Търси

Биолози: Растенията комуникират помежду си чрез мрежа от мицели

05.02.2016 г.
1689
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Под краката ни има информационна магистрала, която позволява на растенията да комуникират и да си помагат. Тази магистрала е изградена от вид, принадлежащ на Царство Гъби. Тя ускорява взаимодействието между големи и разнообразни популации от индивиди. Също така тя помага на растения, които са далеч едно от друго, да комуникират и да си съдействат. Но им помага и да извършват „престъпления“.

Телата на гъбите се състоят от маса тънки нишки, наречена мицел. Тези нишки образуват нещо като подземна вътрешна мрежа, свързваща корените на различните растения. Колкото повече научаваме за тази мрежа, толкова представите ни за растенията трябва да се променят. Те не си седят просто така, мирно и тихо растящи. Те се свързват със съседите си чрез гъбната мрежа и си разменят хранителни вещества, информация или саботират нежелани растения, като разпространяват токсични химикали по мрежата.

Около 90 % от сухоземните растения са във взаимноизгодна връзка с видове гъби. Германският биолог от XIX в. Албърт Бернард Франк измисля думата mycorrhiza – микориза, за да опише тези партньорства, в които гъбите колонизират корените на растението. Растенията дават на гъбите въглехидрати, а в замяна гъбите помагат на растенията да смучат вода и им осигуряват хранителни вещества, като фосфор и азот. Също така гъбите подсилват имунитета на растението-домакин. Това се получава когато гъбата колонизира корените и по този начин провокира производството на защитни химически вещества.

„Естественият интернет на Земята“ е използван от растенията и за престъпни цели. Някои растения нямат хлорофил и не могат да си произведат енергия чрез фотосинтеза. При това положение се налага да откраднат въглерод от друго растение. Растенията се съревновават за ресурси като вода и светлина. Водейки подобна битка, някои изпускат химикали, които вредят на съперниците.

Тази алелопатия е характерна при дървесните видове, включително акации, сладки плодни видове, чинари и някои видове евкалипт. Те отделят субстанции, които или пречат на други растения да се установят наблизо, или намалят разпространението на микроби около корените си.

„Почвеният интернет“ ни демонстрира един от най-великите уроци от природата: привидно отделни и независими организми често се оказват свързани и може да зависят един от друг. От известно време насам еколозите знаят, че организмите са по-свързани и взаимозависими. Мицеловата мрежа изглежда играе важна роля във формирането на тези връзки.


Видео със субтитри в Портала по темата: http://portal12.bg/Gybite-mogat-da-spasyat-sveta.p1141?filter_id=&order_by=&page_num=1

Вижте още: Разумът на цветята - Морис Метерлинк
Коментари 2
  • Ния
    05.02.2016 г. 13:24
    Велика е Природата. Толкова много не знаем за нея и толкова много можем да научим от нея. Ако я прегърнем отново, ще бъде уютно и благодатно.
  • Дамян Гюзелев
    05.02.2016 г. 12:57
    И ние така сме свързани, само че нашият мицел - това са невидими енергийни връзки. Отдалеч можем да си влияем и положително, и отрицателно, точно както растенията.

Коментари:

Спонсори на Портал 12