Търси

Човек трябва да е непоклатим и устойчив в своя висок Идеал и вътрешна посока

Още по темата ...
Озирис

Озирис: Бог е Бащата – Отец; Словото е Синът; Тяхното Единение – това е Животът

Виж повече
Аменхотеп IV (Ехнатон)

Аменхотеп IV (Ехнатон): Не роптай против Божието разпределение, а поправи собственото си Сърце

Виж повече
Аменхотеп IV

Аменхотеп IV: Очите Му проникват в тайните на всяко сърце и те остават в паметта Му завинаги

Виж повече
11.09.2023 г.
3082
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Хората трябва да разберат къде е Истината - и веднъж разбрали това, да останат верни на Истината, да работят върху нейното приложение упорито, с постоянство и търпение. Иначе, какъв е смисълът? Намирането на Истината е неприривен и безкраен процес - защото, в действителност, човек никога не престава да навлиза все по-дълбоко в царството на Истината.
 
Колко хора, след като са чули музика, която ги е затрогнала, решават да започнат да свирят на някакъв инструмент! Те се упражняват няколко дни, а после в продължение на седмица, изоставят тези упражнения. След някое време отново ги подхващат за два-три дни, а после пак прекъсват. И това продължава все така, докато спрат съвсем. Тогава къде е тяхната устойчивост, къде е постоянството им? Мнозина биват възхитени и удивени от Истината така, както други - от музиката, но възхищението им не трае дълго и те напускат Пътя веднага щом решат, че е твърде труден за тях. За съжаление трябва да признаем, че постоянството, устоят и неизменността не са сред най-разпространените качества сред хората. Ала при Посвещението именно теи качества се изискват от ученика.
 
В древен Египет са считали, че най-великата победа на Посветения е да може да каже един ден:

“Аз съм устойчив и неизменен, Син на Устоя и Неизменността, заченат и роден в Обителта на Устоя и Неизменността.”

 
Камъкът във формата на куб, върху който древните египтяни изобразявали своите фараони и Богове, е бил един от символите на Устоя и Неизменността, защото чрез своите шест еднакви квадратни стени , кубът е точно онова триизмерно геометрично тяло, което дава най-здравата и устойчива физическа основа. Това разположение върху основата на куб е характерно за духа на египетската култура. Можем да видим разликата между нея и културата на древна Индия, където Божествата и мъдреците най-често са изобразявани - седнали на земята с кръстосани крака в позата “лотос”, която изразява: възприемчивост, мистично чувство. А египтяните наблягали много повече на волята, на активността и деятелността - ето защо са избрали тази поза (при която изобразеното същество е седнало върху куб), придаваща им Устой и Неизменност и същевременно подтикваща ги към действие.
 
Бог, по Своята Същност, е Неизменен - Той е Абсолютната и Вечна Любов, Абсолютната и Вечна Мъдрост; Неговите проявления, Неговите форми са неизброими, но Неговата Същност е една и неизменна.
 
Да бъдеш устойчив и неизменен - това не означава да бъдеш застинал неподвижно, твърд и упорит до вироглавство. Не - човек трябва да бъде гъвкав и подвижен, отворен в проявите си, но непоклатим и устойчив в своя Идеал, в своята вътрешна посока.
 
Онзи, който изоставя или предава своя Идеал, губи доверието на Светлите Същества от Невидимия свят. Тези Същества са винаги готови да ни подкрепят, да ни помагат, но при условие, че ние не се отказваме от своите убеждения. На онези, които са неустойчиви, нестабилни, не може да бъде поверен Ключът към Тайните и Мистериите - онзи именно Ключ, който държи в ръка египетския Посветен и чиято форма може да се сравни със символа на Венера.Кой е казал, че Устоят и Неизменността са несъвместими с Промяната? Аз съм “за” външното мнгоообразие, но “за” вътрешното Единство.
 
Хората трябва да разберат къде е Истината и след това никога повече да не се отклоняват. Дори и да не можете веднага да съгласувате цялостното си поведение, всичките си действия и постъпки с тази Истина, кажете си, че това не е причина да се отказвате от Нея. Ако търсенето и стремежът ви са искрени, тогава, каквито и трудности да има, не бива да допускате да изгубите Истината заради нещо по-приятно или по-лесно. Ако в един момент сте принудени да отслабите своите усилия, поне не губете от поглед правилната посока. Извинени сте за това, че сте уморени - и когато сте уморени, починете си, но без да напускате Пътя, по който вървите.
 
Най-опасното нещо в живота - това е да измени човек своята философия, под предлог, че не е в състояние да живее постоянно в единство с нея. Да се оплакваме постоянно, казвайки: “Защо хората са такива…?”, “Защо ми дойде тази неприятност на главата…?”, “Защо животът е толкова труден…?”.....е напълно безполезно. Такива въпроси не бива да се задават. Напротив, трябва да се питаме: “Как трябва да разбирам това, което ми се случва?”, “Как мога да го оползотворя?”, “Как мога да го трансформирам, така, че то да послужи за моето собствено развитие, а също и за благото на другите?” Ето такива въпроси трябва да си задават хората - и именно тогава ще има напредък, именно тогава ще стават все по-силни при всички условия на живота. Много е важно да имаме такъв начин на мислене. Винаги трябва да си казваме:
 
“Ако Невидимият свят ; ако моята съдба ме е поставила в такива условия, това не е, за да ме изкара от равновесие, а за да осъзная и схвана определени реалности, за да развия определени добродетели.” Именно разсъждавайки по този начин, човек укрепва, става все по-устойчив и неизменен.
 
Веднъж щом разберете къде е Истината, нищо не бива да е в състояние да ви накара да измените своята посока, своята гледна точка. Небето няма да бъде толкова сурово с вас, че да не сте способни всеки ден да поддържате в себе си същата хармония, същата чистота, същата честност и добродетелност и т.н.


 
Ако един ден изоставите “Първата си Любов”, ако вече не вярвате в Хармонията, Чистотата и Справедливостта, затова Небето не може да ви извини.

Небето обича същества, които изправени пред изпитания, са способни да устояват в Истината и да продължават да се учат, да превъзмогват трудностите и да използват правилно всички условия на живота. Това е най-същественото - да устояваме в Истината и да вървим напред.

 
Из лекции на Омраам Микаел Айванов (Брат Михаил)

Препоръчани книги:

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 

Спонсори на Портал 12