Търси

Беглика фест 2016 помага за пробуждане и надграждане на колективния дух! (ИНТЕРВЮ)

Още по темата ...
Росица Божкова

Росица Божкова: Голямата Промяна включва да погледнем навътре и да видим истинските ценности (ВИДЕО+ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Виж повече
Росица Божкова

Росица Божкова: Целта на живота е да разкрием кодът на Душата (ВИДЕО+ текст | Събуди се 2021)

Виж повече
18.07.2016 г.
5964
3
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
През август ни предстои фестивал, създаден с идеята “да отключим заедно всички възможности, които съществуват в безкрая от вдъхновения”. “Беглика Фест 2016 - Пробуждане” е връщане на човека напред - при родата си. Събитието ще се състои във времето между 25-ти и 28-ми август край язовир Голям Беглик в Родопите. Портал12 е медиен партньор.

Свързахме се с Росица Божкова - една от организаторите на фестивала. Росица ни разкри концепцията на Беглика 2016 в смисъла на пробуждането, което все по-силно усещаме и към което се стремим осъзнато или не толкова, заедно или поотделно. Как Беглика фест 2016 ще ни поведе към осъзнаване на верния път, който е различен за всеки, а ни води в една и съща посока? Имаме ли нужда от партньорство и как да го постигнем, възпитавайки първо себе си и след това помагайки на другия? Доколко сме всемогъщи или зависими един от друг и от Природата? Активностите по време на фестивала ще ни помогнат да си отговорим на тези въпроси.

Тази година фестивалът Беглика ще бъде по-различен от първите си седем години. Насочвате тазгодишното издание изцяло към вътрешното ни пробуждане. Защо избрахте тази насока на развитие на фестивала?

Тази година избрахме тази насока, защото сме в синхрон с една тенденция, която се случва в глобален мащаб, а именно - пробуждането на съзнанието на хората. Все повече хора търсят една нова посока в живота си и нови хоризонти. Точно затова отговаряме на тези потребности.

язовир Голям Беглик

Казвате, че ключът, който ни дава Беглика фест 2016 г. е връщане на човека напред към природата си - при рода си. Какво показва, че е назрял моментът и не бива да отлагаме свързването с природата и завръщането към корените си?

В днешното технологично време човек сякаш се поставя в една позиция да е по-голям от природата. Това води до големи несъответствия. Както при пътуване с кораб, ако корабът потъва, ние да си мислим за забавленията вътре в него и да не отдаваме вниманието си към истински важните неща. Естествено е, че идваме от природата, зависим изцяло от нея, и дори в градовете да не виждаме изгряващото Слънце, Луна, сезоните - с климатиците не ги усещаме чак толкова много, всъщност зависим страшно много от всичко, което се случва около нас.

И тези климатични промени, които са на път и вече се случват, всички проблеми с глобалното затопляне и т.н. са неща, които знаем до болка и е време да ги извадим от техните абстракции и да видим лично, всеки един от нас какво може да направи за това.

И още една заблуда имаме - че сме отделни, че съществуваме сега и само сега. А всъщност ние сме един резултат, едно растение, което има своите корени и се подхранва от поколенията назад, от моделите, които тези поколения носят в себе си. Връщането към корените всъщност може да ни върне към едно здраво отношение към природата и към живота изобщо. Нашите предци са били изцяло зависими от природата и не са живеели в толкова много илюзии, както ние живеем в момента.

разделно събиране и обработване на отпадъците

Тази година ставате на 8 - числото на безкрайността. Какви хоризонти разкрива това пред вас?

Осмицата дава едно ново стъпало към цялостност, която предстои в девятката. Осмицата всъщност ни свързва с Големите сили - тези, които са над нас. Тя осмисля по един нов начин битието ни.

Споделете как организирате фестивала, за да е в пълен синхрон с основната ви цел тази година, а именно: отключване на потенциала чрез пробуждане на душите. Кои са темите и практиките, които ще засегнете по време на фестивала?

Тази година програмата е под идеята за седемте ключа, седемте чакри, седемте кръга на Творението, които съответстват на различните сфери на проявление.

Започваме от първата чакра - първият кръг, който е свързан с начина, по който сме се родили, първите съзнателни години, преживяванията… Тук е темата за пренаталното възпитание, за важността на раждането, за посрещането на новия човек, всичко, което е свързано с ранните години. В този кръг имаме много практики, които са свързани с тялото, със здравословната храна, с различните начини, по които да се грижим добре за тялото, като храм на душата.

Във втория кръг имаме работа с емоциите. Този път има много възможности хората да се запознаят с различни нови методи за работа с емоционалния свят. В днешно време се откриват наистина много нови трансформиращи методи и техники, които позволяват бърза промяна. Ще има запознаване с енергийната психология и различните клонове, като Техника за емоционална свобода, гещалт терапия и други. Освен това, вторият кръг е свързан и с чувствеността, сексуалността - има практики и за тези сфери. Ще има танци, работилници и забавления.

Третата чакра е свързана с проявата на личната сила и воля. Тук сме наблегнали на бойните изкуства.

При четвърта - сърдечната чакра - това е най-вече работата с майката и бащата, с прошката, с предците и връзката с тях. Тук ще бъде представен методът на семейните констелации, като един от най-модерните методи за връзка с предците.

Петата чакра е свързана с изразяването на собствената истина, с творчеството, пеенето. По време на Беглика фест ще има много практики, които са свързани с изразяването на гласа - шаманско пеене, обертоново пеене, различни видове музикална терапия.

Шеста чакра - тук имаме изследване на вътрешната мисия, вътрешните задачи, които следваме. Най-добра идея за тях можем да получим през погледа на астрологията, хюман дизайн, ген-ключове, календара на маите. Всичко това ни дава връзка с вътрешната визия на душата за своя път.

