Търси

Български жители и гости на Рим останаха очаровани от документалният филм за Ваклуш Толев

Още по темата ...
История на религиите

Ваклуш Толев: Книгата История на религиите представлява отворените Двери на Храма (ИНТЕРВЮ)

Виж повече
Филмът Ваклуш

От Видин до Рим, филмът Ваклуш продължава на път в страната и чужбина (ПРОГРАМА по градове)

Виж повече
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Италианските почитатели на киното и българските жители и гости на Рим са останали очаровани от 100 минутната си среща с “Ваклуш” - документалният филм за българския духовен учител Ваклуш Толев, излъчен в рамките на XVI фестивал на българското кино в Рим, съобщиха организаторите. Фестивалът е открит от министъра на културата Кръстю Кръстев и посланикът ни в Италия Тодор Стоянов, а номинираната за „Оскар“ през 2021 г. Мария Бакалова е била специален гост на събитието.

Празникът на киното е организиран от Министерство на културата, под патронажа на Посолството на България в Рим. За богатата културна програма дължим благодарност на Жана Яковлева, директор на Българския културен институт в италианската столица, която преди 16 години става основател на форума. Сред имената на представените творби тази година бяха филмът "Чалга", "Добрият шофьор", "Български кораб пътува в бурно море", а премиерно бяха показани българо-италианската продукция "Блок" и документалният филм "Ваклуш".“Ваклуш” разказва за необикновената съдба и идеи на Ваклуш Толев. Тази година се навършват 100 години от неговото рождение. Популяризирането на името на мъдреца става благодарение на 20 годишните усилия на режисьора Николай Василев, който е снимал уникални документални кадри от последните години на духовния учител.

Николай Василев е сценарист и режисьор, автор на десетки документални филми и предавания. В творческата му биография присъстват удостоени с награди продукции, като „Добрият самарянин“, „Пътят към Тива“, „Високо“, „Добрият Ад“, „Резервни крила“, „Осенение“. През 2019 г. излезе филмът му „Формулата на Тео“, посветен на известния учител по физика от Казанлък – Теодосий Теодосиев. През 2021 г. беше представен филмът „Да бъдеш Майстора“, портрет на Владимир Димитров Майстора, както и филма „Гладиатор“, посветен на двукратния олимпийски шампион Боян Радев. Последният му филм, който е и един от най-гледаните документални филми в страната за тази година е “Ваклуш”, посветен на духовния учител Ваклуш Толев.- Във филма има една идея на Ваклуш, че няма зло, че то е нееволюирало добро. Защо според теб е важно да я осъзнаем и разберем?
Идеята му, че няма зло, а има нееволюирало добро е нещо, което стои над дуализма на съвременното схващане за света. Това е да поемеш лична отговорност. Както един родител, когато детето му е направило беля, например е счупило вазата… Той няма да тръгне да го заклеймява и да му вменява вина. Не! Той знае, че това е неговото непораснало още дете, което един ден ще бъде голям човек. А до тогава той, като родител, винаги ще го насочва как да става по-умело, по-смело, по-силно… Защото иначе, ако му внушава вина, то винаги в живота си ще се страхува, ще расте неуверено и ще остане осакатено в душата си, без да може да направи всички онези прекрасни неща, които носи като потенциал. Ето това е голямата отговорност на човек към човека. Ваклуш не отрича, че имаме още път да изминем в своята еволюция. Но именно това е важното - ние се развиваме, ние не сме една статична даденост. И когато го признаем, ние започваме да сътрудничим на това, което е недоразвито и в нас, и в другия - да се изгражда и да се качва на по-високо стъпало.
Свикнали сме религиите да ни манипулират с идеята за зли сили, дяволи, сатани. Ваклуш казваше, че това е най-лесният начин да контролираш някого - да му вмениш идеята, че когато човек прави нещо лошо, му влияят сили извън него, че е направил грях. Това е изместване на фокуса на отговорността - когато някой направи нещо лошо, да кажеш, че не е той, че е дявола. И готово, друг е виновен, ние си намираме оправдание да си останем същите. Но това означава да не поемаме личната си отговорност, да не направим личното си усилие за победа над недостатъка. Съвременната психология вече напипва тези тенденции. Същото е и когато говорим за езика на омразата, за омразата към другия. А кой е другият - той е същият като теб - човек, надмогващ малкото си себе по пътя към божествената си същност. Съзнателно или не.

