Търси

Атанас Тодоров: България е утроба на велики духовни съдби (ВИДЕО)

20.01.2017 г.
3504
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Представяме ви видео лекция на Атанас Тодоров от Фондация “Безсмъртни българи”

Когато народът съпровожда Св.Евтимий в Търново, има едно искане от хората....един въпрос: “На кого ни оставяш добри пастирьо?”. Отговорът е: “На Светата Троица. Сега и навеки.”

Може да си представим повелята на посветения...не пожелание, не заклинание, това е послание! “На Светата Троица ви оставям сега и навеки!” . Какво казва Ваклуш Толев като вътрешна характеристика на този толкова съдбовен момент за цялата история на България? Само едно изречение: “Това е една наистина голяма будност, с която той прави на българите път, въоръжава ги с търпение, и им вдъхва вяра, с която след това будителите ни ще се наредят в онова голямо огърлие на нашата история.”

Вижте какво прави посветения само с една фраза, само с един изказ. Онзи безмълвник, който се е поготвял в епохи, който е във върха на своето предназначение, само с един израз защитава за бъднини, за векове...националния Дух! Затова Ваклуш Толев казва, че исихазма е големият стълб в Храма на нашето Будителство.

Патриархът умира някъде в тогавашната Македония, а според други източници е изпратен на заточение в Бачковския манастир и там умира около 1402г. “Същественото обаче е не да знаем къде е гробът на Евтимий Търновски, а че той и като Дух, и като тенденция в учението на исихазма, никога не е напускал България”, казва още Ваклуш Толев.

Св.Евтимий Търновски е хранил в столетията идеята, че България е утроба на велики духовни съдби.

За отношението личност - национален дух, бихме могли да усетим онази много стара мисъл на Ваклуш Толев, която важи въобще за 13-те поименни безсмъртни българи: “Те не почиват в мир. Нито са минали в друг полк. А работят в историческия ни път за тържеството на националния ни Дух!”

Затова са безсмъртни. Тези личности на са индивидуалности. Те са въплътени образи и принципи на самия национален дух. Св.Патриарх Евтимий ни дарува с нетленната светлина както за храма така и за трона - чрез културата на великото безмълвие ни съхранява в идеята за нашата национална същност. Той оставя в душите ни вътрешното съзерцание на исихаската култура.

Във връзка с идеята за мистицизма, Ваклуш Толев казва, че мистиката е съприкосновение с Целостта и, че мистичността е вътрешният живот на святост и съзерцание. Можем да видим как само в един израз той е събрал и праксиса и теорията. Точно в идеята на мистичността чрез съзерцанието овладява ума и той става покорен в пробега за интуиция. Ето една формула, с която той е дал буквално вътрешната механика в този процес и показва, че интуицията подрежда доминото на ума.

Всъщност има йерархия и в самото съзерцание. Като начало то е борба с ума - да се събере, да се овладее. А вече във върховият аспект е идеята за екстаза.

Много е важно, когато говорим за идеята за съзарцанието, да отбележим какъв е предмета на съзерцанието. Човек може да си вземе външен образ, например едно листо, или пък една идея, афоризъм...Йерархията на обекта на съзерцанието всъщност обуславя и самото съзерцание. Затова Ваклуш Толев има следната мисъл :

“Моята отговорност е да ви давам енигми, а вашето поведение трябва да ги освидетелства.”


 ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ВИДЕО:
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 

Свързани публикации

Ваклуш Толев
27.11.2016 г.
6053
13

Ваклуш Толев: Човекът не е грешник, а бог в развитие (ВИДЕО)

Разговор с мъдреца Ваклуш Толев, от чиято кончена днес се навършват 3 години. Интервю върху Предизвикатествата на Третото хилядолетие, 2000 година, Родопа планина.
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12