Търси

'Пътят на Мъдростта' е филм посветен на живота и идеите на Ваклуш Толев (ПОКАНА)

26.11.2018 г.
3830
Добавена от: Николай Василев
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Документалната лента за живота и идеите на Учителя Ваклуш Толев ще бъде прожектирана в негова памет на 1 декември 2018 от 16.00 ч. в Дома на киното в София. 
Документалният филм “Пътят на Мъдростта” (2004 г.) е дебют на режисьора Николай Василев. Той е направил необичаен портрет на харизматичната личност на Ваклуш Толев, познат като автор на трилогията “История и теория на религиите”, “Седемте лъча на Еволюцията” и списание “Нур”. Искаше се доста кураж за такъв дебют, признава преди 12 години младият режисьор.
“Оказах се пред океан от мъдрост, който трябваше да събера в една капка от половин час. И тя трябваше да носи характера, духа на океана."
Ваклуш Толев не говори с обикновени думи – той говори с идеи, неговите изречения са афоризми, добавя още Николай Василев.

“Пътят на Мъдростта” не е филм за обикновен човек с обикновена история, който представя ежедневието и биографията като факти. Разказът не просто отразява живота на героя, а навлиза в дълбочината на неговото прозрение и формулира заедно с него нови концепции и преценки за самия живот. В този смисъл филмът не е традиционно документален – той по-скоро е сказание.
“Има една реалност, по-реална от реалността, и това е реалността на Духа”, така започва разказът за Планината на Духа, за Пътника и Пътя. Една приказка, в която “няма страдание, а има развитие; няма зло, има нееволюирало добро; а човекът е един Бог в развитие”.

Мъдрецът ни води по върховете на древността – Перперикон, Орфеевите скали, Бяла черква… Като в нова мистерия… Към един нов връх… За да открием, че не е достатъчно човек само да се качи на върха – трябва да се върне, за да донесе…

Лентата е с успешно начало – на премиерата си получи награда за дебют от фондация “Култура Аними”. Участва в програмата на телевизионния фестивал “Златната ракла”, 9-тия Международен София филм фест, Фестивалът за неигрално кино “Златният Ритон”, селектиран е за Наградата на Европа в Берлин 2005 г., документалния фестивал в Ихлава, Чехия, прожектиран е на Дните на българската култура в Париж 2005 г., открива VI-тата Международна панорама на независимото кино в Солун.
 
“Пътят на Мъдростта” можете да гледате в Дома на Киното в София на 1 декември от 16,00 ч. Входът е свободен.
 
Николай Василев
Николай Василев
Николай Василев завършва кино- и телевизионна режисура в НБУ. Режисьор и автор е на редица документални филми и телевизионни продукции. Дебютният му филм "Пътят на Мъдростта" (посветен на учението на Ваклуш Толев), 2004 г., е отличен с награда от фондация "Култура Аними". Следват още много награди - за филмите: "Исполин", за "Бетон" - специалната награда "Джеймс Баучер", "Приказки", 2010 г. - награда "Jameson" за най-добър късометражен филм на София Филм Фест; "Диагноза", 2014 г. - специална награда на фестивала "Българската Европа", "Пътят към Тива" за най-добър документален български филм на фестивала Masters of art, 2014 г. и др.
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12