Търси

"Братството" не може да бъде воюване, не може да бъде вторичен шум на времето

04.08.2018 г.
4016
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Днешния живот, особено в големите градове е преизпълнен със забързаност, гъстота на събития и хора. И макар в България да имаме доста повече пробудени личности от материалната приспивност на съвременното ежедневие, в сравнение с тези в Западна(ла) Европа, то все още прекалено голяма част от нас се мятат в мрежите на заблудите и нетърпението. 

Нетърпението, верен приятел на амбицията, показва, че Бог се е оттеглил от нас и ни е предоставил сцената на живота за да разберем рано или късно, че без него - сме загубени в Бездната. И след като се е оттеглил и е освободил място, той е разрешил на дявола да върви рамо да рамо с нас и да работи неуморно.

Оказва се така, че онова, което обединява голяма част от съвременните хора е една всеобща абстракция и разрушителност, от която те нямат нито порив, нито сила да се откъснат.
Единици, обединени под отчаяния лозунг "братство" или "движение" се опитват да имат различен подход, но всеки миг им противоречи.

Защото "братството" не може да бъде воюване, не може да бъде вторичен шум на времето, реванш за похабените и изпепелени сили, внушили си сега, след като са станали неконтролируеми, че изпълняват по-висш дълг, а всъщност се самонадценяват, като че ли излязъл от релсите влак може да бъде символ на Свободата.

В израстването се крие напълно непознатото за съвременния (градски) човек състояние на покой. Покоят е съкровената същност на пътя към Истината. Но за да стигнем до там, несъмнено трябва да минем през страданията, които да ни събудят от сънуването, което днес е обгърнало света, като в гъста мъгла. 
И както казва Метерлинк:

"Напълно обяснимо е защо хората са станали нетърпеливи...и все пак има ли сега нещо по-нужно от търпението? За раните трябва време, те не зарастват от това, че ще им присадим социални маски. Друг е пътят, по който светът ще стигне до едно устойчиво съзнание, и първата стъпка към неговото самоопомняне ще бъде може би съвсем незабележима, но и неописуема!

Дори в най-нищожното съзидание, което всеки осъществява на своя пост, в дърводелеца, просто отново захванал да дялка, в ковача, отново заудрял с чука, в търговеца, който отново пресмята и мисли - в тях се осъществява напредъкът, те са истинските революционери, но толкова повече, колкото по-безшумно, по-дейно и с по-голяма любов към своя занаят се трудят, всеки на своето място - тихо и скромно."

 
 
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12