Седма чакра е свързана със свръхсъзнанието. За нея също ще има практики.

край язовира

Децата са важен ключ за бъдещето. Какво е предвидено за тях?

За децата са предвидени много работилнички - работа с вълна, изработка на магнити, бижута… Тази година ще има прекрасни циркови артисти, които ще учат малките на някои похвати. Това за децата е невероятно интересно и забавно, учи ги на много полезни умения.

На вашата сцена са дебютирали и са се изявявали най-добрите етно формации, връщайки ни към мистиката на фолклора и зарядa, който е заключен в него. Какво място заема музиката в пробуждането на една душа?

Музиката е един език, който директно говори на душата и е над ума и неговите концепции. Тя свързва емоциите, преживяванията, и усещанията в едно цяло. На фестивала ще има healing area (пространство за лечение), където ще има киртани, ще учим мантри, шаманско пеене, вероятно Йордан Камджалов също ще направи музикална работилница. Предвидили сме и лечение с ом - това е една обща молитва за благосъстоянието на всички живи същества.

около огъня

Какво искате да отключи Пробуждането?

Едно общо осъзнаване и надграждане на колективно съзнание. Ние като индивиди добре се справяме, но това, което ни липсва в България специално, е един колективен дух на добронамереност и доброжелателност в посока към пробуждане, към общо, към заедност.

Какво е вашето послание към гостите на фестивала?

Тази година се очертава едно чудесно място на срещи, трансформации и откриване на нови хоризонти. Ще се радвам да споделим тази възможност с повече хора.

За всички, които искат да преживеят незабравими мигове на Беглика фест 2016 - Пробуждане - информация за билети тук: http://goo.gl/02Ev1t
 
Росица Божкова
Росица Божкова
Росица Божкова е психолог, констелатор, йога инструктор и дула.
Фасилитира групи за себеразвитие и организира курсове свързани с темите за бременността и раждането. Основател е на студио за себеразвитие „Янтра“ в София.


От години работи и в полето на пренаталното възпитание и подготовка на жената за раждането и осъзнатото майчинство.
Повече от 15 години се посвещава на различни трансперсонални подходи за изследване на човека – регресии, констелации, енергийна психология, хипнотерапия, ребъртинг и холистични подходи. Психолог и филолог по образование и автор на книгата “Докато Аз и ти сме едно” за пренаталния период на човека.

Пътува и се обучава в Индия, Тайланд, Мексико и Перу, като преминава през йога, даоистки практики, Випассана , шамански церемонии и срещи с просветлени учители и духовни водачи. Има дългогодишен опит с регресиите и създава свой метод за работа с минали прераждания чрез констелации.

 

Целта на живота е да разкрием кода на Душата си.
Да го проявим в неговото възможно най-висше проявление. Във всеки един момент да даваме най-доброто от себе си.

Коментари 3
 • Bilko Begins
  01.09.2016 г. 09:58
  По темата с отпадъците! До втория ден горе доле беше на ниво... Обаче после.... лееее ... мазало по кошовете, всичко беше леш. Повечето хора, които ходят там са тотално заблудени, несъзнателни и неграмотни! Беше достатъчно ясно кой цвят кош за какъв отпадък е! С ЕЙ ТАКИВА ГОЛЕМИ БУКВИ ИМ БЕШЕ НАПИСАНО НА ПРАСЕТАТА. Нямаше достатъчно доброволци и персонал, съответно за кошовете никой не се грижеше.... Като цяло оценката ми е 4+ за предварителната организация с рециклирането, слаб 2 за изпълнението, и минус 2 за аудиторията! По-добре го направете по-малко и по-скъпо, за да може да контролирате паплачта и мизиреята, която води след себе си, или си намерете двойно повече доброволци и персонал за догодина с двойно повече пунктове за рециклиране!
 • Дими
  19.07.2016 г. 13:49
  Бегинс, тотално си прав. Няма как да събуждаме съзнания или да се прпавим на много пробудени, ако не обръщаме внимание на детайлите... кое му е пробуденото ако се хвърлят безразборно и смесено всякакви пластмасови чаши, чинии, посуди и какво ли още не!!! Чистота на всички нива е необходима! :)
 • Bilko Begins
  19.07.2016 г. 09:19
  Звучи обещанащо. В сайта им четох е политиките относно екологичния отпечатък. Звучат доста обещаващо. Обикновено най-болната тема е с отпадъците. Масово се правят фестивали, където уж някакви хора медитират, много дзен са, много осъзнати са, много всички са хай, обаче рециклация нулева! Най-добрият ресайкъл, който съм виждал, беше на един Артмосферик фестивал през 2008ма година, който също беше в труднодостъпен район, в района на лакатник, до една био ферма, по един черен път... Пунктове за ресайкъл имаше достатъчно. Доброволците постоянно помагаха на хората. Раздаваха се специални портмонета за фасове, хората бяха агитирани да си събират боклука още в палатковия лагер отделно, а след това винаги имаше кой да помогне да решим кое къде да пъхнем, понеже имаше забележете 7 - седем различни чувала за отпадъци. Тоест беше много строго рециклирането - метал отделно, пластмаса отделно - 2 вида, хартията също. Да не говорим, че всеки чувал се обръщаше на земята и се проверяваше! Като в това се включваха не само доброволци, но и самите участници във фестивала... бършеха се консерви от останали хранителни отпадъци, само и само да се рециклира, абе много неща! Това беше най-високата летва, която бе поставена в България! И досега никой не я е надминавал. Аз съм на Беглика тази година и определено ще споделя после мнение... успех!:V

Коментари:

Спонсори на Портал 12