Търси

Баба-мрежа в помощ на българските села започва работа това лято

09.05.2016 г.
2435
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Резиденция Баба към Фабрика за идеи започва доброволческа Баба-мрежа, съобщиха партньорите от Асоциация на българските села. Целта на мрежата е да свързва възрастните хора от обезлюдяващи се села в цялата страна с градски хора, за да търсят заедно решения на предизвикателствата в българското село.

За Портал12 организаторите на доброволческата инициатива поясниха, че Баба-мрежата е разширение на проекта Резиденция Баба. Чрез проекта хора от различни възрасти остават в резиденции в различни села и живеят известно време с общността, помагайки на по-възрастните хора:

Доброволческата баба-мрежа започна с цел да се помогне на повече хора в повече села, да се достигне до повече автентичен фолклор и занаяти, за да може да ги запазим. Все повече хора осъзнават колко сме се отдалечили от корените си и колко това знание ни липсва и ни е нужно, за да оцелеем. В същото време нашите наблюденията по време на проекта показват, че все повече млади хора имат интерес към автентичните български традиции и фолклор, и тази тенденция се засилва.


български традиции

Резиденция Баба заедно с Баба-мрежата могат да дадат импулс за младите хора да се върнат да живеят на село - някои от участниците вече обмислят тази идея. За тях спокойният и пъстър живот на село изглежда все по-възможен.

Участвайки в Баба-мрежата, младите хора ще дадат подкрепа на възрастните, ще оживят селото, допълват още организаторите. В замяна ще придобият една съвсем различна ценностна система, която сме забравили - за живот в общност, взаимопомощ, осъзнаване, че зависим един от друг и заедно сме по-добре - ценността на общността за споделяне на добро и лошо.

Също така доброволците ще имат възможност да получат една много различна представа за времето. Нещо изключително важно за младия човек, в процеса на търсене на вътрешното му призвание.

В града всичко е страшно забързано и заради това много хора не могат да оценят семейството си, приятелствата си, работата си… В селото се придобива знание за корена, за една по-дълбока история, както и богата култура - наследство, което много от нас не оценяват, защото нищо не знаят за него.

- споделят още за Портал12 инициаторите на доброволческата мрежа и допълват:

В големия град има условия за разделение и отчуждение, а в селото - за обединение. За да оцелеем, за да сме успешни и да сме свързани с едно много по-добро бъдеще, трябва да сме свързани в една общност.


хлябът на село

"Фабрика за идеи" обясняват как можете да се включите в Баба-мрежата:

Познаваш ли добре някое село? Имаш ли идея за акция, която може да подпомогне жителите му? Ако отговорът е „ДА!“ и на двата въпроса:

– Кажи ни кое е и къде се намира

– Опиши ни конкретна нужда на хората там, на която може да бъде отговорено с доброволческа помощ – краткосрочно или дългосрочно

– Предложи време от годината, когато можеш да посрещнеш и организираш доброволците на място в селото

– Стани част от общността на Баба-мрежата, участвай във вдъхновяващите срещи и обучения с хора от всички програми на Фабрика за идеи!

За да станеш част от Баба-мрежата, попълни този ФОРМУЛЯР. Крайният срок за включване в инициативата тази година е 01.06.2016 г.

Задължения на променодейците:

! Включи се само ако можеш да поемеш отговорност за поне 1 акция в селото – да я опишеш, планираш и да координираш доброволците, които ще дойдат на място!

! Ако нямаш време/желание да поемеш тази отговорност, намери местен човек от селото или приятел, който познава тези нужди и има мотивация да стане местния Променодеец! Разкажи му за Баба-мрежата и го насочи към формуляра или го попълнете заедно!

! Задълженията на всеки Променодеец включват:

– описване на нуждите на селото и акция, която е необходима, за да се подобри живота там

– определяне на конкретно време в годината, когато това да се случи

– определяне на брой доброволци, които са нужни за случването, както и техните специални умения (ако се изискват такива)

– участие в минимум 1 обучение на Фабрика за идеи (като всички разходи за него са покрити от Фабриката)

– получаване на кандидатури от бъдещи доброволци и избиране на най-подходящите хора

– координиране на всички логистични задачи по време на акцията в селото

– успешното случване на ПОНЕ 1 АКЦИЯ


Нашата роля:

Фабрика за идеи ще мобилизира целия си баба-опит, за да подпомогне ефективно процесите на формиране на Баба-мрежата:

– ще съберем всички променодейци от мрежата и ще ги запознаем с методите ни за работа на терен, в екип и с доброволци

– ще подпомагаме комуникационно кампаниите за събиране на доброволци за каузи в селата

– ще направим календара на Баба-мрежата достъпен онлайн

– ще покриваме пътните на променодейците до/от селото до мястото, където живеят
 

Свързани публикации

най-красивите села в България - на снимката - село Жеравна
11.12.2015 г.
30458
11

12 от най-красивите български села (СНИМКИ)

Портал 12 съвместно с Асоциация на българските села ви представяме 12 от най-красивите български села, които препоръчваме да посетите.
Виж повече
Енергийни центрове в България
12.12.2015 г.
203907
62

12 високо енергийни места в България (СНИМКИ)

Представяме ви 12  зареждащи места, които препоръчваме да посетите. Важно е да се знае, че всички тези места имат огледална ефективност - с каквито вътрешна енергия и настроение ги посетите - те ще се мултиплицират многократно
Виж повече
Дряновските баби печелят първите места по участия в събори
17.03.2016 г.
1719
2

Резиденция баба търси подкрепа за запис на диск с песните на Дряновските баби

Подкрепете кампанията ни за звукозапис на уникалните родопски песни от село Дряново! Помогнете на Дряновските Баби да споделят песните, които пазят и обичат
Виж повече
изкуството и занаятите ще възстановят селата ни
15.04.2016 г.
1658
2

Атанас Атанасов: Единствено младият дух може да спаси българските села (ИНТЕРВЮ)

Наско и съмишлениците му организират концерт на сцената на читалището. Това е началото на проекта Unlock the stage – Отключи сцената. В момента тече организация на предстоящи събития, за да може инициативата да продължи.
Виж повече
Коментари 2
  • бб
    11.05.2016 г. 18:55
    На стана се тъче!Плетенето е друго нещо!:L
  • Ради
    10.05.2016 г. 17:04
    ей хора, аз искам да се науча да плета на стан или поне да започна от някъде с плетенето! Ще ви потърся да видим какви са възможностите! Успех на вас в кампанията! :L

Коментари:

Спонсори на Портал 12