Беседа за житния дух в еднозърнестия лимец ще се проведе днес в София

13.10.2016 г.
3654
Добавена от: Портал12
2 коментара
Днес от 16 ч. в Червената къща в София на ул. "Любен Каравелов" 15 д-р Емил Елмазов, основател на природен резерват БИЛКАРИЯ, ще представи една необичайна беседа: "ЖИТНИЯТ ДУХ в еднозърнестия ЛИМЕЦ, първопшеницата на света.

Ще бъде дискутирана темата за суевериятa и древната квантова физика, хранителни и духовни практики, какво е слънчева храна, прогонването на Житния дух  и други.

Еднозърнестият лимец е една от най-ранно култивираните форми пшеница. Зърна див лимец са открити в разкопки, датиращи от епипалеолита в района на Близкия изток, известен като Плодородния полумесец. Смята се, че за пръв път лимецът е култивиран около 7500 г. пр. Хр. в периода на т. нар. Догрънчарски неолит. Изследваните ДНК отпечатъци водят към предположението, че лимецът първоначално е култивиран близо до Каражадаг - област в югоизточна Турция, където са намерени голям брой земеделски поселища от споменатата епоха.

В по-късни времена - през Бронзовата епоха, отглеждането му постепенно е намаляло за сметка на други култури, за да сведе до днешното му състояние на реликт - полузабравено растение, почти без стопанско значение, отглеждано като регионален вид в Мароко, Турция, страните от бивша Югославия и някои планински райони на Франция. Доскоро по тези места той се е използвал за производство на булгур и като фураж за селскостопанските животни.

През последните години в България рязко се покачва отглеждането на лимец, като главно роля за това има д-р Емил Елмазов, а също и един от най-големите земеделски производители в България - Даниел Ненков, чрез компанията БГ Агро. От почти никакви площи с лимец допреди 10 години, в момента в България ежегодно се реколтират около 100 000 декара с тази ценна зърнена култура.

Място на събитието:
 
Свързани публикации

10.10.2016 г.
12233

Емил Елмазов: Лечебните свойства на билките изчезват при материалистите и неразумните хора (ВИДЕО ЛЕКЦИЯ)

Билките помагат на едни хора и изобщо не помагат на други. С някои се отнасят безразлично, с други се отнасят с изключителна симпатия, а към трети проявяват една мека злобливост.
За да започна своите изследвания още в самото начало трябваше да разделя хората на два вида: Едните са хората, които имат око за растенията, които като хора обладават съчувствие, състрадание, замислят се върху това какво боли околните или какво ги радва. Общо взето това е една отворена конституция на предимно екстравертни хора, които не са грабнали новите ценности за да ги направят фетиш
25.03.2016 г.
21608

Безплатен хляб от лимец даряват благодетели чрез начинанието Живият хляб

Приятели и съмишленици даром разпространяват хляба – едно от ценните неща в живота, чрез начинанието "Живият хляб". Това е идея, която се осъществява от доброволци и съидейници, като разширяване на инициативата "ДарЛимец".
31.05.2016 г.
6906

Емил Елмазов организира Първи майсторски клас по билкознание

Основен фокус върху билките ще бъде чрез темата " Седемте превъплащения на еньовчето". Познанието за проявленията на лечебно-жизнените сили на Еньовчето ще бъдат споделени с интересни лекции и практикическо учене в поляните. 
03.06.2016 г.
2306

Музей на хляба дава нов поглед върху българските традиции

Богата програма са предвидили създателите на музея за неговото откриване. Ангел Ангелов, един от основните инициатори за реализацията на идеята, заяви пред Портал12, че желанието е да се разкаже историята на хляба и как той се е променял през вековете.
Коментари: 2
 • Портал12
  15.10.2016 г., 14:37 ч.
  0     0

  За съжаление нямахме възможност да присъстваме, но мислим да направим интервю с г-н Елмазов по темата

 • Мариана
  14.10.2016 г., 14:38 ч.
  1     0

  А някой дали записа беседата?

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай