Търси

Акад.Антон Дончев: Когато е имало богомилство, е имало държава (ВИДЕО)

05.05.2018 г.
9888
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Когато Калоян бива убит, се разбира какво всъщност е значело Богомилството за Калоян. Когато Борил обръща гръб на богомилите, когато отстъпва на Инокентий, когато Инокентий подгонва българите в Южна Франция, изведнъж България се превръща във второстепенна държава. И то при положение, че византийците - ромъните - за никъде ги няма; т.нар. “латинска империя” е една сянка; Бонифаций Монфератски, който получава Солунското кралство е убит от Калоян, и ток Калоян заради това отива там да обсажда Солун, където и е убит. Следователно точно когато всички врагове на България изчезват, Борил съсипва България. Защо? Защото богомилите се обявяват против него. След това Борил организира събор против богомилите.
Имало е огньове, кланета, клади, по чист западен тертип. Обаче това докарва на власт Асен II-и, който казва “Край. Богомилите са братя, извинявайте.” И какво става? България става България!
Следователно това, което би трябвало да отговаря на нашия Форум - това е да си отговорим на въпроса:
По какъв начин и доколко духовното влияние на богомилското учение върху държавата се отразява върху самата държава?

И от тези опити, които направих да ви обясня, че когато е имало богомилство, е имало държава, мисля че докато думата българин е имала и духовно звание на истински вярващ човек, на чист човек, България е вървяла към възход. В момента, в който ние сме загърбили тази духовна същност на българина, нещата са тръгвали на зле.

Този форум, хайде да не е искра, но едно огнище, в което няколко главни горят, но истината за това, какво са представлявали богомилите, каква е духовната същност на учението, по какъв начин Пътят на богомилите следва посоката на главното развитие на човешкия род…, атаката срещу този главен път, от ляво и от дясно…, тези опити да бъде принизен човека като духовна личност, като човек, който търси правдата, търси Пътя към Бога…, трябва този Факел, който гори да се размаха! Разбирате ли? Гори - добре, обаче трябва да се размаха да се разгори и ако трябва нещо - да го запали!

ВИЖТЕ ЦЯЛАТА ЛЕКЦИЯ НА АКАД.АНТОН ДОНЧЕВ ЗА ЦАР КАЛОЯН, ПОБЕДАТА МУ НАД ПАПА ИНОКЕНТИЙ И ГОНЕНИЕТО НАД БОГОМИЛИТЕ:
 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12