Търси

Ароматерапията балансира чакрите и въздейства на вибрацията и емоцията на човек

15.07.2016 г.
2303
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Разговаряхме със Соня Васкова - магистър фармацевт с дългогодишен опит в ароматерапията и холистичната медицина - за растенията и скъпоценните масла, които човек извлича от тях. Прочетете внимателно това интересно интервю, в което Соня Васкова обяснява защо ни е дадено да взаимодействаме с растенията и техните аромати, как можем да се грижим за нашето физическо, умствено и духовно здраве, обръщайки се към ароматерапията.

Откъде идва това силно въздействие на етеричните масла върху човешкото тяло?

Въздействието на маслата върху човека е комплексно - на физическо, психическо и духовно ниво, което се дължи на съвместителството между конкретните химични съединения в тях - въздействие върху физиологичните процеси в тялото, способността им чрез обонянието да влияят на мозъка и психиката, и вибрацията, която притежават, адресирана към вибрацията на човека като същество с ум, дух и тяло. Най-общо казано, чрез етеричните масла се оказва триизмерно действие върху човека. В условията на холистичната терапия нито едно от тези три измерения не трябва да остава нетерапевтирано, за да имаме цялостен лечебен процес.

Доказано е, че точно определени масла влияят на всяка една от седемте чакри в човека. Как си взаимодействат те на практика?

По скоро маслата влияят на определена чакра по определен начин... Например можем да използваме маслото от роза за повлияване на 2-ра, 4-та и 6-та чакра, но всеки път действието ще бъде различно.

Етеричните масла имат собствена аура, вибрация, емоция и нейното взаимодействие с аурата, вибрацията и емоцията на човека ражда определен ефект. От значение е също и намерението при използване на конкретно етерично масло – то дава насоките и приоритетите в ефекта върху енергийното тяло.

Това е изключително интересно! Това още едно доказателство ли е, че цветята са по-висши същества от това, което сме свикнали да ги приемаме, и че мисията им е именно да отдадат своите аура, вибрация и емоция на нас останалите живи същества?

По мое мнение - да. Като съм се замисляла  за това, всъщност растенията имат важна роля - да ни покажат „служенето“, да дадат пример за това на човека. Те служат, произвеждайки и пречиствайки въздуха, който дишаме, дават храна чрез своите плодове, семена, листа... Предпазват ни чрез лечебните си съединения, даряват ни цвят и красота, ефирна нежност в живота ни. Показват ни цикъла на живота - раждането, покълването, растежа, цъфтежа, плододаването, умирането, чрез което оставят семената си и цикълът се повтаря. Ефирен, скрит, неуловим за материалната ни човешка същност, но там - категорично и чудотворно.

Има ли значение как отглеждаме билките и засилваме ли техните лечебни свойства, ако прилагаме целенасочени техники за общуване с растенията?

Всяко нещо има значение - от почвата с нейния минерален състав, до ръката, която събира плодовете. За въздействието на словото и отношението към растенията има много изследвания и е доказано, че те наистина реагират на чувства, думи и емоции на човека. В този смисъл вярвам, че това е начин да осъзнаем своето въздействие върху заобикалящия ни свят. Има неща, които с нашето зрение са невидими, но са там и е добре да имаме съзнание за това разбиране.

Соня Васкова

Могат ли етеричните масла да ни помогнат в овладяването на негативните емоции и да ги трансформират в положителни?

Емоциите са енергия в движение. Известно е в древните лечителски практики как емоциите променят и се отразяват на здравето ни. Етеричните масла, както споменах по-горе, чрез обонянието достигат до тази част на мозъка, която отговаря за поведението и оказват своя балансиращ ефект.

Ето и конкретен пример: вдишването на масло от сладък портокал трансформира негативизма и дава радостна нагласа към живота. Човек, когато вдиша от него, неминуемо се усмихва, премахва раздразнителност и излишна сериозност. Помага да се справиш при страх от неизвестното, дава вяра в собствените сили, обаяние и положително възприемане на информацията.

Може ли една съвременна жена да отключи естествения си женски потенциал, използвайки етеричните масла, и ако да - как?

Наистина жените са по-възприемчиви и откликващи на въздействието на ароматите. Може би отново една препратка към енергийните центрове - при жените са по-развити 2-ра, 4-та и 6-та чакра, които най-общо казано, когато са балансирани, изпитваме наслада, любов и имаме развита „женска“ интуиция. Чрез въздействие с етерични масла на тези енергийни центрове жената може да внесе в себе си, а от там и в живота си, промените, които са нужни, за да процъфтява. Така че, да - възможно е.

Има и много връзки между жената, природата и етеричните масла. Например фазите на Луната са свързани с фазите на месечния цикъл при жената, като същевременно използването на определени етерични масла, съответстващи на дадената фаза на Луната, води до промени и процеси в живота.

Многостранно е. Живеем в този свят и сме изложени - съзнавайки или не, на много въздействия.

