Търси

Астрологът Михаил Левин: Вегетарианството запазва психическата младост

04.11.2016 г.
3018
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Михаил Борисович Левин - един от най-старите и известни астролози в Русия, ректор на Московската Академия по Астрология - разказва за своя многогодишен опит като вегетарианец, за особеностите на астралното, за психическата младост.Михаил Борисович, откога практикувате вегетарианство и как станахте вегетарианец?

Не ям месо от 1973 година, но до 1981 година понякога ми беше неудобно да откажа, когато съм ходел на гости. После съвсем престанах да ям месо и риба. При мен вегетарианството дойде случайно. Бях на 24 години, когато срещнах свой състудент- вегетарианец. Видях, че той е един такъв здрав, свеж, стои на глава, занимава се с йога и гладува. В главата ми влезе мисълта,че той е по-здрав и по-свеж от мен. Аз съм се родил болнаво дете и през ранното си детство се помня между болниците и санаториумите.

Моят познат започна да ме уговаря да опитам гладуване и аз се съгласих. Гладувах 23 дни и през този период чух глас, който ми каза,че  не трябва да ям повече месо. Такова прочистване направих, че преминах леко към вегетарианството.

Вие мислите, че за съвременния човек е добре да бъде вегетарианец, така ли?

Не мога да мисля това. Въобще не мога да вземам решения вместо другите. Даже от собствените си деца  не съм изисквал  да бъдат вегетарианци. Отначало ги  отглеждахме като вегетарианци, но в детската градина ядяха месо като всички останали. След години дъщеря ни се отказа от месото, но синът продължи да яде още дълго време. Той изключи месото от менюто си едва в зряла възраст - на 35 години. Но той направи това изключително от съображения за своето здраве. Примерът на родителите беше факт. Той осъзна, че без месо животът е по-лек и здравословен. Съпругата ми ме подкрепяше и споделяше моите стремежи  дълги години. Тя стана вегетарианка след мен.

Какви жизнени и личностни ресурси у човека открива вегетарианството?

Първото, което дава вегетарианството – това е възможността да запазим нашата психическа младост. Вегетарианството създава психологичен и енергетичен ефект. Идват оживлението, голямата психическа подвижност, а това всъщност е и младостта.Вегетарианците остаряват значително по-бавно. Старостта - това не е тялото, а особеностите да възприемаме себе си и света.

Обилното хранене затормозява астралното тяло, което е свързано с емоционалния план. Емоционалните и психическите компоненти при животните са много плътни. Животните имат много плътно астрално тяло. Когато приемаме животинска храна, ние приемаме всичко това от тях. Всички страхове и преживявания, които възникват при смъртта на животното, ние изяждаме заедно с месото. При растенията няма такъв астрал и когато ние преминаваме към растителна храна, то плътната компонента става по-малка и човекът с времето става по-лек, подвижен, по-възприемчив и по-чувствителен.

Разбира се някои нива на познанието са достъпни само за вегетарианци. За обикновената наука това няма значение, но когато човек започне да се занимава с духовни науки, се опитва да разбере същността на висшите светове, смисълът на сътворението и точно тук умствената чувствителност и финес на ума са от голямо значение. А това зависи от емоционалната възприемчивост. Те си влияят взаимно. Колкото по-малко е натоварен човек емоционално, толкова повече умът му е свободен.

С практикуване на вегетарианството умът става по-възприемчив, открит и подвижен. Това има голямо значение за висшето знание. Здравето, разбира се, също се подобрява. Издръжливостта на човек нараства. Продължителните натоварвания се понасят по-леко. През всичите тези години  аз се занимавам с планински туризъм и липсата на месо никак не ми пречи.

Има мнение, че хората от политиката и бизнеса трябва „да се заземяват“ и да ядат месо. Как се отнасяте към това?

Не съм съгласен. Имам много познати, които са успешни предприемачи, но не ядат месо. Но трябва да разберем, че представата за бизнеса у нас е специфична. В руския бизнес е желателно да се „храниш“ с човешко месо, за да си по-успешен. Адолф Хитлер е бил вегетарианец и успешен политик, макар  в умствено отношение да е бил канибал. Светът е пълен с противоречия.

От друга страна виждам, че висшият етаж на властта изисква тънкост, владеене и управление на фините енергии. Хората, които владеят висши способности, работят по-добре, когато астралните им тела са прозрачни, чисти. Това е, когато човек е в добро настроение, с добро разположене на духа. Когато астралът е плътен, се получават завихряния, водовъртежи, психическо напрежение.

Високите енергии изискват астрална чистота, която се постига  включително и с помощта на вегетарианството, отказването от месото и алкохола. Би било полезно за политици и бизнесмени да изчистят своето астрално тяло като станат вегетарианци. 


Съществува ли връзка между астрологията и вегетарианството?
Няма пряка връзка, но трябва да се знае, че с астрологията са свързани тънки и сложни енергии. За много хора астрологията е техническа дисциплина, но на практика това не е така. Когато имаме работа с човека, с неговия живот, то с чиста логика и техника можем да достигнем незначителни резултати. И на астролога, и на психолога, на лекаря задължително е необходима интуиция. За да определят нестандартните случаи, да поставят правилната диагноза, е нужна интуиция. А нестандартните случаи, може да се каже, че са по-голямата част от всички. Всички са различни. Стараем се да разберем човека, неговия свят, а човекът е подобен на космоса. Дълбочината и висотата на неговия живот са неизмерими и затова е необходима интуиция.
 
Когато мисли за смисъла на живота, за избора на пътя, на астролога му се налага да премине на друго ниво. Всичко, което изчиства мисленето и емоциите, е необходимо, за да достигне до висшите нива на познанието. Астрологията изисква вътрешна чистота, чистота в сърцето и ума. И без чиста храна това не може да се достигне.

Как виждате в бъдеще храненето на човека?
Мисля, че с времето човечеството ще спре да се храни с плътта на други същества и ще премине на плодово хранене - краставици, домати, ябълки. Растенията не губят нищо така, а дори придобиват, ако човек посее семената от плодовете. Но това няма да е  скоро.

Вярно ли е, че вегетарианството е свързано с духовността?
Има косвена връзка. За да си вегетарианец, трябва да имаш силен характер, твърда убеденост и това развива духовността. Вегетарианците сега трябва да преодолеят съпротивата на обществото, на близките си, които на първо време не биха одобрили техния избор. Такива ситуации закаляват характера и са подходящи само за силните духом.

 
 
Коментари 1
  • Айнщайн
    04.11.2016 г. 11:57
    Айнщайн: "Не желая да превръщам тялото си в гробище на мъртви животни!", без коментар. Мир Вам! :N

Коментари:

Спонсори на Портал 12