- А следваща стъпка има ли?
- Според мен нашата духовна еволюция е безкрайна. Вече няма да е адекватно да кажеш на някой: Бъди по-човечен! Идеята на бъдещето е да кажеш: Бъди по-божествен! Това, което правим в момента, това е човешкото. Човек ще се променя и ще става не по-безгрешен в дуалистичните рамки на грешни и безгрешни, не дори съвършен, а божествен. Това е вече едно ново измерение, което отваря вратата на цялостта. В тази цялост всичко е хармонично и единно, а не разпарчетосано, воюващо и антагонистично…

- Не сме ли заплашени в момента от силна духовна деградация?
- Правил съм филм и за Тео (учителят Теодосий Теодосиев), и на финала му той прави заключение, че в момента има едно вторично подивяване. Т.е. виждаме по-скоро как човек не еволюира, а по-скоро регресира.
Да, краткосрочно погледнато той регресира, защото остава в капана на едно старо мислене, което не му дава просперитет. Не са му показани перспективи, че дивото животно може да бъде култивирано и може да бъде трансформирано. На хората не им е показана перспектива, която да им активира вътрешния потенциал. Дори сме започнали да оглозгваме всякакви ресурси на планетата, което де факто ни убива, защото нямаме идея за бъдеще.
Ваклуш това ни казва - не само да искаме да имаме, а да се учим да бъдем. Да изведем, както казва във филма, вътрешната екзистенция - Духът да бъде този, който ще мотивира действията ни. Тъй като действията ни в момента са мотивирани преди всичко от инстинктите.

- Има като че ли едно повсеместно усещане, че човечеството върви към някакво дъно. Не може ли нещо да ни “чукне” по главата и това да се промени?
В момента преживяваме едно омесване, едно сгъстяване, контраст, в който излизат ценностите. Този контраст може да наречем дъно, в което утаяваме кое е ценно и кое не. Не трябва да се плашат хората, че ще дойде краят на света и нещо лошо ще се случи. Не. Просто в момента текат процеси на самоосъзнаване и се залагат нови тенденции, така че да погледнем по друг начин и на себе си, и на другите около нас, и на света около нас.

Ваклуш говори за седем духовни вълни, които един вид оформят стъпалата на еволюцията - духовна, културна, социална и физическа. Например, преди 2000 г. парадигмата е била “Око за око, зъб за зъб”, или “Човек за човека е вълк” - едни принципи, чието социално приложение днес все още можем да видим, които са на власт от хиляди години. Тогава идва един Учител, който казва “Обичайте враговете си!” - Иисус Христос, донесъл духовната вълна на Любовта. Колко са разбрани и усвоени тези неща е друг въпрос, но не можем да отречем, че християнската култура и цивилизациите, които са произлезли от нея, до голяма степен са извадили това жило на отмъщението. Правата на човека днес се охраняват, имаме концепция за личност и неприкосновеност, стремеж към равни права на мъже и жени, права на децата, дори напоследък се работи и за правата на животните. Всичко това е следствие на идеите, с които ни е заляла тази духовната вълна на Любовта. Да, изисква време, не работи равномерно и навсякъде, но от еволюционна гледна точка е стъпало напред и нагоре.

Сега Ваклуш говори вече за духовна вълна на Мъдростта - не само да се насилваме като поведение да обичаме врага си, а да узнаем, да разберем, че враг няма, защото всеки човек е един бог в развитие. Той дори въвежда едно ново понятие - събожник. Не брат или сестра, не приятел, не враг - другият е точно като нас, събожествен. И неприятностите, които може да ни причинява, не са зло, а нееволюирало добро.

Особено е за разбиране, но "няма зло" е абсолютно повратна концепция, с която човек да погледне света. Защото само когато видиш “другия” като потенциал, тогава можеш да бъдеш сътрудник в това да се изведе на по-високо ниво. Когато един човек е по-неразвит, вместо да го заклеймиш, направи условия, в които да се развие, за да може той да говори на твоя език. А не да го унищожиш. Това е абсолютна смяна на електрическия поток в мисленето.
Идеята е, че трябва да сме отговорни не само към себе си. Ние трябва да придобием съвсем нова отговорност, че носим Бог вътре в себе си, но всеки друг също носи Бог в себе си. И това, че унищожаваме другия, означава, че унищожаваме проявлението на Бог във физическия свят. И в този смисъл една война би се обезмислила.

