Търси

12 важни практики за защита срещу манипулация

12.07.2017 г.
4441
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
В практикуването на йога всяка поза, даже и най-трудната, трябва да се изпълнява спокойно, с търпение и без усилие. Йогите не могат да бъдат манипулирани. Тялото и съзнанието им са в хармония. Струва си да се поучим от техните възгледи за живота. Те са формулирани като 12 природни закони, които можете да използвате, за да се предпазите от манипулиране.

1. Прави това, което интуицията ти казва, че трябва да направиш
Всеки път, когато чуете думата „трябва“ и става дума за дълг или задължения, добре е да си зададете въпроса “На кого му трябва това?“. Манипулаторите обикновено премълчават, че желаното е нужно предимно на тях.

2. Не обещавай. Ако си  обещал — изпълни обещанието си
Спомнете се колко често под натиска на други хора вие сте давали необмислени обещания. Опитният манипулатор ще ви подтиква да давате обещания, а после ще експлоатира вашето чувство за вина. Добре е да не обещавате, но ако сте обещали вече - изпълнете обещанието си. И следващия път хубаво си помислете, преди да се натоварите с излишни задължения.

3. Ако не те молят - не натрапвай помощта си
Често, ръководейки се от добри чувства, без да искаме влошаваме нещата. Когато не са ни искали помощта, нашите усилия се приемат като даденост. Още по-неприятно е когато, за да помогнем на някого, занимаваме друг човек. Помагайки така, ние нарушаваме закона “Прави това, което интуицията ти казва, че трябва да направиш“. Ако според вас човек наистина има нужда от помощ, първо се опитайте да разберете готов ли е да я приеме именно от вас.  

4. Ако те помолят - не отказвай
Всяка молба предполага благодарност. Манипулаторите са склонни да дават празни обещания или да забравят за направените им услуги. Изпълнете молбата, но не се притеснявайте да помолите за нещо в замяна. Ако е възможно, и по-рано.

5. Живей в  настоящето (а не в миналото или в бъдещето)
Един от най-важните закони! Той ни помага лесно да разрушаваме манипулациите, свързани с това какви сме били преди. На никого не му се иска да бъде по-лош, отколкото е бил. Например, ако ви кажат“ По-рано ти не беше такъв“, просто отговорете “По-рано си е било за по-рано, остава си в миналото“. Сладки обещания за бъдещето, които може да се сбъднат, но по-вероятно е да не се сбъднат, прекратете простичко с въпроса “Това после, а за момента какво предлагате?“

6.  Не се привързвай
Колко често ние се привързваме към човек, вещ или занимание? Доколко тази привързаност може да бъде силна, без да заплашва нашето душевно равновесие? Всеки си има отговори на тези въпроси. Само помнете: с помощта на тези емоционални връзки вас лесно могат да ви шантажират. Не позволявайте на вашите близки да ви тероризират.

7. Не си поставяй цел
За някои това може да е най-странният закон. Важно е човек да бъде целеустремен, но за да осъзнаете мъдростта на този закон, може би ще ви е нужно време. Ако целта е поставена неправилно, то след нейното постигане се чувствате опустошени. По-скоро сте заставени да приемете тази цел отвън. Затова винаги задавайте въпроса на себе си или хората, настояващи да приемете тази цел „А след това какво?“. Например, родителите често казват на децата си: „Ти трябва да завършиш висше образование“. Ако нямаш поставена цел, свързана с образованието ти, след това какво? За да творя и да бъда полезен за себе си и обществото, не се изисква висше образование.

8. Не пречи
Най-гениалният от всички закони. Може и трябва да се ползвате от него по отношение на себе си или на другите хора. Фразата “Не ми пречи, моля те.“ е способна да сътвори истински чудеса. Важното е да я кажете преди да започнете да изпитвате раздразнение.

9. Всяко зло - за добро
Законът с най-голям философски потенциал. Той ни учи да използваме всяка възможност, дори и провалите си. Формулират го по различен начин в другите системи. Например в практическата психология той звучи така: „Поражения не съществуват, има само обратна връзка.“
Много от хората около вас ще се радват да ви напомнят за вашите неуспехи или да се оплачат колко е тежък животът. С помощта на този подход те леко ще повлияят на вашето настроение. В такива случаи помнете: няма лошо или добро, всичко зависи от вашето отношение.

10. Не осъждай, не критикувай
Понякога е много трудно да се сдържим и да не критикуваме другите хора. Само че критиката не е нужна на никого - нито на вас, нито на окръжаващите ви. Запомнете това. Когато за пореден път ви осъждат, изслушайте спокойно говорещия, но не отговаряйте с критика. Ето примерен набор от въпроси в такива случаи: „И какво следва после?“, „Как предлагаш да променим ситуацията?“, „Защо мислиш, че само твоята оценка за ситуацията е правилна?“
Но най-добре е да не си го слагате на сърце. От едното влязло, от другото излязло.

11. Не предавай информация, преди да я направиш по някакъв начин своя чрез опит, навик или умение
Ако не проверявате информацията, която получавате и разпространявате, вие се превръщате в клюкар. Започват да не ви вярват. Вашите недоброжелатели с радост ще изпозват това. Като общувате с хората, опитайте се да разберете откъде имат тази информация. По-голямата част от хората не си правят труда да проверят източника и стават жертва на задкулисни игри или пропаганда.

12. Винаги и навсякъде искайте разрешение
Искайте разрешение първо от Бог. След това от другите около вас в живота. Не случайно се казва: "А ти, преди да направиш добро, пита ли Бог?" Чак след това вече е законът от областта на етиката между хората. Неговото прилагане не само ще ви предпази от излишни усилия, но ще ви създаде образ на вежлив и културен човек. Когато се молите за нещо, правете го с вътрешна увереност, иначе ще изглеждате като чудак, който вечно се съмнява.
Този закон може да приложите, когато предлагате на някого своята помощ. По същия начин са свързани и другите закони един с друг. Така те образуват ментален щит срещу манипулации.
Използвайте ги често и с усмивка!
 

Спонсори на Портал 12