Търси

БАН разпространи необичаен Зов за помощ, в който зове за спасяване на моралните ценности и българското село!

19.03.2016 г.
9973
8
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
БАН разпространи необичаен, но драматичен и емоционален Зов за помощ за спасяване на българското село. Представяме ви цялостния текст на разпространения зов, който засяга освен темата за българските села, но и проблема с демографската криза, липсата на духовно развитие, падението в моралните ценности и междуличностните взаимоотношения, както и срива в икономиката и науката.

Зов за помощ на Българска Академия на науките (БАН):

Светът преживява тревожни събития с опасни дългосрочни последици, които няма да отминат и нашето Отечество. Същевременно в държавата се наблюдават разпри, а авторитетът на институциите не е на необходимото ниво. Всичко това води до нарастване на напрежението и ожесточението в обществото. Насилието се простира от дома през училищния двор до улицата, а новините все повече приличат на криминална хроника. Република България е обявена за най-бедната и корумпирана държава в Европейския съюз. Загубили вяра да направят живота си в Родината по-добър, младите хора продължават масово да купуват еднопосочни билети към уредените държави, което предвещава мрачно бъдеще на нацията още през текущия ХХІ век.

Когато четем безжалостните числа на статистика, то сякаш се примиряваме с тяхното горчиво предсказание. От близо 9 000 000 през 1989 г., ние днес наброяваме малко над 7 000 000 в пределите на Отечеството! Причините са ясни: ниска раждаемост, висока смъртност и постоянна емиграция. Семейните ценности се наричат „отживелица”, макар че точно семейната задруга ни спасява в най-страшните времена. Близо 2 000 000 предимно млади сънародници трайно са напуснали Република България. Затъвайки в острастеното дребнотемие на деня, ние все някога ще се озовем неизбежно пред пропастта на демографската катастрофа.


Началото на „Великото преселение” на мигранти от Близкия изток и Северна Африка завари Европейския съюз неподготвен и безпомощен. Намирайки се на неговата външна граница, България е застрашена от нахлуване и промяна на етническия и верския състав на населението. Орязването на въоръжените сили е достигнал критичен предел, когато погрешно разчитаме други да ни пазят. През Балканската война Третото българско царство мобилизира 600 000 действаща армия при 4.5 милиона народ и побеждава Османската империя.

Българското село винаги е спасявало българите. 
Днес е тъжно да гледаш буренясалите поля и развалините на селскостопанските постройки. Ние българите, които сме научили половината Европа на градинарство, сега ни тъпчат с некачествени зеленчуци и плодове от съседни и далечни страни. Имитациите „ментета” на храни са вредни, но хората са принудени да ги употребяват само поради по-ниските цени.

Вместо да произвежда продукти с висока принадена стойност, България днес изнася суровини и работна ръка. Недостигат и професионалните кадри, които могат да работят пълноценно в полузакритата индустрия. Образованието произвежда т. н. „интелигентно безработни”, които не са полезни нито на себе си, нито на държавата. Отделяните средства за наука не позволяват поддържането дори на средно европейско равнище. Духовната криза обхваща обществото с по-трудно преодолими последици от тези на икономическата, защото културата изисква непрекъснато натрупване на постижения. Социалните помощи се превръщат в поминък за хора неграмотни и неуки.

Здравните реформи следват една подир друга, но здравният статус на застаряващата българска нация се влошава. Броят на неосигурените гони този на осигурените и заплашва да срине системата. Насажданата догма „Държавата е лош стопанин” води до злонамерени опити да се приватизират и болниците, като здравните услуги се предоставят според паричните знаци. Необходимо е да се напомни, че в Царство България има и държавни, общински и ведомствени болнични заведения.

Преди 100 години в Народното събрание се разгарят люти спорове по намесата на България в Първата световна война и след остри прения се стига до съгласието, че в съдбовните за Отечеството времена трябва да бъдат свити партийните знамена и всички да се наредят под националния трицвет. Нека бъдем достойни потомци и да обединим сили за:
а) спасяване на чезнещата нация;
б) съживяване на разореното село;
в) възстановяване на индустрията;
г) укрепване на въоръжените сили и опазване на границите;
д) развитие на здравеопазването;
е) по-качествено и съобразено с потребностите образование;
ж) издигане ролята на науката и технологиите;
з) съхраняване на духовните ценности чрез културен възход;
и) нормално правосъдие за всеки гражданин.

Нашите предшественици са ни оставили един завет – да пазим и браним Отечеството. Никога в съвременната история Родината не е била изправена пред толкова големи предизвикателства и опасности. На нас ни трябва единение и толерантност, да загърбим различията и пристрастията, защото нацията е силна, когато е единна. Нека да имаме една обща върховна цел – добруването на народа, преодоляването на бедността и осигуряването на доброто бъдеще на младото поколение.

