Търси

2000 души запяват заедно в Античния театър водени от Маестро Камджалов

23.05.2019 г.
11138
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
На 25 май в Античния театър в Пловдив ще се проведе едни събитие, което се случва за първи път у нас. Интерактивният спектакъл "В Кръга на песента" воден от маестро Йордан Камджалов за първи път пред публика ще съчетая трите формата на Музикална лаборатория за човека - Камерен състав, хоров формат и България пее. Концертната част на спектакъла е върху авторски разработки на Й. Камджалов, базирани на музиката и текста на втори дял на паневритмията, „Слънчеви лъчи”, изграден на основата на български традиционни ритми и мотиви. Втора част ще провокира публиката, която ще стане част от сцената и главно действащо лице. Входът за събитието е свободен и ви очаква!

По повод концерта, Портал12 разговаря с Галина Герасимова - режисьор, астролог, богослов, издател, която участва в организацията на концерта:

Какво ще се случи на 25-ти, кое е уникалното на това събитие?

Уникалното в спектакъла на 25-ти май е, че освен хорът и оркестърът, които ще бъдат на сцената на Античният театър, във втората част ще се включи и хилядната публика – тя ще стане главното действащо лице. Общото пеене с Йордан Камджалов, наречено от него формат „България пее” в такъв мащаб досега не е правено.

За мен интересното в случая е, че в представлението се пресичат два символични перпендикуляра: От една страна по хоризонтала имаме сцената на Античния театър, която е във фокуса на Европейската столица на културата, на която се представят творения от съкровищницата на българския дух и култура. От друга страна, по вертикала, стигаме до Античността, от там до Орфей и музикалната мистерия, която носим в гените си.

Събитието е в ехото на 24-ти май – денят на двамата братя, дали буквите и книжнината, превърнала се тъканта на езика на всички славяни. На малко по-високо ниво ще стигнем до богомилите, за които Учителя говори, че са дали искрата на просвещението на цяла Европа и ще стигнем до песните и учението на Учителя, събрало всичко това в Едно.


Учителят Петър Дънов казва : „ Аз бих желал да пеете и да свирите по най-новите правила на изкуството. В песента ви да има чувство, мисъл, да има светлина и топлина.“ Това ли ще се опитате да покажете и на зрителите, които ще станат и участници в концерта?

Да, Дай Боже да стане тази магия на включване на всички в Едно. За музиката Учителя е говорил толкова много, колкото едва ли някой друг духовен Учител някога е правил. Той дава музиката като средство за трансформиране, за хармонизиране, за връзка с божественото естество в нас. Нарича я колесница между видимия и невидимия свят, която прави връзка между световете. Това е и красивото в едно преживяване, да направиш връзка със светлостта.


Прави ни впечатление, че последните години българите като цяло са позабравили да пеят. Какво всъщност развива пеенето? Какво може да даде пеенето в ежедневието ни, в това да го прилагаме във всеки един момент - докато работим, докато чистим, докато готвим, докато медитираме, докато се концентрираме? Защо Учителят толкова много е настоявал неговите ученици да развият своята музикалност и да могат да пеят?

Да, позабравихме пеенето. Заместихме го с телевизия, радио, компютри – и това не е лошо, но гигантския поток от информация ампутира творческия потенциал в човека. Ние сме създадени все пак по образ и подобие Божие, а това е творческата ни същност и музиката очевидно е най-работещият инструмент да събудим този потенциал. Ако си представим как с пръсти, прокарани през струните на една арфа извличаме мелодия, то същото е и с човешката душа. С музиката ръката на невидимия свят ни прави част от красива симфония.

Музиката е основният Творчески Принцип, който събужда всичко в човека. Няма религия в света, няма храм, няма мистерия, в които да не присъства музиката, да няма химни на прослава или благодарност. Тоест без музиката и без песента няма как да се направи връзка с Бога.


В последните години ​Маестро Камджалов все по-смело започва да представя музиката на Учителя и да я отваря за обществеността. Какво е заключено в музиката на Учителя и как тя влияе?

В музиката на Учителя има и разтърсваща сила и дълбочина, и светла чистота, и въздушна лекота, и много радост. И това се вижда в блестящите очите на всеки след концерт и Паневритмия. А на Йордан Камджалов не му липсва нито смелост, нито талант нито дързост за да изведе най-доброто от и за всички.

Нека тогава си пожелаем взаимно на 25-ти да се запали светлината, искрата във всяка една душа, която ще присъства на концерта.

Дано запалените искри разгорят огъня на вдъхновението в душите на всеки от нас!
 
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Емил Елмазов
Емил Елмазов
Д-р Емил Елмазов е създател на природния резерват Билкария, в Габровския балкан. Един от най-сериозните и задълбочени изследователи на билките и лечебните растения. Д-р Елмазов е възкресителя на отглеждането на лимец в България, известно още като зърното на Христос.

“В първичните форми на всички растения е вложена космическа светлина, която постепенно изгасва в тяхната хибридизация. Изчезването на светлината от хляба е най-мъчителната стъпка от хранителната деградация на човечеството.“, споделя д-р Елмазов.

Емил Елмазов е също писател и поет, а в областта на медицината е ивестен ирисолог. Във Велико Търново има кухня-магазин-ресторант за живи храни, в които широко се използва лимец и др. полезни съставки. Едни от най-популярните му продукти са напитката "Меча сила", "Кафе с лимец", Меденки с лимец" и др. На Самоводската чаршия във Велико Търново, д-р Елмазов има специализирана билкопродавница, където могат да се намерят различни видове билки.
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12