Търси

Белослава: Съзерцанието към живота изисква хигиена, която трябва да се спазва

11.03.2016 г.
1830
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
В интервю за Bulgaria On Air Белослава говори за медиите и как те имат роля във възпитанието на децата ни; за голямата отговорност, наречена Живот и за хигиената на съзерцанието. Певицата споделя детайли за своя нов албум и предстоящото му представяне на концерт в Зала 1 на НДК на 23 април. Въпросите задава Доника Ризова.

Четири години след появата на албума „Когато има защо“ изглежда има и защо да се случи следващия по ред?
Важно е да има защо човек да се обажда на близките си, да говори, дори да се появява пред медиите. Излишно е да запълваме медийното пространство с битови въпроси. Съзерцанието към живота изисква хигиена, която трябва да се спазва. Всичко, случило се през тези четири години, е като книга вътре в самия албум, защото песните са част от историите, които са се случили в живота ми.

Текстовете са твои, но кой друг още стои зад проекта?
С Живко Петров работим заедно вече над 18 г., само с поглед се разбираме това ли е песента или рефрена. Китаристът Антони Рикев е друг наш съмишленик. Ще имам реге дует с Пламен Зафиров - Зафая, любовен дует с Графа, като за първи път ще се появим заедно с него на сцена, а преди концерта песента ни ще излезе като сингъл. С нас ще бъде и Елена Кукорска, тя е част от песента „Красотата“. Трудно е в България музиката да се случва, но когато това е твоят живот, го живееш и си заслужава.

Медии ви обвиниха във взаимстване от фотографии на известен артист за видеото „Красотата“. Как прие тази сутиация?
Радвам се, че обърнаха внимание на този артист. Въпросният фотограф Рен Ханг бе вдъхновение за моята режисьорка Неда Морфова. Искахме да съживим фотографиите му, без да крием, че сме го направили чрез хореография. Ако в изкуството те вдъхновява нещо, то трябва да бъде използвано. Това за мен не е критика, а повод за радост, че се разбра кой е Рен Ханг.

В интервю през 2012 г. казваш: „Моята революция е в това, че не харесвам новодошлите модели на подражание, които се лансират. Това е моят бунт, визирам медийни звезди – еднодневки, и предавания, които толерират чалгата като модел на подражание.“ Защо медиите го правят според теб?
Защото е лесно смилаемо. Всеки народ, не само българският, обича кръв и зрелище, голота и скандал. Тези неща се продават по-лесно, сравнено с издание като в. „Култура“ например. Не ми харесва, че от страна на медиите се чува: „Това се търси“. Търси се това, което се предлага, ще кажа аз. Не харесвам лансирането на гръмки еднодневки, изплюти от някой формат. Започне ли да се говори и пише за тях, децата ни мислят, че тези личности следва да бъдат модел на подражание. Често давам за пример актрисата Мария Кавърджикова – тя е нашият модел за подражание, но колко често я виждаме по телевизията? По нея няма дрънкулки и не е на дневен ред - това е тенденция в световен мащаб.

Kазваш звездите едноднвки, а животът не е еднодневен...
Животът е много голяма отговорност. Трябва да знаеш какво си оставил през годините и какво ти предстои. И обръщайки се назад, да виждаш един стабилен път, който си осмислил, сънувал и бленувал, да знаеш, че това е твоят живот. Не може днес да си бил един, утре втори, вдруги ден трети. Медиите трябва да пледират от трибуните, да изискват ниво, което да възпитава нашите деца.

В същото интервю казваш, че твоята публика е тази с кецовете, която предпочита клуба, пред комунистическата сграда на НДК. Какво се промени, че я избра за предстоящия концерт?
Гледах постановката „Квартет“ със Снежина Петрова и Захари Бахаров. Когато се влюбих в сцената, връщайки лентата назад, осъзнах, че там съм гледала любимите си чуждестранни изпълнители. Тогава си казах, че не е било заради залата, а изпълнителят е бил важен. През декември направихме концерт в зала 3 на НДК, на който много хора не успяха да присъстват. Затова реших, че е време за по-мащабна среща - това ще бъде сбъдната мечта.

Списание Forbes те потърсиха с въпросите дали си бизнес дама и какъв е пътят към успеха. Ти отрече да си такава с думите, че всичко е добра логистика, желание и мечти. Така ли е?
От една страна, музиката наистина е бизнес, но никога не съм гледала на нея по този начин. От друга страна, имам два ресторанта и малък хотел на морето, но нямам нужната квалификация, нито познания за мениджърство. Със съпруга ми се учехме в джижение. Успехът е с нас вече осем години и смятам че това се дължи на подхода и отношението ни към хората. Работим като екип и по никакъв начин не считам, че съм работодател. Когато сме доволни, няма как клиентът да не е.

