Търси

Шри Оробиндо: Внезапно предизвиканата криза може да разкрие нов път за едно ново одухотворено общество

Още по темата ...
Шри Ауробиндо

Шри Ауробиндо: Винаги имай доверие в Божия Замисъл, каквото и да става!

Виж повече
ошо цветето на живота

Ошо: Божественото, постоянно присъства вътре във вас. Само един поглед, и то се проявява

Виж повече
Елеазар Хараш - Народите, войните

Елеазар Хараш - Народите, войните, разделението и милостта на Бог (ИНТЕРВЮ)

Виж повече
09.03.2022 г.
3046
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Крайната цел на всяка епоха винаги е лежала в духовността и постигането на съвършенство дали за индивида, дали на обществения човек. Една духовност, която би приела в себе си човешката рационалност, естетика, етика, виталност, телесност, неговия стремеж към познание, неговото влечение към красотата, нуждата му от любов, поривът му към съвършенство. Това би била една духовност, която разкрива на тези лошо акордирани сили в съвремения човек, техният божествен смисъл. Тя би хармонизирала всички тези сили една с друга, би озарила пътя на всеки, който сега върви в полусветлини и сенки, в слепота, с извърнат поглед. Това е божествената сила, която човешкият твърде самодостатъчен разум може да приеме или поне един ден може да бъде накаран да приеме като върховен повелител и да види в нея собствената си висша светлина, своя безкраен източник.

Защото това се разкрива именно на накрая като логичният, най-окончателен процес, неизбежното развитие и завършек на всичко, към което човек  в индивидуален и социален план се стреми.

Първият проблясък на пробуждане за духовност в една ера на субективизъм, каквато е днешната е първата задълбочена възможност за завръщане към висшите сили. В този момент започва проявата и на едно нарастващо доверие на обществото в духовната светлина и духовните средства за окончателно решение на проблемите в света и това е единственият път по който може да се поеме към едно истинско социално съвършенство. Свободното управление, превъзхожда водачеството, контрола и влиянието на развития духовен човек - не на полу духовния, не на светеца, свещеника или пророка или грубия религионист и в него е надеждата за едно божествено ръководство на цивилизацията.

Само едно одухотворено общество може да доведе царството на индивидуалната хармония и общностно щастие и това ще бъде проявление на Божественото царство на земята, което би управлявало човечеството, чрез Божественото в сърцата и умовете на хората.

Със сигурност това няма да стане лесно или, както хората винаги са се надявали при всяко голямо обръщане и революция в политиката и обществото, чрез внезапна и напълно задоволителна промяна и магическа трансформация.
Напредъкът както и да се случи, действително ще бъде чрез чудото на природата, каквито са всички такива дълбоки промени и необятни развития, защото те изглеждат като един вид реализирана невъзможност.

Но Бог изготвя всичките си чудеса чрез еволюция на скритите възможности, които, поне в техните елементи, са били дълго подготвяни и накрая, чрез внезапно предизвикване на криза, на едно събиране на елементите така, че в топенето си те да произведат една нова форма и име на нещата и да разкрият един нов Дух.

Често решителният обрат е предхождан от едно видимо наблягане  и издигане в крайност на нещата, които изглеждат самото отрицание, най-безкомпромисната противоположност на новия принцип, на новото творение. Такава еволюция на елементите на едно одухотворено общество е това, което една субективна епоха най-малкото прави възможна, и ако в същото време тя развива до краен предел на активната сила неща, които изглеждат същинското отрицание на една такава възможност, не е нужно това да е показател за практическа невъзможност за новото раждане, а напротив! Това е знак за неговото идване или в най-лошия случай за един силен опит за неговото постигане.

Шри Оробиндо, човешкият цикъл из лекцията: Информационна ера на цикъла
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12