Търси

Бах като символ на възраждането прозвуча сред руините на Палмира (ВИДЕО)

07.05.2016 г.
1040
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече

Бах като символ на възраждането прозвуча сред руините на Палмира, на мястото в амфитеатъра, където джихадистите от "Ислямска държава" екзекутираха главния археолог на централния музей, след като той отказа да им сътрудничи и да им покаже скритите антики.

Концертът на оркестъра на Мариинския театър бе в негова памет, в памет на руския старши лейтенант Александър Прохоренко, загинал при освобождението на Палмира като самопожертвователно насочва вражески огън срещу себе си, и в памет на жертвите на тероризма в целия свят.Чрез видеовръзка към тях се обърна руският президент Владимир Путин."Благодаря ви за днешната удивителна хуманитарна акция- концерт в освободената от терористи Палмира. Считам я за израз на благодарност, възпоменание и надежда. Музиката, която ще прозвучи, е израз на нашата душевна болка, негодувание и протест срещу варварството и насилието, против тези нехора, които унищожиха безценни паметници на световната култура и изпълниха тук масови екзекуции."

"Нашият концерт в изтерзаната Палмира е призив към мир и съгласие", бяха думите на прочутия диригент Валерий Гергиев.

Произведението на Бах беше последвано от кадрил на Родион Шчедрин в изпълнение на виолончелиста Сергей Ролдугин. В програмата прозвуча и музика на Сергей Прокофиев, както и изпълнение на сирийски военен оркестър.

Правителствените сили на Сирия успяха да си върнат Палмира, подкрепяни от въздуха от руски изтребители. Джихадистите не успяха да изтрият Палмира от лицето на земята, както се заричаха, но градът беше напълно миниран. Руски сапьори разчистваха буквално сантиметър по сантиметър.  ЮНЕСКО все още оценява мащаба на щетите и колко време ще трябва за възстановяването на древното наследство, включено в списъка на организацията. Според повечето специалисти ще са нужни пет, седем години. Най-сложният въпрос е как да се проведат реставрационните работи. 

Свързани публикации

взаимопомощ
24.12.2015 г.
14480
9

По-малко от 1000 българи могат да доведат Новото време на духовна осъзнатост и свобода

Не се поддавайте на страх, на паника, на групови настроения, винаги опитвайте да създадете едно пространство вътре във вас, което никой не може да наруши, където може да се оттеглите, да си почивате и да събирате сили, призовава д-р Стоилов
Виж повече
Теодосий Теодосиев
19.01.2016 г.
6278
17

Теодосий Теодосиев: Светът има крещяща необходимост от нова християнизация

Религията, също както в науката, има една еволюция – нови теории, които отхвърлят старите. Нови идеи, които отхвърлят старите идеи.Бог е любов и любовта ще спаси света – това е най-голямото откритие в историята на човечеството. Няма богоизбрани народи , има богоизбрани хора.
Виж повече
Диляна Никифорова
19.01.2016 г.
3471
4

Примабалерината Диляна Никифорова: На сцената или в живота няма малки или големи роли!

През последните години се наблюдава една обща тенденция на засилващ се интерес във всички сфери на изкуството. Разговаряме с примабалерината Диляна Никифорова, която е не само една от най-ярките звезди на съвременния балет, но и е човек приел изкуството за своя мисия в живота.
 
 
 
 
 
 
Виж повече
Тимен Тимев - Материус Розенкройцер
25.02.2016 г.
5095
3

Тимен Тимев: Човечеството позволява да бъде манипулирано, унижавано и сготвяно по готови рецепти (ВИДЕО)

Човечеството позволява да бъде манипулирано, унижавано и сготвяно по готови рецепти. В днешно време не се изстрадва моментът на съзидателното творчество, отбелязва Тимев
Виж повече
Свобода - Шипка - 3-и Март, Духовна свобода | снимка: Shutterstock
03.03.2016 г.
4199
7

Възможна ли е Свобода за народ, съставен масово от несвободни индивиди? (ВИДЕО)

Оказва се така, че днес всички съвременни хора са роби един на друг, а освен това са роби в продължение на целия си живот на материални и емоционални - външно привнесени псевдо-ценности, които съсипват цялото им битие
Виж повече
акад. Антон Дончев,  © снимка: Портал12
19.04.2016 г.
9281
4

Акад. Антон Дончев: Раждат се много красиви деца, но това е плашещ знак! (ВИДЕО)

По време на международния форум “Българският дух в Европа през вековете” акад. Антон Дончев разказва за духовността на предците ни, възроденият интерес към тях и нуждата от определяне на ценностите вътре в нас.
Виж повече
Земята иска нашата любов
22.04.2022 г.
3090

Земята няма нужда от честване, тя иска промяна в начина на живот на хората

Имаме нужда да обожествим природата, да си спомни, че сме неразделна част от нея и самите ние сме природа. Време е да премахнем заложеният в основата на западната цивилизация антропоцентризъм – едно разбиране на хората, че ние сме отделени и по-важни от природата и останалия естествен свят.
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12