Търси

12 мисли на Рудолф Щайнер за духовния свят между смъртта и новото раждане

02.07.2016 г.
9368
5
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Портал12 ви представя топ 12 избрани сентенции от първа лекция от цикъла
 
"Отношението на звездния свят към човека и отношението на човека към звездния свят".
/Духовното причастие на човека/
Цикъл от 12 лекции изнесени в Дорнах от 26.11. до 31.12.1922 г. от Рудолф Щайнер.
Топ 12 мисли на Рудолф Щайнер за духовния свят между смъртта и новото раждане:


След своята смърт човек пребивава в духовния свят.

Когато минаваме през Портата на смъртта, както впрочем и в мига, когато потъваме в съня, нашето обикновено съзнание се променя и ние се оказваме в такова положение, че сме в правото си да заявим: Сега целият свят, целият Космос е мое тяло.

В най-важната част на пътя между смъртта и поредното си ново раждане човек притежава едно много по-могъщо съзнание от това, което има тук по време на своя физически земен живот. Между смъртта и новото раждане ние притежаваме едно космическо съзнание.

Духовният зародиш носи в себе си онези сили, които после ще се включат в организацията на физическото човешко тяло. Духовният зародиш на човешкия физически организъм е един цял универсум с неизмеримо величие.

Над духовният зародиш на нашия физически организъм работят и други сили на Вселената, а именно Съществата от висшите Йерархии.

В духовния свят ние насочваме нашите духовни възприемателни органи навън към висшите Йерархии. В известен смисъл ние разширяваме и излъчваме нашето същество по всички посоки. После отново го прибираме.

Духовният зародиш се спуска на Земята, преди съответният човек да е развил своите духовни и душевни качества; а това означава, че даже и след като сме инкарнирани под формата на ембрион в утробата на майката, ние прекарваме известен период от време в духовния свят.

В определен момент ние започваме да изтегляме от космическия етер необходимите сили за изграждане на нашето етерно тяло, на нашето астрално тяло и на нашия Аз.

Като едно свръхсетивно същество, съставено от Аз, астрално тяло и етерно тяло, ние слизаме на Земята и се свързваме с това, което вече ни очаква като готово физическо тяло.

Както тук на Земята по време на съня ние потъваме в себе си, така и между смъртта и новото раждане ние също потъваме в себе си, макар и по друг начин.

В духовния свят между смъртта и новото раждане ние имаме следната опитност: Там ние се усещаме един вид ритмично прибирани в нашето собствено човешко същество и после отново изкарвани навън. Така нашето по-висше съзнание се свива, после то отново се разширява.

В условията на земния свят аз например издишвам, т.е. в душевен смисъл, след смъртта, по този начин аз прониквам в целия Космос, аз ставам едно цяло с Космоса. Тук на Земята аз вдишвам; там обаче аз приемам в себе си всичко онова, което съм изживял в моето „разширено" съзнание. И тези процеси постоянно се разиграват в живота между смъртта и новото раждане.

Свързани публикации

чрез осъзнаване се свързваме и творим реалността
29.03.2016 г.
5638
1

Невролози и будисти постигат съгласие: Съзнанието е навсякъде!

Цял един ден Кох разговаря с Далай Лама, като двамата имат различни подходи. Кох предлага съвременни научни теории по този въпрос, а Негово Светейшество контрира с древни будистки учения. И все пак, в края на тяхното обсъждане, двамата мислители се споразумяват за почти всяка точка.
Виж повече
Елеазар Хараш | © 2016 Portal12.bg
28.05.2016 г.
31455
13

Елеазар Хараш: Бог е по-дълбок от реалността! (ВИДЕО ИНТЕРВЮ)

Представяме ви пълното видео интервю на Портал12 с писателя, езотерик и духовен напътственик - Елеазар Хараш. Основна тема в разговора е творчеството и посланията на белгийския писател, драматург и мистик - Морис Метерлинк.
Виж повече
телепатия - квантова свързаност
28.05.2016 г.
4658

Как звездите общуват телепатично и как умът може да е извън Вселената? (ОТГОВОРИ)

Няма нищо във Вселената, което да е отделено от нещо друго. Всяко нещо е свързано със всяко и всяко нещо общува телепатично, дори на квантово ниво, споделя пред Портал12 Ириния Делина
Виж повече
духовно развитие - осъзнатост - история
01.07.2016 г.
4831
1

Семир Османагич: Душата има свое собствено пътешествие от живот в живот (ИНТЕРВЮ)

Какво е глобално съзнание? Как да го повдигнем? Трябва да се върнем назад по нашия физически и духовен път. През XXI век 99% от населението имат материални цели пред себе си.
Виж повече
Коментари 5
 • Azem
  24.08.2016 г. 16:41
  д-р Рудолф Щайнер: "...Всяка антропософска книга разчита на това, да бъде възприета с помощта на дълбоките вътрешни изживявания на човека. Едва тогава, постепенно настъпва един вид разбиране на нещата. В началото то може и да е твърде слабо. Но то може и трябва да се появи. ...от друга страна, една правилно написана антропософска книга е длъжна да пробуди духовния живот на читателя, а не да му предлага просто сбор от мисли и разсъждения. Четенето трябва да се превърне в истинско изживяване, съпроводено от вътрешно напрежение, разтърсващ трепет и завършващ отговор. Аз добре зная до каква степен е далеч всичко, което възпроизвеждам в моите книги, от онзи момент, когато вътрешната сила на подобно изживяване ще може да озари четящата душа. Обаче зная и друго: че на всяка степен от моята вътрешна борба аз се стремя да постигна възможно най-много в тази област. Нито в стила на моите описания нито в отделните изречения може да се долови и следа от моите субективни чувства. Онова, което блика от топлината и дълбокия усет за нещата, аз записвам в сух, математически стил баче единствено този стил може да пробуди читателя, защото той сам трябва да породи в себе си топлината и усет за нещата. Те не могат просто да се влеят в него, идвайки от автора, докато самия той чака, потънал в спокоен и хладен размисъл." Из "Моят жизнен път" (Събр. Съч. No.28, гл.33)
 • Zoy
  20.07.2016 г. 10:32
  Za vsekigo po neshto. Dunov e obiasniaval prostichko. Imame izbor -mogem da chetem edinia ili drugia. Ili niakoi treti.
 • Bilko Begins
  11.07.2016 г. 14:55
  април, защо трябва да е сложно? Чел съм му доста от завъртяните мисли и лекции... не е ли по-добре да е разбираемо и по-лесно смилаемо за повече хора, барем се замислят за някои неща...;)
 • април
  07.07.2016 г. 19:31
  р щайнер е имал и по-сложни мисли ......
 • Величков
  04.07.2016 г. 19:13
  трябва да се прочете целия цикъл лекции! ;)

Коментари:

Спонсори на Портал 12