Кога пътят към успеха минава през лозето, виното и бавните процеси, в които трябва да участваш?
Някои го наричат пътя на успеха, но за мен е пътят на живота. Всъщност, дните до следващия албум вървят по обичаен и дори банален начин, но всичко, случващо се на морето, ме прави щастлива, затова желая да прекарам там старините си.

Каква е Белослава, когато камерата не работи?
Същата като сега, но с малката разлика, че тогава не съм с грим и съм небрежно облечена. Обожавам вкъщи да съм по пижама. Правя съвсем обичайни неща - гледам филми, срещам се с приятелки, с дъщеря ми Божидара, която вече е на 18 г., ходим на кино, планина и разходки с кучета.

Съобразяваш ли се с публичния си образ, когато излизаш навън?
Липсата на всеотдайност към имиджа ми е в мой ущърб понякога, защото хората очакват да ме видят както на екрана, а аз държа да бъда каквато съм. Дори ходя до магазина по пижама, пухенка и гуменки.

Преглеждаш ли жълтите вестници?
Никога.

Казват ли ти, когато пишат за теб, и как реагираш на това?
Около 2-3 дни ми е много тежко, защото лъжат, а не защото не ме харесват.

Искало ли ти се е да влезеш в полемика с тях, за да им натриеш носа и да покажеш коя е истината?
Защитавам винаги колегите си и много пъти съпругът ми е казвал, че няма нужда. Напротив – има! Дори съм ставала и съм си тръгвала от маса за това, защото считам, че е колегиално. Обидно ми е, когато наши фенове ни критикуват без да знаят истината за труда и живота на всеки един от нас.

Как се информираш всеки ден?
Гледам сутрешните блокове, докато си правя кафе, вечер също гледам новини.

Харесва ли ти това, което виждаш?
Често гледам СNN. Ситуацията е мрачна и по света, но сякаш това е задачата на новините – да информира за лошото, а доброто да остане в периферията. Стига с този негативизъм, пълно е с млади хора, които се връщат в България. Вече не съм от най-младите, но знам защо преди 20 г. се завърнах от Америка.

Защо?
Носталгията ме погуби. България за мен е моето семейство и приятели, и без тях оставам без сърце. Върнах се с ясното самосъзнание, че тук имам пълната свобода да правя, каквото искам. Където и да бях сега, нямаше да имам тази свобода.

 Често световни звезди и големи имена от шоубизнеса застават зад социални каузи, защото техният глас се чува и хората биха ги последвали.  Какво вълнува теб самата?
Участвам в страшно много каузи и никога не мога да откажа. Предстои ни да снимаме късометражен филм за болест, за която дори не съм чувала. Огромната ми болка е около изоставените деца и кучета – там ми е сърцето. Проблеми винаги ще има, а ние сме стадо животни, в което едни оцеляват, а други – не. Трябва да си помагаме колкото можем.


 

Свързани публикации

музика - деца - възпитание - усещания - психология - душевност
11.03.2017 г.
20887
9

Класическата музика възпитава у децата имунитет срещу чалгата и грозното в живота

За децата между 4 и 12 годишна възраст е важно да учат поне един класически музикален инструмент - пиано, цигулка или др., за да може да развият вътрешен усет към сложни музикални композиции
Виж повече
Всеки копнее за свободата, животните също
07.03.2016 г.
1439
3

Мирно шествие за освобождение на животните се проведе във Велико Търново

Участниците държаха плакати, изработени специално за протеста, и ги показваха на минувачите. По този начин активистите искат да помогнат на хората да се замислят за съдбата на всички животни, които са жертви на убийства, насилие и търговия за човешки цели.
Виж повече
Екоселище Радост
09.03.2016 г.
4808
18

Екоселище Радост отваря вратите си за прием на „проблемни“ деца

Екоселище Радост обяви, че отваря вратите си в помощ на т.нар. „проблемни“ деца. Децата ще получат много Любов, внимание, ще научат и занаят според желанията и талантите си
Виж повече
Коментари 2
  • Виолета Демирева
    14.03.2016 г. 09:59
    Ето как успява мислещият човек, отдал живота си на това, което обича и което го прави щастлив. Със сигурност има и трудности, но без страдание няма успех и поне знаеш за какво работиш.
  • Чистота
    13.03.2016 г. 23:51
    Хигиена отвътре, хигиена отвън...

Коментари:

Спонсори на Портал 12