Търси

12 окултни мъдрости за смисъла на живота от Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов)

23.02.2017 г.
10291
3
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Портал12 избра 12 окултни мъдрости от Словото на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов).

Цитираните слова на Учителя са от книгата "Смисълът на живота", съставена от добре избрани и подредени в окултен смисъл изватки от беседи "Из Словото на Учителя Петър Дънов"


Анотация на книгата тук


Смисълът на живота | Топ 12


Изкуството е при най-големите страдания да се яви у тебе любовно чувство към всичко живо. Животът ти ще се измени и осмисли. Затова е нужна вяра в живия Господ, Който е в тебе.

Да съзнаваш, че живееш за всички, без да изгубиш себе си, това значи да си дошъл до великата философия на живота. Щом живееш за всички, всички ще живеят за тебе. Какво губи човек при това положение? Не само че не губи, но живот му се напълно осмисля.

И тъй, смисълът на живота седи във взаимопомощ, във взаимно помагане. Законът за взаимопомощта гласи: Никаква връзка не може да съществува между хората, докато те не са проникнати от силно желание взаимно да си помагат.

Да се търси смисъла на живота, това е последната фаза, последното стъпало. Първо човек трябва да мисли върху почвата на живота, после – върху формата на живота, след това – върху съдържанието на живота и най-после – върху смисъла на живота. Преди да дойдете до смисъла на живота, вие трябва да знаете и формата и съдържанието на живота. Защо? Защото живот без форма и съдържание няма никакъв смисъл.

Докога ще се мъчим? – Докато разберете смисъла на живота и се откажете от неестествените желания, които водят към неестествени пътища.

Кое ядене е най-важно? – Това, което ядеш в настоящия момент. То струва повече от миналия хубав хляб и от бъдещия богат обяд. Миналото принадлежи на човека, бъдещето принадлежи на ангелите, а настоящето – на Бога... Аз съм доволен от настоящето, макар и да е само парче хляб. В настоящето е смисълът и философията на живота.

За да разберете дълбокия смисъл на живота, освободете се от мисълта, че сте грешни и че Бог не ви обича.

Съзнанието на хората трябва да се очисти, да стане чисто и гладко като водната повърхност, да отразява и пречупва правилно светлите мисли и чувства, които идат от пространството. Когато отражението на Божествената светлина става правилно в човешкото съзнание, само тогава човек вижда красотата и смисъла на света.

...И хората чрез своите дарби, светли мисли, топли чувства и чисти погледи взаимно си пренасят писма от невидимия свят. По този начин те осмислят живота си.

Сега желая на всички душата ви да похлопа на вашата врата и да каже: „Ела след мене!“... Не се съмнявайте в душата си. Покани ли ви, идете след нея и не се смущавайте. Смисълът на живота е при нея, а не при сърцето и ума ви, които са изложени на постоянни промени.

Благодарение на своето съзнание човек е дошъл до точно определен път на движение. Когато в неговия ум се е родила идеята за Бога, той е намерил своя духовен изток... Когато човек намери своя изток, съзнанието му се разцъфтява. Разцъфтяването на човешкото съзнание е подобно на зазоряването. Щом настъпи този процес в човека, животът му се осмисля и той тръгва в определена посока без много лутане.

Сега аз желая Божественото съзнание, което иде в света, да ви намери готови да станете зидари на новата епоха... Новата епоха подразбира по-висока култура, по-възвишена интелигентност, която ще открие вътрешния смисъл на живота.

Свързани публикации

числото 12
10.12.2015 г.
4564
2

12 определения на Учителя Беинса Дуно за символизма на числото 12

В тази публикация ви представяме и гледната точка на Учителя Беинса Дуно за числото 12. Това са съвсем кратки сентенции, с които не може да се изчерпи дълбочината на темата, но са добър повод за размишления
Виж повече
Световен Ден на Земята 2016
22.04.2016 г.
4704

Избрани 12 истини за Земята от Учителя Беинса Дуно

Животът изтича от една точка, която е център, и отива към периферията. Ние наричаме този център на човешкия живот – душа. Външният живот на душата наричаме ум – въздухът на Земята. В Земята се намира душата на Земята. Във въздуха е умът на Земята. Водата е сърцето на Земята.
Виж повече
Тимен Тимев | © 2016 Портал12
08.05.2016 г.
10489
3

Тимен Тимев: За да открием призванието си, трябва да премахнем социалните маски! (ВИДЕО)

Призванието на всеки един индивид е да почувства огромната значимост, която той носи, която е родена от  неговата абсолютна уникалност. Във всеки човек има нещо, което е несравнимо с никой друг. Всеки от нас е изключение
Виж повече
Всяка капка носи магнетизъм в голямо количество
12.10.2016 г.
21433
7

12 метода за изцеление с вода от Беинса Дуно

Казвам: Ако си пил топла вода без вяра, не хваща нищо. Топлата вода с вярата хваща ... Вярата и топлата вода поправят всичко.
Виж повече
Елеазар Хараш © 2017 Portal12.bg
20.02.2017 г.
5422
3

Елеазар Хараш: Тайната на живота е да създадеш Дао в себе си (ВИДЕО + ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Мъдрецът е строг, но е сърдечен. Който практикува Дао, единствената практика в света, защото всичко друго е някакви умствени игри, практикува безкрая, практикува безупречността, а догоните го наричат древният мироглед. Практикуваш истиността и тогава всички други практики са на място, дали ще ги практикуваш или не, те са второстепенни, щом практикуваш това. Лао Дзъ казва, че практикуваш ли Дао, Бог, Истината, ти разбираш и знаеш, че всички други практики са излишни, защото това е върховната практика, ти си в системата на Дао
Виж повече
Коментари 3
 • Галя
  22.09.2017 г. 13:17
  Клишета, които могат да се прочетат навсякъде. А със самоубийствот си Дънов умножава себе си като духовен учител и учението за смисъл на живота и т.н. - по нула.
 • BorisBenis
  24.02.2017 г. 10:47
  кратко и ясно - "Докога ще се мъчим? – Докато разберете смисъла на живота и се откажете от неестествените желания, които водят към неестествени пътища." :P
 • Георги Георгиев
  23.02.2017 г. 21:47
  "Преди да дойдете до смисъла на живота, вие трябва да знаете и формата и съдържанието на живота. Защо? Защото живот без форма и съдържание няма никакъв смисъл." :D

Коментари:

Спонсори на Портал 12