Търси

Беседа за житния дух в еднозърнестия лимец ще се проведе днес в София

13.10.2016 г.
2338
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Днес от 16 ч. в Червената къща в София на ул. "Любен Каравелов" 15 д-р Емил Елмазов, основател на природен резерват БИЛКАРИЯ, ще представи една необичайна беседа: "ЖИТНИЯТ ДУХ в еднозърнестия ЛИМЕЦ, първопшеницата на света.

Ще бъде дискутирана темата за суевериятa и древната квантова физика, хранителни и духовни практики, какво е слънчева храна, прогонването на Житния дух  и други.

Еднозърнестият лимец е една от най-ранно култивираните форми пшеница. Зърна див лимец са открити в разкопки, датиращи от епипалеолита в района на Близкия изток, известен като Плодородния полумесец. Смята се, че за пръв път лимецът е култивиран около 7500 г. пр. Хр. в периода на т. нар. Догрънчарски неолит. Изследваните ДНК отпечатъци водят към предположението, че лимецът първоначално е култивиран близо до Каражадаг - област в югоизточна Турция, където са намерени голям брой земеделски поселища от споменатата епоха.

В по-късни времена - през Бронзовата епоха, отглеждането му постепенно е намаляло за сметка на други култури, за да сведе до днешното му състояние на реликт - полузабравено растение, почти без стопанско значение, отглеждано като регионален вид в Мароко, Турция, страните от бивша Югославия и някои планински райони на Франция. Доскоро по тези места той се е използвал за производство на булгур и като фураж за селскостопанските животни.

През последните години в България рязко се покачва отглеждането на лимец, като главно роля за това има д-р Емил Елмазов, а също и един от най-големите земеделски производители в България - Даниел Ненков, чрез компанията БГ Агро. От почти никакви площи с лимец допреди 10 години, в момента в България ежегодно се реколтират около 100 000 декара с тази ценна зърнена култура.

Място на събитието:
 
Емил Елмазов
Емил Елмазов
Д-р Емил Елмазов беше един от най-сериозните и задълбочени изследователи на билките и лечебните растения в България.  Д-р Елмазов е възкресителя на отглеждането на лимец в България, известно още като зърното на Христос.

Писател, поет и успешен ирисолог в областта на медицината. Емил Елмазов пише за силата на билките, на техните аромати и цветове. Той е изследвал въздействието на силата на словото и добрите думи, ритмично изречени, подредени напевно като музика върху влиянието на организма. Засяга темите за хляба и отношението ни към него, месенето и приготвянето му,  мощта на растителния хлорофил и близостта му с кръвта, медитацията върху мелодии и лечебния им ефект, концентрацията върху вибрационната същност на числови редове и още.


Създател на природния резерват Билкария, в Габровския балкан, в който в условията на 700 м надморска височина успява да създаде градини от казанлъшката роза и да "одомашни" дивото жито еднозърнест лимец, което открива на малко находище в Източните Родопи. 


Билкария сме всички ние, които вярваме, че земята има нужда от нашите ръце, но те са забравили какво да правят с нея. Ние сме учениците и учителите от Пътуващото училище, в което всеки си спомня как да приготви своите лекарства и своята храна в единение с природата." - казва Д-р Емил Елмазов.

 

“В първичните форми на всички растения е вложена космическа светлина, която постепенно изгасва в тяхната хибридизация. Изчезването на светлината от хляба е най-мъчителната стъпка от хранителната деградация на човечеството.“, споделя д-р Елмазов.

 

Свързани публикации

хлябът трябва да е даром - Живият хляб
25.03.2016 г.
10326
10

Безплатен хляб от лимец даряват благодетели чрез начинанието Живият хляб

Приятели и съмишленици даром разпространяват хляба – едно от ценните неща в живота, чрез начинанието "Живият хляб". Това е идея, която се осъществява от доброволци и съидейници, като разширяване на инициативата "ДарЛимец".
Виж повече
агроекология - билки
31.05.2016 г.
3849

Емил Елмазов организира Първи майсторски клас по билкознание

Основен фокус върху билките ще бъде чрез темата " Седемте превъплащения на еньовчето". Познанието за проявленията на лечебно-жизнените сили на Еньовчето ще бъдат споделени с интересни лекции и практикическо учене в поляните. 
Виж повече
Музей на хляба
03.06.2016 г.
1914

Музей на хляба дава нов поглед върху българските традиции

Богата програма са предвидили създателите на музея за неговото откриване. Ангел Ангелов, един от основните инициатори за реализацията на идеята, заяви пред Портал12, че желанието е да се разкаже историята на хляба и как той се е променял през вековете.
Виж повече
чиста домашна храна - собствено производство
16.09.2016 г.
40876
35

Боян Савов: Всеки може да живее на село с 0 лв. инвестиция, стига да иска

Сега някой иска да живее на село и казва: “Ама аз нямам пари за трактор!” - това са глупости. Една оран струва 10 лв. Който иска - може да живее на село, който не иска - не може. Не е трудно.
Виж повече
Колективни лимецови ниви
06.10.2016 г.
2683
2

ДарЛимец стартират кампанията по засяване на колективни ниви с лимец

Доброволци от ДарЛимец - Иван, Камелия и Виктор - организират засяване на Колективна лимецова нива 2016 - 2017 до село Бенковски, община Марково
Виж повече
Емил Елмазов | © 2016 Portal12
10.10.2016 г.
6340
4

Емил Елмазов: Лечебните свойства на билките изчезват при материалистите и неразумните хора (ВИДЕО ЛЕКЦИЯ)

Билките помагат на едни хора и изобщо не помагат на други. С някои се отнасят безразлично, с други се отнасят с изключителна симпатия, а към трети проявяват една мека злобливост.
За да започна своите изследвания още в самото начало трябваше да разделя хората на два вида: Едните са хората, които имат око за растенията, които като хора обладават съчувствие, състрадание, замислят се върху това какво боли околните или какво ги радва. Общо взето това е една отворена конституция на предимно екстравертни хора, които не са грабнали новите ценности за да ги направят фетиш
Виж повече
Коментари 2
  • Портал12
    15.10.2016 г. 14:37
    За съжаление нямахме възможност да присъстваме, но мислим да направим интервю с г-н Елмазов по темата
  • Мариана
    14.10.2016 г. 14:38
    А някой дали записа беседата?

Коментари:

Спонсори на Портал 12