От дълбока древност се знае, че едно от най-силните средства за въздействие върху човешката психика са ароматите. Възможно ли е да сме направлявани в определени посоки именно чрез изкуствените аромати, които повечето от нас по презумпция използват?

О, да. Клеопатра, например, е била вълшебница в използването на етеричните масла за постигане на собствените си цели. Смята се, че е пленила Марк Антоний и той е оглупял от любов под въздействието на масло от смирна. Смята се, че то кара мъжете да оглупяват от любов - не мисля, че това е редно и не съветвам никого да използва средства за манипулиране на чуждата свободна воля. Но истината е, че много проучвания се правят за въздействието на ароматите върху психиката. Изглежда ми конспиративно да стигаме чак дотам, но не отхвърлям тази възможност. Затова е важно да възпитаваме и тренираме обонянието си да разпознава естествените, натуралните аромати. Носът ви ще ви е много благодарен за това.

Има ли връзка това с все по-големия интерес към етеричните масла, свързан с едно ново разбиране за живота, освободено именно от тези зависимости?

Не зная. Според мен новото разбиране на живота като свободен от зависимости е въпрос на пробуждане и повишаване на съзнанието на едно по-глобално равнище. Също така е и въпрос на собствен избор. Погледнато реално, обръщането към ароматерапията като лечебен метод е всъщност зъвръщане към едно древно познание, което днес доказваме с научни средства, а лечителите в стари времена са установявали емпирично.

По-скоро смятам, че стремежът на хората да живеят в хармония с природата, откривайки нейните дарове с благодарност, е причината за това внимание към етеричните масла. А също и бързината в тяхното действие на всички нива.

Нека поговорим и как може да използваме етеричните масла за лечение и поддържане освен на добро психическо, и на добро физическо здраве.

Този въпрос е изключително обширен. Първо е необходимо да включим етеричните масла в ежедневието си и това да става по един много информиран начин. Защото всъщност благодарение на сложния химичен състав, това са доста силно действащи продукти от обмяната на растенията, към употребата на които трябва да се подхожда с внимание.

Дозата прави лекарството, а при етеричните масла работим с ниски дози, освен в единични случаи, и това е достатъчно за техния мощен терапевтичен ефект. Етеричните масла се прилагат под формата на инхалации, вани, компреси, чрез масаж, аромадифузори и арома лампи. Включват се в продукти за лична хигиена - сапуни, шампоани, душ гелове, и такива за грижа за красотата - кремове, лосиони, масла за лице.

Предимството при употребата на етерични масла е, че могат да се създадат индивидуални рецепти за всеки един човек, защото всеки от нас е уникален. Могат да се ползват и за спешни, и за хронични състояния.

Възможно ли е след време жените изцяло да се обърнат към прилагането на естествената козметика и природна медицина за здраве и красота както за себе си, така и за своите семейства?

Напълно е възможно. Жените са пионери в много неща, но най- вече в интегрирането на методи за добруване на семейството на всички нива. Няма причина да не използват и този инструмент в арсенала си, ако имат желание и се научат как.

Свързани публикации

почвен интернет и свързаност на растенията | снимка: Портал12
05.02.2016 г.
1713
2

Биолози: Растенията комуникират помежду си чрез мрежа от мицели

„Почвеният интернет“ ни демонстрира един от най-великите уроци от природата: привидно отделни и независими организми често се оказват свързани и може да зависят един от друг
Виж повече
Как природата ни влияе
18.07.2019 г.
4124

Времето прекарано сред Природата създава нужния баланс за мозъка

Времето прекарано сред природата позволява на префронталния кортекс – командният център на мозъка – да забави темпото и да си почива, както претоварен мускул.
Виж повече
обучение по метода Монтесори
03.04.2016 г.
1576

Цветя и билки помагат на деца в нова ботаническа градина Монтесори в Добрич

 В градината децата научават повече за растенията като се насърчава любопитството им по метода на  италианската лекарка и световноизвестна педагожка д-р Мария Монтесори. 
Виж повече
Биоенергийна съвместимост с растенията във вашата градина
16.04.2016 г.
3190

12-те зодиакални знаци и растенията, които ги обичат

В съответствие с астрологичните  принципи всичко в света изпитва влиянието на планетите и звездните закономерности. Използвайки мъдростта, натрупана от астролозите, може да съставим прогноза за астрологичната съвместимост на човека и посадените от него растения.
Виж повече
Багра Гардън
09.05.2016 г.
5736
9

Градината Багра е създадена, за да повдига човешкото съзнание (ИНТЕРВЮ)

Създаването на тази градина е с цел по-високо ниво на осъзнаване, а всяка крачка в самата градина носи осъзнатост
Виж повече
Коментари 2
  • Сияна
    15.07.2016 г. 12:43
    Чудесно интервю, благодаря! Въпросът е как да сме сигурни в качеството на маслата и откъде да си намерим хубави...:|
  • Виолета Демирева
    15.07.2016 г. 12:32
    От няколко години вкъщи използваме максимално природна козметика за тяло и почистване на дома - на всички ни е по-спокойно и сме по-здрави! :N

Коментари:

Спонсори на Портал 12