Както нашите предци са жертвали дори живота си, за да живеем днес на тази благословена земя, така и ние трябва да положим поне възможните усилия, за да продължи вековната история на българите и след края на ХХІ век на тази географска ширина. Ние не избираме Майка и Отечество и ето защо не ни питайте защо обичаме най-много тях!

Да живее България и ние в нея!

Свързани публикации

най-красивите села в България - на снимката - село Жеравна
11.12.2015 г.
30285
11

12 от най-красивите български села (СНИМКИ)

Портал 12 съвместно с Асоциация на българските села ви представяме 12 от най-красивите български села, които препоръчваме да посетите.
Виж повече
Енергийни центрове в България
12.12.2015 г.
202405
62

12 високо енергийни места в България (СНИМКИ)

Представяме ви 12  зареждащи места, които препоръчваме да посетите. Важно е да се знае, че всички тези места имат огледална ефективност - с каквито вътрешна енергия и настроение ги посетите - те ще се мултиплицират многократно
Виж повече
Ярослав и Юлия Юнакови
11.01.2016 г.
9119
4

Споделено фермерство и градина под наем - мисията е възможна!

Младото семейство Ярослав и Юлия Юнакови от родопското село Старцево, обл.Смолян са инициатори на една много интересна идея – те предлагат градина под наем. Всеки, който поиска, срещу скромна сума за наем и доставка, може да поръча те да му отгледат в градината биологично чисти зеленчуци както и да приготвят зимнина.
 
Виж повече
Сред природата децата и младежите учат по-добре
22.01.2016 г.
8193
2

Училище сред природата работи успешно в родопското село Гудевица

Много родители и учители осъзнават вече, че остарелите методи на преподаване не са ефективни, не ангажират децата, не ги грабват. Децата имат нужда от нов подход, споделя Теодор Василев - един от създателите на Училище сред природата в родопското село Гудевица
Виж повече
Институт за космически изследвания - БАН
27.01.2016 г.
1185
2

Институтът за космически изследвания към БАН получи награда за дейността си

Освен тази награда учените от института са получили и златен медал и диплома за свои научни разработки и изследвания в областта на космическите технологии, анализи и измервания
Виж повече
село Илинденци е в подножието на Пирин планина
15.03.2016 г.
35889
7

Руснаци, германци, естонци и англичани живеят щастливо в едно българско село

Къпем се в рекичката, има и водопад, мъжът ми се катери по скалите, той е алпинист. Посещаваме често Арт центъра на скулптора Иван Русев, в който има страхотни скулптури. Природата е чудна, въздухът е чист.
Виж повече
НЧ Бъдеще сега - село Гудевица, Родопи
18.03.2016 г.
2370
1

Започна записването за Играя и работя 2016 в село Гудевица

„Играя и работя с деца и младежи” е най-вдъхновяващият курс за инструктори за преподаване през игра, работа с деца и младежи, интерактивни методи, учене чрез преживяване и обучение сред природата.
Виж повече
Коментари 8
 • irir
  05.10.2017 г. 10:39
  Ако през Комунизма не бяха взели земята и добитъка на селените сега нямаше да ревът за да спасяват българското село . Господа от БАН по - добре ревете за спасяване на България от Комунизма .
 • Христина
  12.07.2016 г. 14:46
  Във връзка със спасяването на българските села, нека БАН да се поинтересува от една кауза, която е крачка напред във възраждането на селските райони - ИМОТ ПОД НАЕМ БЕЗ НАЕМ. Ето страницата им във фейсбук: https://www.facebook.com/%D0%98%D0%BC%D0%BE%D1%82-%D0%91%D0%B5%D0%B7-%D0%9D%D0%B0%D0%B5%D0%BC-515452731972487/ и групата им, отново там: https://www.facebook.com/groups/1606318809652167/?fref=ts
 • Ст Р
  25.03.2016 г. 08:36
  Нужен е инструмент с финансиране на национално ниво , което значи директивата да се разработи от ДЪРЖАВНИЦИТЕ! За да стане модерно и привлекателно и да иска младият българин да организира живота си Така!! ..в този дух много неща може да се кажат за : държавник, емигрант , Левски, поробител.... вода...природа.... .....
 • Българин
  21.03.2016 г. 07:50
  Блика на мухлясълия комунизъм. Дайте да дадете! Слушах ви и ви гледах толкова години. Ама какво да очакваш от чугуни доносници. Има ли между тези празноглавци един свестен?
 • Щурец
  20.03.2016 г. 12:54
  http://shturec1.blog.bg/politika/2016/01/21/razlichno-povtorenie.1424111 :G

Коментари:

Спонсори на Портал 12