Търси

12 вдъхновения за живота и изкуството от Райнер Мария Рилке

Още по темата ...
Бог е Любов

Рилке: Макар да не съзира плодовете, коренът все пак ги подхранва

Виж повече
себепознание

Истинските революционери днес работят безшумно, дейно и с голяма Любов

Виж повече
Райнер Мария Рилке

Райнер Мария Рилке: Трябва да сте преизпълнени с дълбоко доверие

Виж повече
лицата и маските на хората

Райнер Мария Рилке за лицата и маските на хората

Виж повече
01.03.2021 г.
4155
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Представяме ви 12 цитата за живота и изкуството от забележителния австрийски поет Райнер Мария Рилке (1875-1926): 

Райнер Мария Рилке

"Когато двама или трима души се съберат, те все още не са заедно. Те са като марионетки, чиито конци са в различни ръце. Само когато една ръка направлява всички, тогава ги осенява някаква слятост, която ги заставя да се покланят или да стоят. Така и силите на човека са там, където конците се събират в онази стисната властна ръка."

​"Религията е изкуството на нетворците. В молитвата те стават продуктивни: в нея изграждат любовта, благодарността, копнежа си и така се освобождават. Те придобиват и нещо като кратковременна култура: защото се отърсват от много цели заради една-единствена."

​"Пътят към истинската стойност на всички творби минава през самотата. Да се затвориш с някоя книга, с картина, с песен...за ден-два или три; да изучиш житейските им особености и да проследиш техните странности, да изпиташ доверие към тях, за да заслужиш вярата им и да преживееш с тях нещо, каквото и да е: ....страдание, сън, копнеж."

"Пазете изкуството отвъд препирните на деня, защото неговата родина е отвъд всяко време. Неговите битки са като бурите, които носят семето, а неговите победи приличат на пролетта. Неговите творби са безкръвните жертви на един нов съюз"

"Изкуството е средството на единици, на самотници да осъществят себе си. Каквото е представлявал Наполеон външно, това е всеки творец вътрешно. През победи той се изкачва нагоре като по стълби. А нима Наполеон е побеждавал някога заради публиката?"

"Изкуството е път към свободата. Всички ние се раждаме в окови. Някои забравят за тях: дават да им ги посребрят или позлатят. Но ние искаме да го строшим. Не с грозно насилие; да ги надмогнем искаме ние."

"Когато творецът намери себе си, той остава в своята самота; иска да умре в родината си."

"Когато критиката не е изкуство редом с другите изкуства, тя си остава дребнава, едностранчива, несправедлива и недостойна."

"Картина или книга може да разбере истински само онзи, който я притежава. Картините в галерия, видени между другото - объркват. Както при посещение на знаменит човек в хотел."

"Знаете, че цветето се навежда, когато вятърът пожелае това. И вие трябва да бъдете като него - да сте преизпълнени с дълбоко доверие!"

"След новия страх идва ново блаженство. Винаги е било така"

"Това е и един от основните закони на живота: Да възприемаш всяко притежание като цялост; тогава и всяко допълнение ще ти се струва излишество, а богатството ще бъде безкрайно..."
 

Препоръчани книги:

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12