Търси

Елеазар Хараш: Словото слезе на земята, за да спаси човека от външните чувства (ВИДЕО)

Още по темата ...
Елеазар

Елеазар: Освобождение има само при единство с Духа. Истината ще ви направи свободни

Виж повече
Елеазар Хараш за прошката

Елеазар Хараш: Прошката побеждава злото, защото е метод на Любовта. Христос казва: Прости им!

Виж повече
Елеазар

Елеазар: Доверието е надрастване и на вярата, и на съмнението. Доверието е Мярка на Любовта

Виж повече
17.03.2023 г.
5050
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Първообразът на човека е бил създаден по образа на Словото, защото Словото е работило отначало върху него. Словото действа и до днес върху човека, включително и на физическо поле. Навсякъде, където има голямо творчество, в центъра на това творчество стои Словото. Словото участва във всичко. Словото, това е Духът на живота.

Когато човек се е отделил и станал „аз“, той започнал да вижда външно и сега този „аз“ трябва да се научи да познава Словото и вътре в себе си. В Първообраза, т.е. в Първичния човек, Словото се е проявявало като живот и светлина, но когато Словото е загубило своята чистота, то е загубило и своята динамика, т.е. своята сила, а същевременно и светлината, и живота отвътре. Тази светлина свети и вътре във физическото тяло, което само по себе си е тъмница, и в процеса на своето развитие човек трябва да победи тъмнината в себе си.

Словото прониква във всичко и носи живот, защото то е висша духовна субстанция. Когато обичаш едно същество, ти излъчваш към него духовни сили, с които изграждаш в него духовното тяло. Така ние разбираме Любовта като една дълбока окултна идея на Бога. Висшата Любов е свободен дар спрямо другото същество, но първо човек трябва да стане свободен, независим, т.е. да се освободи от кармата.

След грехопадането човек разви своите външни чувства. Ето защо Словото слезе на земята, за да спаси човека от външните чувства. Ето защо Отец изпрати Сина Си, т.е. Синът трябваше да стане плът, Духът трябваше да стане плът - едно сетивно, физическо същество. Словото стана плът, за да може да бъде възприето от сетивата на падналите духове, защото те изгубиха първичната връзка със Словото, с Духа. И затова Словото се яви в едно тяло от плът. Словото слезе в плът, за да избави хората от тази болна сетивност, от която произлизат, според Учителя, всички трудности. Всички трудности произлизат от външното виждане на нещата, но Словото, което стана плът, не е от този (външния) свят.

Словото е изградено от висши, вътрешни духовни сили. Ето защо то се справя с трудностите, защото те са изградени от паднали сили, т.е. от нечисти сили. Но за да работиш с висшата сила на Словото, трябва да си Син на Бога, трябва да си роден от Духа. А за да познаеш висшите тайни на Словото, както Йоан, трябва да минеш през великото Посвещение. Словото има много окултни свойства. Например висшите сили на Словото могат да се сгъстяват - така Исус стана видим и достъпен. Така Словото-Дух стана близко и достъпно чрез преобразяване.

Учителят казва: „Христос идва от централното Слънце, което е невидимо и се нарича Алфиола“. То дава блясъка на всички видими слънца. Учителят казва: „За да слезе Христос до нас, Той трябвало да се смали 75 милиона пъти“ - за да стане достъпен за духовете. Докато Словото-Дух, което не е в плът, се познава само от Посветените - те са извън обикновеното знание. Но всяко истинско Посвещение се ръководи отгоре, от висшия свят, т.е. от самото Слово.

Обикновените хора още не знаят, че Словото определя цялата им съдба, в това число и бъдещето.

Елеазар Хараш

Препоръчани книги:

Спонсори на Портал 12