Търси

Ако човек няма контрол над интернет и технологиите, те го ограбват подобно на наркотична зависимост

27.06.2017 г.
3277
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
В цяла България бе отбелязан международния Ден за борба с наркоманиите (26-и Юни). В един град засадиха дърво, в друг пуснаха балони във въздуха, в трети...честваха "хепънинг". Следва да се запитаме това ли е начинът да се реши проблемът с наркотиците и зависимостите? Днес няма да навлезем в голямата тема защо нямаше семинари и лекции от хора за пример - които да говорят съществено по темата за модерните зависимости, но ще се спрем на източникът на тези зависимости и някои негови сродства.

Зависимост от наркотици
Много са факторите, които карат човек да посегне към наркотици, но в началото на всички стои поведенческият модел на подражание (също както при цигарите и алкохола), който от най-ранна възраст бива натрапван, включително и на подсъзнателно ниво, чрез прокламирана музика и филми. Ако разгледаме музиката и филмите в едни по-кратък период, само от 2000-а година насам, ще забележим едно рязко увеличаване на рекламата на наркотици. Първоначално акцентът беше върху марихуаната (тревата), основно чрез американски и френски филми (лидерство в тази област държи френския продуцент Люк Бесон), а в последствие рекламата включи т.нар. модерни синтетични наркотици.

Наглостта на западна(ла)та филмова индустрия стигна до там, че да прави индиректна реклама на наркотици в анимационните филми за деца (напр.: Ледена епоха, Зоотрополис, Сами в къщи и т.н.). Забележете колко от рано се обработват крехките детски психики!

Във всички лансирани "музикални и филмови хитове", които се излъчват от сутрин до вечер по радиостанции и дигитални медии, се налага пък шаблонът, че ако човек е "преуспял" следва да направи крачка "напред" - към скъпата бяла дрoга - кокаин, който е неразделна част от сцените с луксозни имоти, луксозни коли и покварени жени. На фона на тази глобална медийна пропаганда, която се копира и от българските популярни личности и "медии", начинът на отбелязването на Деня против наркотиците, изглежда най-малко несериозно.

Ако искаме да имаме здраво и силно общество, следва да разбираме какво слушаме и гледаме. Следва да направим усилия за да се промени ценностната система, да се бойкотират всички зловредни медии, рекламиращи директно или индиректно пошлостта и употребата на наркотици, и това да се споделя с всеки близък. Всичк останало по отношение на наркотиците са последствия.

Зависимост от интернет и смартфони
Колко от вас знаят, че трите "www" пред URL адресите на сайтовете, символизират 666  ( на иврит - четено от дясно на ляво, буквата аналогична на W = 6 ). Компютърната зависимост днес се превърна в епидемия на 21-век. Зависимостта от интернет води до психически и невро-психически разтройства, а според най-нови данни на учени, хората, които прекарват повече от 1 час на ден - сборно време, пред всякакъв тип дигитални устройства - лаптопи, смартфони, таблети, имат нарушения в бялото вещество на мозъка, което води до проблеми в периферната нервна система. Най-разпространеният синдром, който не е ортопедично заболяване е - синдром на карпалния канал, чиито симптоми са остри болки в областта на китката.

Как да проверите дали сте зависими от дигиталните технологии?
Запитайте се честно пред себе си няколко прости въпроса и се опитайте да си отговорите най-обективно, нямате нужда да се самозалъгвате:

► Изпитвате обсесивна нужда от честа проверка на електронна поща;
► Изпитвате чувство на бодрост при мисълта, че сте онлайн;
► Непрекъснато се увеличава продължителността на престоя ви онлайн;
► Имате страст за закупуване на стоки от онлайн магазини;
► Чувствате се по-добре, когато знаете, че сте свързани към Интернет.
► Налице е реакция ако някой ви каже да прекъснете своата онлайн сесия, може би проява на агресия срещу лицето
► Невъзможно ви е да определите кога е края на вашата онлайн сесия;
► Имате увеличаващо се пренебрежително отношение към външния си вид, както и други вътрешни работи, работа, училище, здраве и др.
► Общувате повече с хора, които никога не сте срещали в реалния живот, но прекарвате по-голямата част от времето си с тях.

Компютърното пристрастяване, в действителност е заболяване, което има изключително негативно влияние върху мозъка. Страста за онлайн реалност рано или късно ще доведе до физическо заболяване и сериозна болест, от която след това ще е трудно или невъзможно човек да се излекува.

