Търси

Астрофизици: Вселената, която виждаме има около 200 млрд. галактики

17.01.2017 г.
1816
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Международен екип от астрономи, начело с Кристофър Конселиче, професор по астрофизика в Университета на Нотингам, са открили, че Вселената съдържа най-малко 2 трилиона галактики, десет пъти повече, отколкото се смяташе досега.

Астрономите отдавна искат да се определи колко галактики има в наблюдаемата Вселена, където светлината от далечни обекти е имала време да достигне до нас. През последните 20 години учените са използвали снимки от космическия телескоп Хъбъл, на база на които днес се преценява, че Вселената, която виждаме,  съдържа около 100-200 000 000 000 галактики. Сегашните астрономически технологии ни позволяват да изуаваме едва 10% от тези галактики, а останалите 90% биха могли да се наблюдават само след изобретяването на по-големи и по-добри телескопи.

Задачата, която стои сега пред астрономите е да обработят наличните снимки от дълбокия Космос и на база тях да направят 3D симулации, които да покажат плътността на различните галактики.

Интересен факт пред астрофизиците е, че техните изследвания приличат на арехеологическо проучване, тъй като те анализират данни, които са се случили преди хиляди, милиони и милиарди години, но пристигат като светлинна информация до нас, едва сега. Тук се отваря и въпросът за относителността на времето и пространството.

Според учените когато Вселената е била най-млада, на около 1 млрд. години, в нея е имало много повече галактики, отколкото сега. 
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 

Свързани публикации

изкривяване на време-пространството - портал във времето | снимка: Shutterstock
18.12.2015 г.
11510
5

Учени обявиха първи доказателства за изкривяване на време-пространството

Изследователите са регистрирали усукване на тъкънта на пространството и времето, чрез данни анализирани на база рентгенови лъчи идващи от диск с отломки на звезда, завихрена около черната дупка H1743-322
Виж повече
гравитационни вълни - изкривяване на време пространството
12.02.2016 г.
3125
6

Потвърдиха съществуването на гравитационни вълни, което е доказателство за изкривяване на времето (ВИДЕО)

Съществуването на гравитационни вълни е предсказано от Айнщайн още преди близо 100 години, но досега конвенционалната наука нямаше нужната апаратура, за да докаже описаното в рамките на Общата теория на относителността
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12