Търси

129 години от рождението на лечителя и будителя Петър Димков

20.12.2015 г.
2227
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
На 19-и декември се навършиха 129 години от рождението на великия българин, лечител и будител Петър Димков. Клуб "Приятели на Рьорих" и Национален комитет "Петър Димков" започнаха отбелязването на 130-та годишнина от рождението на Петър Димков още от този месец, като честването ще продължи цялата година.

Едно от събитията, които се състояха във връзка с честванията, бе прожекцията на документалния филм на Стилиян Иванов "Лечителят Петър Димков" в столичното кино Влайкова на 7 декември. Филмът е заснет по книгата, написана от дъщерята на лечителя Лили Димкова - "Петър Димков - Моят баща" и е отличен с няколко международни награди.

кино Влайкова

Лечителят Петър Димков е роден на 19 декември 1886 г. в София, в семейството на свещеник. Майка му пази народните традиции на родното си място и е била много веща в познаването на билките и лечението с тях – знание, което синът й ще възприеме и обогати след време.

Освен лечител, написал хиляди рецепти за здраве и помогнал на много българи
напълно безплатно да се преборят със заболяванията си, той е първият, който разработва ирисовата диагностика у нас. Петър Димков твърди, че неговият духовен водач е Лев Толстой. Димков е последовател на Беинса Дуно.

Освен лечител, той е и офицер в армията, участвал в няколко войни. По време на службата си като офицер Петър Димков не е убил нито един войник и не позволява да загине никой от ротата му, като лично е лекувал войниците от ширещата се по това време холера. Петър Димков е и обществен деятел, благодарение на него с участието на военни части под негово ръководство са построени емблематични за Варна места като Арката на "8-ми приморски полк", Аспаруховият вал, паркът-мавзолей "Владислав Варненчик". Негово дело е и запазването на много културни паметници, църкви, катедрали. Димков успява да запази от разрушение и родната къща на Васил Левски и работи за пълното й възстановяване.

През януари 2016 предстоят още събития, свързани с честването на 130-та годишнина от рождението на Петър Димков. На 16 януари в Пловдив в Градски дискусионен клуб "Космос" от Клуб "Приятели на Рьорих" и Национален комитет "Петър Димков" ще посрещнат Новата 2016 – година на духовен прелом и Ново начало.

На 23 януари в читалището в Търговище ще се състои дискусията: „Пътят Камино – магистрала на духовни идеи“. На 26 януари в Руския културно-информационен център в София Тодор Ялъмов ще направи обзор на най-интересните научни и духовни открития през 2015 г. Организаторите на честванията обявяват и конкурс "Усмивката лекува" за рисунка, разказ или стихотворение.
Лили Димкова
Лили Димкова
Лили Димкова е дъщеря на забележителния и отдаден народен лечител Петър Димков. Наследила от него благостта, лъчезарността и принципите на здравословен начин на живот, тя продължава да споделя слънчевата си мъдрост, чувствителност и послания.

Светът на Лили Димкова като художник е проникнат от дух и фино наблюдение. Има множество изложби в България и по света. Портретите и пейзажите й изразяват проникновение, търсят вътрешното измерение на нещата, за да го направят видимо чрез цветовете и движението. Тя очертава образите на големите духовни подвижници на България, чието могъщо присъствие оживява в картините: Орфей, Боян Магът, Василий Врач, Йоан Кукузел, Свети Иван Рилски, Паисий, Патриарх Евтимий, Светите Кирил и Методий.

През 2006 г. Лили Димкова написва книгата „Петър Димков – моят баща”.
През 2007 г. по нейната книга е заснет документалния филм „Лечителят-Петър Димков” на режисьора Стилиян Иванов. Във филма са използвани много кадри от семейния архив на фамилия Димкови.

 

Ако има нещо за което да простиш – прости! Ако има нещо, което би ти помогнало да разрешиш даден проблем – разреши го, но с любов, с доброта. Не критикувайте, защото критиката е разрушителна. Често даваме съвети и грешим като се намесваме в живота на другите. Не бива да го правим, ако човек не е поискал. Оплакването също е безсмислено натоварване на другия. Като имаш нещо, което искаш да кажеш, излез на балкона и го кажи.Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12