Търси

Якоб Бьоме: Какво остава още скрито? - Истинското Христово учение

Още по темата ...
Майстер Екхарт

Майстер Екхарт: Самопознанието е извисяване над човешкото Аз

Виж повече
ЯКОБ БЬОМЕ  - велик немски мистик

Якоб Бьоме: Чрез Луцифер трябва да се извърши различаването на Бога

Виж повече
16.02.2024 г.
2052
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Самият Бьоме е тайна. Той е живял около 16 век, обущар, гонен от църквите. Той е благодарен на тези гонения, защото, според него те са изработили, както става естествено, неговата дълбочина, неговото дълбоко завръщане в Бога. Бьоме е преживял истинската Тайна на живота. Той е родил в себе си, в дълбините си, самия Бог, самото Божество и той сам си го казва. Казва: "Аз видях какво има в дълбочината на Бога." Аз записах това, което е допустимо да се каже навън под формата на книга.
Елеазар Хараш


Якоб Бьоме, немски мистик и философ от 16-ти век, е известен със своите проникновени изследвания на духовната същност на човека и света. Той е фигура, която и до днес съзнанията на търсещите духовно познание и разбиране, оставяйки зад себе си богато наследство от текстове и идеи, които разкриват един свят, пълен с мистични послания и дълбоки истини.

В основата на философията на Бьоме лежи идеята за света като живо, динамично Цяло, в което всичко е взаимосвързано и взаимозависимо. Според него Вселената е израз на Божествената същност, а човекът - микрокосмос, отражение на макрокосмоса. Бьоме разглежда човека не само като материално същество, но и като духовно битие, способно да осъзнае и изрази Божествената светлина в себе си.

Един от централните аспекти в учението на Бьоме е понятието за противоположностите, които съществуват в хармония и баланс. Той твърди, че светът е съставен от противоположни сили - светлина и тъмнина, добро и зло и т.н., които са необходими за динамиката и развитието на живота. Тази идея намира отражение в неговата концепция за борбата и примирението между тези сили, която води до духовно преобразяване и духовна Реализация.

Бьоме разглежда и идеята за трансформацията на душата чрез личния духовен път. Той подчертава значението на себепознанието, самоанализа и вътрешната работа като средства за достигане до по-висшите духовни състояния. Според него вътрешната борба и преодоляването на собствените страхове и ограничения са ключът към разкриването на истинското "Аз" и Божествената Искра в човека.

МИСЛИ на ЯКОБ БЬОМЕ
 • Бог е същност на същностите. Той е бездна и основа.
 • Злото е необходимо следствие за саморазкритието на Бога.
 • Бог е многообразен в своите качества и непостижим в своите превъплъщения.
 • Който намери Любовта, той нищо не намира, но заедно с нея намира всичко.
 • Бог не е зъл, не е добър, но Той е първопричината на злото и доброто.
 • Безпределното познава себе си в Сина.
 • Без вътрешно прераждане делата нямат никакво значение.
 • Всичко се заражда във Вечността.
 • С помощта на Божественото аз замислих да превъзмогна вродената зла воля и да се слея с любовта на Бога в Христа.
 • Аз желаех да постигна сърцето Божие и да се скрия в него от страшните бури на дявола.
 • Аз реших да гледам на себе си като мъртвец в плът и реших да дочакам това време, когато Христос ще се въплоти в мене, за да мога да живея съгласно неговата воля.
 • Когато с помощта на Бога се борих и сражавах със самия себе си, дивна светлина осия моята душа.
 • Дивната светлина, която ме посети, беше съвършено чужда на моята неукротима природа, но в нея аз познах истинската природа на Бога и човека.
 • Само този, у когото съществува и живее Христос, е християнин. Това е човекът, у когото Христос е възкръснал.
 • Любовта е единственото благо, за което човек нищо не може да каже. Този, който е намерил това благо, той е намерил всичко.
 • Нищото е началото на всички начала и то управлява всичко.
 • Какво остава още скрито? - Истинското Христово учение.
 • Който иска да сее заедно с дявола, ще жъне заедно с него.
 • Искаш ли да имаш отворена врата в Божественото, ти трябва да бъдеш в Божията любов.
 • Пази се и не кани дявола на гости, защото той е заклет враг на Бога и всички ангели и хора, и това е в цялата му вечност.
Якоб Бьоме (1575–1624) е израснал в бедно семейство при много скромни условия. Той е роден в Гьорлиц, днешна Германия, в семейството на занаятчии. Неговият баща е бил селянин, който се е занимавал със скотовъдство. Въпреки че семейството му не е било богато и не е могло да си позволи да му предостави образование от високо ниво, Бьоме показва ранен интерес към духовните и философски изследвания. След основно образование, той започва работа като обущарски ученик, а по-късно става обущар. Въпреки че официалното му образование е било ограничено, Бьоме се самообразова чрез четенето на библейски, теологични и мистични текстове, което поставя основите на неговата дълбока духовна мисъл и философско развитие.

Препоръчани книги:

Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12