Търси

Шри Чинмой: Първата и най-важна мисия на душата е осъзнаването на Бог

Още по темата ...
Перица Георгиев - Кану:

Перица Георгиев - Кану: Единството между хората е в Трансцеденталното, Божественото (ИНТЕРВЮ - видео+пълен текст)

Виж повече
Нов свят -Шри Оробиндо

Шри Оробиндо: Внезапно предизвиканата криза може да разкрие нов път за едно ново одухотворено общество

Виж повече
Пападжи

Пападжи: Чистотата вижда Бога навсякъде. Безмълвието е Любов към Покоя (ВИДЕО)

Виж повече
28.11.2022 г.
5164
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Душата винаги идва на Земята с определена мисия. Земната обстановка обаче може да подпомага или да възпрепятства тази мисия. Случва се също така душата, понякога по своя воля, да се приспособи към обстоятелствата. След това тя постоянно прави опити да изпълни задачата си с пълното осъзнаване на условията в тази среда.

Душата има само една мисия в текущия живот, но много цели. Една душа може да иска да стане художник, поет или инженер в даден живот. Всяка душа може да се насочи към различни творчески дейности, но това са цели. Те не бива да се бъркат с мисията на душата.

Първата и най-важна мисия на душата е осъзнаването на Бог. После идва проявата на това осъзнаване, тук в дейностите на Земята. Важно е да се знае, че въпреки това, някоя от целите на човека, може да му е от помощ в осъзнаването на Бог или да го забавя в зависимост от личния му подход към Истината.

Душата няма ненужни преживявания. Когато тя получи някакво преживяване, в него е скрита божествена цел. Има много неща в преживяванията на душата, които нашият ум не може да разбере, а често и с упорството си, ние натрапваме на душата някои незначителни преживявания. Затова е важно да се гледа винаги чрез Светлината на душата - така могат да се видят най-добрите възможности за даденото прераждане и да се прониква в това, което е важно и съществено.

Например ако някой е писател, което е много хубаво, но пише без стремеж към осъзнаване на Бога, един ден той може да стане прочут писател, но без да е напреднал в откриването на съкровената същност на Аз-а. А когато човек пише, за да прояви в творбите си Божественото, ако външната му изява е плод на неговия вътрешен стремеж и ако е приел писането като всеотдайно служене на Всевишния в човечеството, то със сигурност стремящото в този писател го води към осъзнаването на Бога.

От гледна точка на абсолютната Истина, има само една мисия и тя не е нищо друго, освен осъзнаването на Аз-а.

Шри Чинмой

Спонсори на Портал 12