Търси

Арт-социална работилница подобрява живота на младежи с увреждания във Варна

21.05.2016 г.
1415
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Арт-социална работилница подобрява живота на младежи с увреждания и търси помагачи
Сдружение “За Теб” е организация, която подкрепя хора в неравностойно положение в град Варна. Дейността на сдружението включва работа с доброволци - обмен на доброволци от България и света, организиране на обучения в областта на неформалното образование - както и арт-социална работилница за младежи с увреждания.

През 2011 г. започва да се провежда  работилницата с цел осмисляне на свободното време на младежите и развиване на различни социални и артистични умения. Два пъти в седмицата младежи и доброволци се събират, за да правят прекрасни неща и да си говорят за нещата от живота. Всеки е добре дошъл да им иде на гости и да се включи в заниманията. Портал12 разговаря с Антонина Атанасова - организатор на арт работилниците.

Какво се случва по време на вашите арт работилници?
Организираме арт занимания за групичка от 10 младежи с увреждания. Всичко започна като една обикновена арт работилница - изработване на бижута, сувенири, картички. В последните две години се опитваме да разширим дейностите си - не толкова да се събираме в едно затворено място и да правим красиви неща, а да водим младежите по различни социални събития и да ги включваме в нормалния социален живот на младите хора във Варна.

Младежите са от нормални, добри семейства, но понеже имат различни увреждания - откакто са завършили училище, си стоят вкъщи по цял ден - без никакви социални контакти. И тук ни се иска да бъде нашата роля. В момента нещата се получават много добре с младежите, с които работим, но със сигурност има и други, които биха искали да се включат.

Как се финансира работилницата?
Работилницата се случва изцяло на доброволни начала и се финансира само от базарите, които правим. Нямаме държавно или общинско финансиране. Нещата, които изработваме, не са толкова сложни, но пък са интересни и два-три пъти годишно - обикновено по празници - организираме базари на различни места в града. Много сме щастливи, ако в останалото време от годината някой ни покани някъде. Събраните средства отиват за закупуване на нови материали, за да продължим заниманията.

От време на време кандидатстваме по малки проекти, за да можем да разнообразим дейностите. Например миналата година имахме проект към община Варна, Младежки проекти, и рисувахме тениски. С финансирането купихме тениски и боички. Всеки, който се включеше, си рисуваше върху тениска и си я взимаше вкъщи. Идеята тук беше хората просто да ни видят, да се запознаем с тях и да кажем на света, че Варна е Младежка Европейска столица през 2017 г. Тогава ще се случват интересни събития, насочени към младите хора в града - фестивали, работилници, изложби, концерти.

Как подбирате младежите, с които работите?
От самото начало на дейността си през 2010 г. сдружение “За Теб” подкрепя семейства в неравностойно положение. По този начин вече имахме контакти на тези младежи и много естествено се случи организирането на работилниците, които правим два пъти в седмицата.
В последната година има много голям интерес към дейностите ни. Хора, които знаят за нас, водят свои приятели със здравословни проблеми, понеже не знаят по какъв друг начин да им помогнат. В старото помещение, където се събирахме, вече няма място за всички и в момента се местим. Мястото, което сме намерили, е достатъчно просторно, с приличен наем, който можем да си позволим.

Имате ли нужда от помощ в процеса по изместване на новото място?
Да, в момента правим ремонт и усилено работим по това да си направим новото помещение. Имахме и онлайн кампания за набиране на средства, която наскоро официално изтече. Освен това, от едно заведение във Варна, където се събират предимно млади хора, ни поканиха да си направим базарче, с което също събрахме средства. Дариха ни дограми, които иначе трябваше да си ги купим.

Работите с едни и същи младежи вече няколко години - наблюдавате ли видима промяна в самочувствието им, в начина им на мислене?
Да, определено виждаме напредък сред участниците и това е най-мотивиращото да искаме да продължаваме с това, което правим. Като започнем от начина, по който се изразяват вербално, през чисто подобрение във фината моторика - работата с дребни детайли - до повишената увереност, когато сме на някое събитие се запознават с нови  хора. Разбира се, зависи и от степента им на увреждане - при някои е по-осезаемо, при други не толкова, но пък винаги се чувстват сигурни и спокойни в нашата компания.

Това е страницата на работилницата - вижте интересните събития и занимания, в които участват младежите: https://goo.gl/d1dgi5
 

Свързани публикации

Див Рошков
12.12.2015 г.
2400

Сдружение „Див Рошков“ търси връзката на децата с природата

Целта ни е да запалим децата да прекарват повече време сред природата, да я наблюдават, да я разбират, да пипат повече жив материал, да проследят един жизнен цикъл и изобщо ботаниката в една нова светлина, споделя Магдалина Чавдарова.
Виж повече
Христо Бояджиев е основател на сдружение "Тук-Там"
15.02.2016 г.
3050
6

Христо Бояджиев: Все повече млади хора активно работят за позитивна промяна в България (ИНТЕРВЮ)

В интервю за Портал 12 основателят на сдружение "Тук-Там" Христо Бояджиев заяви, че с мрънкане няма как да дойде промяната в страната ни. Трябва да запретнем ръкави и да работим за нея, защото всичко зависи от нас самите. Според него все повече млади хора активно работят за промяна в България в позитивен смисъл
Виж повече
Коментари 1
  • Ралица Кючюкова
    20.05.2016 г. 14:58
    Ето как всеки може да помага и с малко. От малкото се почва промяната за добро! Браво на вас и успех! :N

Коментари:

Спонсори на Портал 12