Търси

2000 души запяват заедно в Античния театър водени от Маестро Камджалов

23.05.2019 г.
11764
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
На 25 май в Античния театър в Пловдив ще се проведе едни събитие, което се случва за първи път у нас. Интерактивният спектакъл "В Кръга на песента" воден от маестро Йордан Камджалов за първи път пред публика ще съчетая трите формата на Музикална лаборатория за човека - Камерен състав, хоров формат и България пее. Концертната част на спектакъла е върху авторски разработки на Й. Камджалов, базирани на музиката и текста на втори дял на паневритмията, „Слънчеви лъчи”, изграден на основата на български традиционни ритми и мотиви. Втора част ще провокира публиката, която ще стане част от сцената и главно действащо лице. Входът за събитието е свободен и ви очаква!

По повод концерта, Портал12 разговаря с Галина Герасимова - режисьор, астролог, богослов, издател, която участва в организацията на концерта:

Какво ще се случи на 25-ти, кое е уникалното на това събитие?

Уникалното в спектакъла на 25-ти май е, че освен хорът и оркестърът, които ще бъдат на сцената на Античният театър, във втората част ще се включи и хилядната публика – тя ще стане главното действащо лице. Общото пеене с Йордан Камджалов, наречено от него формат „България пее” в такъв мащаб досега не е правено.

За мен интересното в случая е, че в представлението се пресичат два символични перпендикуляра: От една страна по хоризонтала имаме сцената на Античния театър, която е във фокуса на Европейската столица на културата, на която се представят творения от съкровищницата на българския дух и култура. От друга страна, по вертикала, стигаме до Античността, от там до Орфей и музикалната мистерия, която носим в гените си.

Събитието е в ехото на 24-ти май – денят на двамата братя, дали буквите и книжнината, превърнала се тъканта на езика на всички славяни. На малко по-високо ниво ще стигнем до богомилите, за които Учителя говори, че са дали искрата на просвещението на цяла Европа и ще стигнем до песните и учението на Учителя, събрало всичко това в Едно.


Учителят Петър Дънов казва : „ Аз бих желал да пеете и да свирите по най-новите правила на изкуството. В песента ви да има чувство, мисъл, да има светлина и топлина.“ Това ли ще се опитате да покажете и на зрителите, които ще станат и участници в концерта?

Да, Дай Боже да стане тази магия на включване на всички в Едно. За музиката Учителя е говорил толкова много, колкото едва ли някой друг духовен Учител някога е правил. Той дава музиката като средство за трансформиране, за хармонизиране, за връзка с божественото естество в нас. Нарича я колесница между видимия и невидимия свят, която прави връзка между световете. Това е и красивото в едно преживяване, да направиш връзка със светлостта.


Прави ни впечатление, че последните години българите като цяло са позабравили да пеят. Какво всъщност развива пеенето? Какво може да даде пеенето в ежедневието ни, в това да го прилагаме във всеки един момент - докато работим, докато чистим, докато готвим, докато медитираме, докато се концентрираме? Защо Учителят толкова много е настоявал неговите ученици да развият своята музикалност и да могат да пеят?

Да, позабравихме пеенето. Заместихме го с телевизия, радио, компютри – и това не е лошо, но гигантския поток от информация ампутира творческия потенциал в човека. Ние сме създадени все пак по образ и подобие Божие, а това е творческата ни същност и музиката очевидно е най-работещият инструмент да събудим този потенциал. Ако си представим как с пръсти, прокарани през струните на една арфа извличаме мелодия, то същото е и с човешката душа. С музиката ръката на невидимия свят ни прави част от красива симфония.

Музиката е основният Творчески Принцип, който събужда всичко в човека. Няма религия в света, няма храм, няма мистерия, в които да не присъства музиката, да няма химни на прослава или благодарност. Тоест без музиката и без песента няма как да се направи връзка с Бога.


В последните години ​Маестро Камджалов все по-смело започва да представя музиката на Учителя и да я отваря за обществеността. Какво е заключено в музиката на Учителя и как тя влияе?

В музиката на Учителя има и разтърсваща сила и дълбочина, и светла чистота, и въздушна лекота, и много радост. И това се вижда в блестящите очите на всеки след концерт и Паневритмия. А на Йордан Камджалов не му липсва нито смелост, нито талант нито дързост за да изведе най-доброто от и за всички.

Нека тогава си пожелаем взаимно на 25-ти да се запали светлината, искрата във всяка една душа, която ще присъства на концерта.

Дано запалените искри разгорят огъня на вдъхновението в душите на всеки от нас!
 
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Йордан Камджалов
Йордан Камджалов
Йордан Камджалов е визионер, будител и отдаден творец, посветен на музиката изразяваща дълбоката душевност и разкриваща потенциала на индивида. Маестро Камджалов е един от най-признатите диригенти в България. Той практикува срещи и дискусии с обществеността, където се засягат сериозни теми свързани с духовното и културно развитие.

Постигнал забележителни успехи в професионалното си поприще, в многобройните си медийни изяви не се изморява да изтъква успехите на българите по света, да повтаря, че във всеки един момент някъде по земното кълбо някой българин прави нещо уникално.

Той е основател на фондация „Йордан Камджалов“, която има за цел развитие на истинския потенциал на индивида и подпомагане на млади български творци, певци, композитори и диригенти.
 

Всяка една песен е ново раждане на дискретен звуков обект от недискретната утроба на безвремието. Безвремие, в което звучи цялото минало и цялото бъдеще. Цялото подсъзнание и цялото свръхсъзнание.
Учи дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров” София и в Музикалната академия „Ханс Айслер” в Берлин. През 2011 г. става първият чужденец, спечелил конкурса за Генерален музикален директор и Главен диригент на Оперния театър, Филхармоничния оркестър и фестивала „Heidelberg Schloss Festival” на забележителния културен център Хайделберг (Германия). Присъствието му на световната музикална сцена включва ангажименти в Лондон, Цюрих, Люцерн, Бон, Берлин, Париж, Тоскана, Бостън, Ню Йорк, Хамбург, Хелзинки, Базел, Сингапур и Токио. Има множество международни награди и отличия.

От 2015-а година развива успешно хоровият проект „Музикална лаборатория за Човека“ и новият концептуален международен симфоничен състав „Генезис оркестра“.

 

Какво е отношението Ви към тишината и как звучи тя във Вас?
Йордан Камджалов: Това е кулминацията на музиката, това е Алфата и Омегата на музиката. Всичко започва и свършва в тишината. Всичко между полюсите на тези две тишини са подробности.
 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12