- Във филма успял ли си да изведеш тези идеи по разбираем начин?
- Давам си сметка, че това е една необикновена и трудна за възприемане личност, но пък безкрайно интересна. Ваклуш е за хората, за които противоречията в света са повече от знанието. За хората, които търсят прозрение. Защото светът предимно се лута на тъмно, а Ваклуш е личност, стигнала до прозрение, което вече е самото духовно познание. Прозрението е духовно схващане на света, с което го виждаме от нивото на неговото единство, а не в неговото разслояване, не в дуалаността му, където има конфликти. Прозрението ни дава цялостната картина за това как всяко нещо си е на мястото и работи за собствената си опитност и за надграждане от нивото, на което се намира. Мисля че посланията на Ваклуш успяват да стигнат до публиката, защото вече има почти 60 прожекции на филма, а на повечето от тях съм присъствал и разговарял със зрителите.

- Това е голяма цифра за документален филм, доста прожекции, можеш ли да обобщиш отзивите?
- Филмът беше дългоочакван за хората, които познаваха Ваклуш приживе, има изключително голям интерес към него. Повечето зрители остават като че ли в някакво безмълвно вдъхновение. Може би темите и моделът, които могат да се видят в един живот, изживян по съвсем различен начин, какъвто е животът на Ваклуш, са достатъчно разтърсващи, за да изкарат човека от баналността. Повечето хора ми казват, че си мислят с дни за него. И се опитват да се видят в някаква по-глобална перспектива на живота и света.

Пишат ми и се обаждат не само от цяла България, но и от света. Имахме прожекция в Мюнхен, на 24 септември беше премиерата в Рим, идват покани от Швейцария, Австрия, Германия, САЩ, дори от ЮАР...

Общо взето се получи една вълна и тази енергия, тези послания на този Дух в човешка форма тръгват по света. Най-силният драматургичен образ за мен е че всеки е затворник в собственото си тяло и именно чрез влизането в институцията затвор Ваклуш оставя нагледния урок как може прикования Прометей да се освободи. Според мен, светът чака тази тайна.

Поради големия интерес и запитвания от зрители в София в кино “Одеон” стартираха отново прожекции. Най-близките дати са на: 28.09. от 20:00 ч.; 30. 09., събота - 15:15 ; 01. 10., неделя - 20:00

Успоредно върви и представяне на филма в страната, а на прожекциите ще присъства и самия режисьор:
  • в Ямбол в кино „Елит“ на 28 септември от 18:00 ч.;
  • в Благоевград в кино „Cinemax“ на 30 септември от 18:30 ч.;
  • в Пазарджик в Младежки Дом Пазарджик на 02 октомври от 18:00 ч.;
  • в Ботевград в кино "Форум" на 6 октомври от 18:30 ч.;
  • в Димитровград в кино “Планета Пайнер” на 11 октомври от 18:00 ч.;
  • в Хасково в Младежки център на 13 октомври от 18:00 ч.;
  • в Кърджали кино „Арена“ на 14 октомври от 18:00 ч.;
  • в Смолян кино „Арена“ на 15 октомври от 18:00 ч.


Препоръчани книги:

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Николай Василев
Николай Василев
Николай Василев завършва кино- и телевизионна режисура в НБУ. Режисьор и автор е на редица документални филми и телевизионни продукции. Дебютният му филм "Пътят на Мъдростта" (посветен на учението на Ваклуш Толев), 2004 г., е отличен с награда от фондация "Култура Аними". Следват още много награди - за филмите: "Исполин", за "Бетон" - специалната награда "Джеймс Баучер", "Приказки", 2010 г. - награда "Jameson" за най-добър късометражен филм на София Филм Фест; "Диагноза", 2014 г. - специална награда на фестивала "Българската Европа", "Пътят към Тива" за най-добър документален български филм на фестивала Masters of art, 2014 г. и др.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12