не говорим за медиите какво бълват и ни се набива в главите. Мисли, народе, и благодари за всичко, що имаш! И се труди и помагай на ближния, понеже нищо няма да получиш даром.
 • Дамян Гюзелев
  26.02.2016 г. 16:10
  Тоя материал ми оправи настроението, благодаря :)
 • Анна Поляна
  26.02.2016 г. 15:58
  Вярно е - щастието и благодарността зависят от вътрешни, а не от външни явления. Днес съм благодарна за това, че успях да изпера и да простра на двора, за киселото мляко с овесени ядки и стафиди, ням-ням :D и за прекрасния слънчев ден :L

Коментари:

Спонсори на Портал 12