Търси

Бебето не е вързоп от инстинкти, то има чувства и преживявания

21.01.2016 г.
1405
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Бебето не е вързоп от инстинкти, то има чувства и преживявания, нищо, че не може да говори за тях. Затова е важно да бъде насърчавана връзката между майката и бебето още от първите минути на раждането. Това заяви психологът и майка на три деца Гергана Далова пред репортер на Портал 12 по време на представянето на "Анкета за установяване на практиките за първи контакт между майки и бебета в българските болнични отделения.

Според Сдружение „Родилница“, Фондация „Родители за родители“, сдружение „Естествено“ при 86% от ражданията връзката между новородените и майките в първия час след раждането е нарушена. И фактически едва една седма от новородените бебета в българските болници не са били отделени от майка си в първия час от живота си след раждане. Данните идват от проведената анкета направена на над 5000 жени, родили в България.

Гергана Далова е една от тези жени, майка на три деца. Едно от  децата си е родила във Великобритания и тя сподели пред нас  впечатленията си от грижата в болниците там.Едно важните неща и разлики според нея, е че в Обединеното кралство на майките се дава изключително много информация, често под формата на брошури, не само за протичането на бременността, но и за самото раждане.

Когато Гергана е раждала, във Великобритания е имало период на отлив на майките от кърменето, затова тогава се е провеждала разяснителна кампания за това колко е важна кърмата. В тази връзка е започнала практиката бебето да се поставя веднага след раждането върху гърдите на майка си и ефектът не е закъснял.

Гергана разкри още, че в миналото във Великобритания е имала същата практика като тук – да се разделят бебе и майка. Хората там са извървели доста труден и бавен път, докато стигнат до това колко е вредна анонимната грижа за едно дете и колкото по-рано тя се случва, толкова по-големи са вредите за детето. Те са разбрали колко е важно да бъде насърчена човешката връзка между майката и бебето още от АГ болницата,допълни още Гергана Далова.

Новороденото бебе е още незряло и несамостоятелно, а веднага след раждането си в България то бива примерно поставяно на термоплот. Той може би по механичен начин ще съдейства за регулиране на температурата на бебето, но термоплотът няма да тупти със сърцебиенето на майката, което бебето е свикнало да слуша в утробата, затова е нужно бебето да не бъде отделяно от майка си, категорична е Гергана .

Тя сподели още, че във Великобритания не се чуват послания и приказки от сорта на: майката трябва да си почине, защото е изморена или че трябва да се наспи без бебето. По думите й, ако се подкрепят и работещите в системата медицински специалисти в насока да не се отделя бебето от майката, то неминуемо ще започне и процесът на промяна.
 
Коментари 2
  • Пламен Петков
    21.01.2016 г. 18:53
    ами то затова плачат бебетата, защото ги отделят от майката...след 9 месеца и бам - тази новородена душа иззета от майката и сложена в някаква си там стая отделно в кошара - първия затвор е кошарата!
  • Деница Георгиева
    21.01.2016 г. 13:00
    Струва ми се, че нито една майка не би искала "да си почине", а ще копнее да гушне детето си веднага, щом излезе от нея.

Коментари:

Спонсори на Портал 12