Търси

Шри Чинмой: Най-лесният и безопасен начин да осъзнаете Божията воля е да осъзнаете сърдечния си център

Още по темата ...
Ошо

Ошо: Сърцето е твоето тотално същество и когато си цялостен, можеш да познаеш Тоталността

Виж повече
Елеазар Хараш

Елеазар Хараш: В известен смисъл целият свят и вселената са една игра (ИНТЕРВЮ)

Виж повече
интуицията

Ошо: Интуицията не може да бъде обяснена, защото обяснението означава причинност

Виж повече
осъзнаване

Шри Чинмой: Първата и най-важна мисия на душата е осъзнаването на Бог

Виж повече
18.10.2023 г.
2447
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
При едно от първите си посещения във Великобритания Шри Чинмой посещава "Център за третото око" в (Център за съвременни изкуства) в Глазгоу, където пуска музика, изнася беседа и отговаря на въпроси. По-долу, под текста можете да видите историческо видео на неговата беседа за значението на Третото око, записано от персонала на ЦСИ в Глазгоу през 1975 г.

Шри Чинмой:

Най-лесният и безопасен начин да осъзнаете Божията воля е да осъзнаете сърдечния си център. Ако човек отвори сърдечния си център тогава той става неразривно цяло с Божията воля. Ако по време на този процес третото око е отворено, той не може да направи никаква грешка. Той (човекът), неговото минало, неговото настояще или бъдеще, не могат да създадат усложнения за него... събитията от святото минало, от непосредственото настояще и дори от крайното бъдеще вече не могат да му създадат никакъви трудности, защото той става неразделно Едно с Божията универсална идея и трансцендентална реалност. Всички неща, които той вижда, чувства и в които израства, се вместват идеално в живота на търсача, без никакъв проблем.

Някои от вас може да са любопитни да разберат какво всъщност се случва преди третото око да се отвори.
Преди третото око действително да се отвори, търсачът има леки, фини кръгообразни усещания в областта на третото око. Няколко дни или няколко месеца по-късно търсачът вътрешно ще си представя диск. Той се върти се отляво надясно и когато започне да се върти много бързо отляво надясно, променя движението си от дясно на ляво. След това е време да се завърти отляво надясно, отдясно наляво и да стане еднакво в двете посоки. След няколко месеца или няколко години, може да забележите появата на едно напълно осветено слънце (като ярко слънце по обяд) на челото. Това слънце показва пълното отваряне на третото око. След като третото око бъде отворено, безкрайната необятност, вечната висина и неизмеримата дълбочина…е което може да видите вътре в третото око.

Можете да видите себе си като семето на цялото творение. Можете да видите себе си като дървото на цялото творение. Можете да видите себе си като плод на цялото творение. Семето е миналото, а дървото е настоящето, а плодът е бъдещето.

Има някои духовни учители, които казват на учениците си, че не е препоръчително да се отваря третото око, защото най-важното е от самото начало да се предадем на Божията воля.

още по темата: Елеазар Хараш: По-добре е да няма отворено трето око, но да имаш отворено Чисто Сърце

Бог дава “виждането”, което е самият Той.. Ако Бог иска да даде “виждане” на определен търсач, това е защото Той има основание да направи от този човек (за който часът е ударил) перфектен инструмент на Своята Воля.

От една страна, Третото око е Окото на просветлението за искрените търсачи. От друга страна - за любопитковците - третото око не е нищо друго освен изкушение, което може да се превърне в огромно бедствие.


Третото око е като играчка, с която детето си играе. След като търсача отвори третото око следва период от няколко години… Но истинският търсач се отказва да играе с играчки. Той продължава да учи за истинско познание, той се моли и медитира за вътрешна мъдрост. Ето, тайната… след като си е играл няколко години с третото око - играчката - той иска да придобие безкрайната светлина на мъдростта. Тази светлина на мъдростта той получава със силата на постоянното си отдаване на Божията воля и по силата на своя съкровен плач (на сърцето). Третото око може да види миналото, настоящето и бъдещето. Може да заповяда на миналото да направи нещо в настоящето, но не може да промени човешкия плач в Божествена усмивка.

Например, виждаме нещо, но нямаме капацитета да го променим. Ако не можете да промените нещото, то си остава несъвършено. Но ако видим нещо и имаме капацитета да го усъвършенстваме, тогава си струва да се „вижда“. Ако човек, който е постигнал самопознание “види” нещо и ако то има нужда от усъвършенстване, тогава той може да го усъвършенства. Така че самопознанието е това, което може да бъде от истинска помощ за третото око.
Когато третото око наблюдава нещо, което се нуждае от корекция, промяна или усъвършенстване, тогава третото око получава необходимата помощ от себепознанието.

..... (дълга пауза между 9.5 - 10.30 минути във видеото ) .....

Две земни очи - човешки очи - са едно до друго заедно, но не се виждат, не могат да се видят. Ето, има две очи - едното не вижда другото. Защо? Заради ограниченията, заради робството, което олицетворява всяко око. Най-близкото нещо до окото е другото око, но те не могат да се наблюдават. Но ако застанем пред огледалото и се огледаме с двете очи по наша воля, виждаме как едното помага на другото. По същия начин, когато застанете пред най-висшата реалност Бог и прогледнете…. отидете до третото око. Само тогава човешкият живот добива съвършенство. В противен случай отварянето на третото око няма да предложи задоволителен резултат и трайно удовлетворение на търсачите на върховната Истина. Но ако окото вижда Бог, ако вижда безкрайната Истина, светлина… и ако може да почувства универсалната реалност на Бог в своето зрение, само тогава съвършенството и отварянето на третото око се осъществява правилно.

Препоръчани книги:

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12