Търси

12 забележителни научни открития през 2015, върху които трябва да се замислим

30.12.2015 г.
4598
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Представяме ви 12 забележителни научни открития през 2015-а година. 

1. Учени показаха взаимовръзките в генетиката при хората. Чрез картографиране на епигенетични марки в 111 видове тъкани и клетки, изследователи придобиха нови прозрения в начина, по който тялото на човека е изградено. Според учените вече е налице доказателство, че дезорганизираните гени са причината на стареенето в човешкия организъм. Според тях редица важни гени нe са отключени, но са заложени като ресурс в човешкия организъм.

 
2. Първите снимки на Плутон с висока резолюция - Планини от воден лед в кули с височина хиляди метри над полета със замразен азот и метан. Ледниците гравирани с хиляди канали загатват как топлина се надига от долу нагоре. Смесица от стари и нови терени - някои, образувани през последните 10 милиона години, а някои толкова стари, колкото самата планета. Извънземните пейзажи на Плутон и луните му омаяха учените през 2015-а година. Повече от осем десетилетия след откриването му, Плутон стана много повече от една невзрачна точка светлина. Това е един динамичен, сложен свят, който се отличава от всички други планети в орбитата около слънцето.

Плутон

3. Учени и метеоролози доказаха, че пауза в глобалното затопляне всъщност никога не е имало. Обявената за евентуална пауза в периода между 1998-а и 2012-а година, всъщност се е дъжала на леки температурни изменения заради изригване на някои вулкани и частична промяна на ветровете в глобален мащаб.

4. Квантовата алокалност е почти доказана напълно - Експерименти, докладвани през 2015 г. са на път окончателно да докажат, че квантовият свят нарушава локалността на принципа че събитията, които са достатъчно разделени в пространство-времето, трябва да бъдат независими. Европейски изследователи направиха експеримент с отдалечени на 1,3 километра електрони, които в продължение на 18 дни са показали 245 пъти квантова свързаност, като техният спин се е завъртал алокално, въпреки разстоянието между тях.

5. В една от луните на Сатурн има огромен океан - Изследователският кораб Касини на НАСА, който от 2004-а година се спуска 20 пъти над луната Енкладус, доказва наличието на огромен океан под повърхността на сатурновия спътник. Температурата на повърхността на Encladus е около -200 ° по Целзий, но топлината, генерирана от вътрешното триене, което гравитационното притегляне на Сатурн оказва върху луната, вероятно държи погребан под своята повърхност огромен океан. Когато океанът се среща със скалите под повърхността, температурите могат дори да скочат почти до врящите 90 °.

6. Протеинът на Алцхаймер се държи като прион - Това откриха учени през 2015-а година. Прионът е необикновен вид инфекциозен агент, който се състои само от белтък. Прионите са ненормално структурирани (пространствено нагънати) форми на белтъците на организма-домакин, които са способни да преобразуват структурата на нормалните белтъчни молекули в подобна на своята ненормална структура.

7. Остри дебати за революционната технология за редактиране на гени - Много етични и социални въпроси повдигна новата революционна технология CRISPR, която от 2012-а година се задълбочава в генетиката на хората и възможността за промени във всеки отделен ген. Технологията бе случайно открита преди няколко години при опити за промени в молекулярната биология, които имат за цел с комбинация от дезоксирибонуклеинова киселина и определени ензими, да унищожават определени вируси и бактерии.

8. Пропуски в мозъчните схеми могат да съхраняват дълбоки спомени - Ново научно откритие върху кортекста и хипокампуса се опитва да обясни голямата загадка - защо някои спомени остават за цял живот, въпреки че молекулите не могат да ги съхранят. Най-вероятно спомените периодически се унищожават, а след това мозъкът ги пресъздава.

9. Животът и смъртта на бактериите включва и ирационален момент - Бактерии, които са били отглеждани в хиляди поколения при внимателно контролиран лабораторен експеримент, показаха еволюционен урок тази година: оцеляването им зависи не само от устойчивостта, но и от... късмет! За повече от четвърт век, еволюционният биолог Ричард Ленски и колегите му са отглеждали 12 колби с бактерии ешерихия коли (Е.коли) в Мичиганския държавен университет. Около 31 000 поколения при бактериите в една колба са развили способността си да използват химикал, наречен цитрат, като източник на енергия. Бактериите в тези колби, които не можело да се хранят с цитрат, изчезнали на пръв поглед тъй като не били устойчиви, смятаха учените. Но когато Ленски и неговият екип повтарят експеримента с други бактерии, не-цитратно ядящите оцелели 40 от 40 пъти в смесено население с останалите бактерии. 

10. Най-доброто доказателство за вода на Марс - Тази година НАСА обяви, че на Марс има вода, макар и много солена. Това е доказателство, което сериозно променя възгледите за живот и историята на червената планета. До 2020-а година НАСА ще изпрати на Марс роувър, който трябва да вземе физически проби от повърхността на планетата. 

11. Най-големият сеизмологичен експеримент в историята - Учени и сеизмолози с общо 6000 кг. динамит и множество хай-тек сензори разклатиха тектониката на плочите в Пасифика край Нова Зеландия тази година. Целта е да се проучат тектоничните движения и дали скоро може да се очакват колосални земетресения или движения на континентите. 12. Първи цветни снимки на Плутон - Изображенията от космическия апарат New Horizons на НАСА, показват територия от около 80 км. и са направени при най-близкото преминаване до Плутон ( около 17 000 км.)

цветни снимки на Плутон
 

Спонсори на Портал 12