Сега прочетете внимателно следния параграф, обърнете внимание на всеки симптом, и проверете дали го имате. Просто бъдете честни със себе си:

♦ Замъглено зрение
♦ Намален имунитет
♦ Главоболие
♦ Умора, а в по-тежки случаи - хронична умора
♦ Нарушения на съня, безсъние, чести събуждания по време на сън
♦ Болки в гърба
♦ Тунелен синдром (болки в китката)
♦ Свръхраздразнителност
♦ Агресивност към другите
♦ Нарушения на паметта
♦ Повишена подателивост към алергии
♦ Невротични реакции към света около нас
♦ Чувство за страх и фобии
♦ Рязко влошаване на вниманието, трудно концентриране върху нещо, влошаването на способността за запомняне и обработване на информация. Чувство на силна умора при четене на дълъг текст
♦ Болка в различни части на тялото, често болка в гърба, ишиас,
♦ Антисоциално поведение, като се стреми на всяка цена да ограничи контактите с други хора
♦ Трудности при социалната адаптация. Нарушаването на общителност
♦ При липса на интернет - нервност, раздразнителност, чувство на безпомощност, страх, безпокойство, чувство на безсилие в реалния свят

Повече по темата за зависимостите и начините за освобождаване от тях - в линковете по-долу:

* Портал12 е некомерсиална и отговорна медия и ви препоръчваме да не прекарвате повече от общо 60-90 минути дневно пред дигитални устройства и свързани към интернет. Ние отдавна изхвърлихме телевизията от ежедневието си, не слушаме "пълнеж между рекламите" по масовите радиостанции, а ежедневно подбираме музика и съдържание, което е стойностно и което дава Свобода,  а не ограничава. Една от маските на Звяра (666), една от най-приятните игри, в които са обвързали голяма част от човечеството - Луцифер и Ариман - това е интернет и модерните технологии. Ако се борим срещу тях - ще загубим, казали са го много мъдреци. Затова е важно да УКРОТИМ ЗВЯРА И ДА ГО ПРЕВЪРНЕМ В СЛУГА. Само така ще се изпита нашата Сила, нашата Воля и нашия Дух.
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 

Свързани публикации

Тимен Тимев - Материус Розенкройцер
25.02.2016 г.
5070
3

Тимен Тимев: Човечеството позволява да бъде манипулирано, унижавано и сготвяно по готови рецепти (ВИДЕО)

Човечеството позволява да бъде манипулирано, унижавано и сготвяно по готови рецепти. В днешно време не се изстрадва моментът на съзидателното творчество, отбелязва Тимев
Виж повече
Тимен Тимев
25.02.2016 г.
6136
2

Тимен Тимев: Емоциите трябва да са коректив на интелекта (ВИДЕО)

Емоциите трябва да са коректив на интелекта, а интелектът не трябва да бъде оставян да работи самостоятелно, обяснява психиатъра д-р Тимен Тимев
Виж повече
медийни манипулации
14.03.2016 г.
2033
2

Модата на готовите рецепти за щастие и успехи заля и България

Свободата, любовта, междуличностните отношения и развитието на човек, не могат да са резултат на готови и шаблонни рецепти. Те трябва да се изстрадат, да се изживеят индивидуално и дълбоко, за да се преоткрият ...
Виж повече
България - защитена зона
23.07.2016 г.
139366
38

Пророчествата за Европа се сбъдват. Хиляди се подготвят за завръщане в България

Терористичните актове от последните две години са едва на повърхността на натрупаните с години тежки проблеми, които назряваха като цирей под лъскавата и на много места позлатена опаковка на западно-европейската територия
Виж повече
промити мозъци
08.09.2016 г.
3126
1

Кратък тест показва дали мозъка ви е промит...

Този тест ще потвърди дали сте един от многото хора, които са перфектно проектирани от системата роботи. За съжаление, повечето индивиди нямат представа как работи реалността и вместо това са ангажирани с безплодни борби помежду си. Как би трябвало да събудим тези хора за истинската реалност, в която живеят, преди всички да потънем в пълен тоталитаризъм
Виж повече
Тимен Тимев
17.02.2017 г.
2950
2

Тимен Тимев: Ако не можеш да промениш Света, саможертвай удобствата си в името на човек или кауза! (ВИДЕО)

Нека да дефинирам Дявола математически: той идва с хармония, пропорция, симетрия, а без хармония пропорция и симетрия няма красота. Следователно той носи венеца и рамката на красотата. Всяко нещо, за да стане за нас привлекателно и красиво, то се донася от Сатаната.
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12