Търси

12 напътствия от Мария Монтесори за грижа и възпитание на децата

Още по темата ...
Образованието утре

Училището на утрешния ден се гради днес

Виж повече
Монтесори образование

Монтесори учителят позволява на малкия изследовател да достигне своя личен зенит

Виж повече
образование - реформа

Ключовата роля на образованието е да запали духовната искра за осъзнат живот! (МНЕНИЯ)

Виж повече
Монтесори

За въвеждането на метода Монтесори в Пловдив, Стефан Стоянов влезе в международна имидж класация

Виж повече
08.02.2016 г.
2394
3
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Мария Монтесори (1870 – 1952) е родена в Италия, в края на XIX век. Тя е първата жена - доктор по медицина в Италия, също така е психиатър и педагог. Разработва метод за обучение, който помага на децата да се оформят като свободни личности. Когато той се прилага по правилния начин, децата са щастливи и са ненаситни за още и още занимания.

Според Мария Монтесори, обучавайки детето, учителят (или родителят) се изкачва на неговото ниво и служи на неговия дух. Учителят не казва на детето кое е правилно и кое не – той само наблюдава детето и го напътства, докато то само открива отговорите. 

- Първата идея, до която детето трябва да достигне, е разликата между доброто и злото.

- Уважение към другите и заобикалящата среда е правило за децата в един Монтесори клас. По същия начин учителят е длъжен да уважава детето. Това уважение изисква извисяване над традиционните норми, за да се постигне.

- Едно от най-трудните неща за нас възрастните е да разберем, че уважение означава и да изчакаме да бъдем попитани за мнение преди да бързаме да хвалим. Например колко пъти сте се изкушавали да кажете: "О, каква прекрасна рисунка!" докато детето е дълбоко концентрирано в рисуването й?

- Децата се учат от това, което ги обкръжава. Така например ако критикувате често детето – то се учи да критикува и съди. Ако детето живее в атмосфера на приятелство и се чувства необходимо – то се учи да открива любовта в света.

- Помагайте на детето да усвоява неусвоеното по-рано. Правете това, изпълвайки ежедневието му с грижа, сдържаност, тишина и любов.

- Тестът, който провеждаме, когато искаме да видим как протича обучителната процедура, представлява щастието на детето.

- За да помогнеш на живота, остави го на свобода – това е основната задача на възпитателя. Учителят Монтесори или родителят трябва да зачитат правото на детето на избор, дори когато е очевидно грешен избор от гледна точка на възрастния.

- Обучавайте децата с помощта на предметите, които ги заобикалят. Бъдете активни в подготовката на средата им. Покажете местоположението на всички предмети и развийте правилните начини за работа с тях.

 - Не говорете лошо за детето в негово или без негово присъствие. Ако се надсмивате на детето – то се учи да бъде покорно и плахо.

- Децата имат много силен вътрешен подтик да направят някои неща, особено през първите три години. Ако блокирате този вътрешен подтик, детето се разочарова и енергията, която е имало за извършване на определена дейност се използва, за да се направи нещо друго – може би нещо шумно и разрушително или пък много тихо и затворено.

- Най-големият знак за успеха на един учител е да може да каже „Сега децата работят  сякаш не съществувам“.

- О, Господи, помогни ни да вникнем в тайните на детството, за да опознаем детето, да го бичаме и да му служим според законите на Твоята Справедливост и да следваме Твоята Воля!
 

Препоръчани книги:

Коментари 3
 • Ваня Благоева
  11.02.2016 г. 13:50
  Да ви кажа аз съм ги даже и наизустявала ама е много трудно да се контролираш на 100% в думите, мимиките, жестовете... особено като съм поизнервена от някакви други неща от работа или нещо странично... пък те усещат всичко милите и дори и да се преструваш успешно пак те усещат и ти го знаеш, че е така и въобще сложна картинка се получава :)
 • Ленче
  09.02.2016 г. 20:25
  Направо е невероятно, чак плашещо отговорно, колко важно е всяко наше действие, нашата самодисциплина, за да възпитаме щастливи и адекватни деца :|
 • Лефтер Спиров
  08.02.2016 г. 20:37
  Ще ми се всеки бъдещ и настоящ родител да наизусти, възприеме и усети идеите на тази удивителна Жена.

Коментари:

Спонсори на Портал 12