Търси

12 популярни билкови чая за разнообразие в студените зимни дни

16.01.2017 г.
1021
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Една от най-предпочитаните напитки през студените зимни дни е чая. Дори да сме забравили за него през останалото време, студа навън ни подсеща. Действително е толкова приятно да изпием чаша чай, наслаждавайки се на побелелия свят от прозореца. Именно затова сме подбрали 12 популярни билкови чая и начина им на приготвяне, с които може да разнообразите ежедневието си.
 
 • Витаминов чай с шипки
Смесете сушени плодове от шипка, плодове от рябина и касис, сушени листа от горски ягоди и моркови. Залейте с вряща вода и оставете да се запарва 5-7 минути. За 1 литър напитка сложете 75 гр. смес. За сместа: по 150 гр. плодове от шипка, рябина и касис, 100 гр. листа от горска ягода и 150 гр. сушени моркови.
 • Чай от шипка и лайка
За 1 чаша са необходими 10 гр. плод от шипка, 5 гр. суха лайка, 1 чаена чаша вода и 1 супена лъжица мед. Залейте шипките с гореща вода, след това възварете до кипване в продължение на 5 минути, добавете лайката и оставете чая в продължение на 10 минути под похлупак. Прецедете, подсладете с мед и пийте горещ.
 • Чай от черни боровинки
Сушени черни боровинки залейте със студена вода, възварете 10-15 минути, киснете в продължение на 1 час, добавете лимонова киселина. Пийте го горещ, със захар. За 1 литър напитка са необходими 100 гр. сушени черни боровинки, 1 литър вода, 0,2 гр. лимонова киселина и 3 супени лъжици захар.
 • Чай от черен бъз
За 1 литър напитка са необходими 30 гр. зърна от черен бъз, 1 литър вода и 1 супена лъжица мед. Залейте с вода сушените зърна от черен бъз и възварете до кипване, прецедете в горещо състояние, добавете мед и сервирайте.
 • Чай с мащерка
Смесете сушена мащерка, листа от горска ягода и жълт кантарион в равни количества. Една супена лъжица от сместа залейте с 1 чаена чаша вряща вода, изчакайте 5 минути, прецедете и пийте подсладен с 1 чаена лъжичка мед.
 • Чай от жълт кантарион, мащерка и листа от червена боровинка
За 1 литър напитка смесете по 40-50 гр. от трите билки и залейте с вряща вода.
 • Липов чай
Залейте 1 супена лъжица сух липов цвят с 1 чаена чаша вряща вода, оставете да се запарва 10 минути, след това прецедете и пийте горещ, подсладен с мед.
 • Чай с аромат на поле
Смесете 50 гр. жълт кантарион, 25 гр. коприва, 25 гр. риган и 25гр. черен насипен чай. Залейте 40-50 гр. от сместа с 1 литър вряща вода. Към сместа можете да добавите и малко пелин.
 • Чай от листа на червена боровинка
За 1 литър чай залейте 50 гр. сушени листа от червена боровинка с 1 литър вряща вода и оставете да се запарва 10-12 минути. Добавете 3 супени лъжици захар и разлейте по чашите.
 •  Ароматен чай от рябина
Пригответе смес от 100 гр. сушени плодове от рябина, 30 гр. сушен цвят от рябина и 10 гр. сушена мента. Чаят се приготвя, като за 1 чаена чаша питие се слагат по 1-2 супени лъжици от сместа. Залива се с вряща вода, след което се подслажда със захар на вкус.
 •  Чай от мента и лайка
Залейте 25 гр. сушена лайка и 25 гр. сушена мента с 1 литър вряща вода и изчакайте 10 минути. След това прецедете, подсладете с мен и пийте горещ.
 •  Чай за дълголетие
Смесете по 15 гр. изсушени зърна от черен бъз, плодове от шипка, листа от горски ягоди и листа от касис. Залейте ги с 1 литър вряла вода и оставете да се запарват в продължение на 5 минути. Разлейте по чашите и прибавете захар и сметана на вкус. Дозата е за 4 чаши.
 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12