Търси

Христос показа, че Любовта е ключът към познаването на Бога

Още по темата ...
Любовта Христова

Тайната на числото 14 и Тайнствената жертва на Любовта Христова

Виж повече
разпятие

Елеазар Хараш: Без разпятието упадъкът на света щеше да бъде страшен!

Виж повече
22.04.2022 г.
2909
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Сатана и демоните искали да убият Христос чрез Пилат, чрез тълпата, чрез всякакви средства... Но Луцифер тайно се измъчвал. Той имал опасения. Според Луцифер, ако Христос е Бог, това би означавало голяма катастрофа, която Сатана и демоните не предвиждали. Така се стигнало до момента, когато Луцифер казва на Сатана: “Ти всичко развали.” Понеже той вече е задвижил силите и тълпите. “Ти всичко развали. Ако го убием, ще стане по-лошо. Бягай да оправиш грешката си. Да върне каквото може.” И Сатана хуква при жената на Пилат. Дава и видение. Видение означава силно внушение. Той и дава видение, че Христос е невинен. Писанието казва: “И предадоха го на Пилат. И Пилат се чудеше.” В Писанието има около двадесет стиха за Пилат, но има един, който го няма. Той гласи: “Жено, това е коварен сън.” За това, че Христос не е бил прав, това в апокрифите го има. “Жено, това е коварен сън. Изпъди видението си.”И така както Пилат е харесвал нещо в Христос, привидно, и както се е съмнявал в себе си, след това силно внушение на демоните, той предава Христос. Имал е нещо наум, но е нямал принципи. Следва ново съвещание на Парламента. Луцифер се обръща към Сатана и демоните, и им се кара на висок глас. Какво означава на висок глас? Когато говорим за духовете това означава на висок вътрешен глас. Тук няма викане както при човека, нещата в другия свят са по-различни. Както някой път ви се е случвало да се скарате на някой, да му се заканите вътрешно, с голямо ударение. Така е там на висок глас. Въобще там нещата са малко по-различни. Примерно ако в този свят четеш една книга, отваряш двадесета страница четеш. Там проникваш при всички книги. Ако решиш да спреш на двадесета страница, който може да прониква..., чете. Въобще нещата са по други закони. Така... кара им се на висок глас, че всички те са избързали.

После Луцифер казва на Сатана: “Бягай на кръста. Искам да върнеш събитията. Искам да върнеш душата на Христос в тялото му. Искам да Го съхраним в тялото му, защото тогава той е по-безопасен.” Това е наистина е така. Става въпрос, че тогава няма разгръщане на енергията. Няма разгръщане на душата, която може да обхване всички светове. Когато енергията е освободена, когато вярата е освободена, силата е изключително могъща. И Сатана веднага хуква. Някой може да каже: “Как? С какво бяга? Какви са тез крака?” И змията бяга без крака. Някой път сънувате, че някъде бягате, че сте на морето и питам аз: нали сте в леглото? Как така сънувате морето, бягате – това е душата и астралното тяло. Те си вършат много процеси. Така човек бяга без крака и демоните бягат без крака.

Но там в близост до кръста го пресреща мечът на Архангел Гавраил. Там той е пресрещнат. Пресреща го мечът на Архангел Гавраил и Сатана веднага отстъпва с голям ужас. Веднага отстъпва и с голям ужас се връща при демоните в ада, и вижда потвърждението, че те се страхуват от тайната сила на Христос, която вече е освободена от ограниченото тялото. Тялото е голямо ограничение за съзнанието, то е нещо като мъгла за съзнанието и затова човек някой път гледа, вижда ли нещо... дали вижда..., донякъде вижда. Тялото е една мъгла освен ако не е много пречистено и ако човек не е много буден. Това тяло е ограничение за разгръщане на големите, динамичните енергии на тази тайнствена сила.
После някои демони започват да се успокояват с внушение. Там се успокояват с внушение. Между другото и в този свят е подобен закона. Един от тях казал: “Защо да се страхуваме от Христос? Аз съм виждал неговия Отец – той е дърводелец. Той е обикновен човек. От такъв баща дърводелец не може да произлезе могъщ син.” Значи все още някои не могат да разберат понеже демоните са изгубили Любовта, истинската, единствена способност да виждаш.

Значи: окултния закон от Учителя гласи: Само Любовта има реални очи. Значи не ясновидството и всичките му глупости, а само Любовта има реални очи. “След малко Христос ще бъде при нас в ада.” Така разсъждават те. “Ще бъде при нас в ада и ще се радваме на мъките му.” Те се радват на всеки, който влезе в ада. Това е тяхната радост. Но след малко се чул страшен шум... “Какъв е този шум?” – попитал уплашен Луцифер. Един от демоните отговаря на Луцифер: “Това е родът човешки. Те се радват на своето спасение.” Една голяма категория хора пробудени са разбрали за какво става въпрос и това е родът човешки, те се радват на своето спасение. Това е началото на посяването на истинското спасение. Луцифер му казва: “Така и си знаех, че той ще дойде и ще вземе нашето имущество, т.е. душите (става въпрос за човешките души).

Христос се приближава до ада и почуква като казва: “Отворете!” И те отварят. Той им казва:

“Отвори се вечната врата за човека.”

И демоните вече разбират всичко, но както винаги със закъснение. Както и в този свят хората закъсняват: като се разболеят тогава започват да оценяват здравето и много други неща, така и демоните закъсняват понеже нямат любов, не могат реално да предвиждат и закъсняват.

От този момент нататък демоните вече разбират, че нямат вече пълна власт над човека. Имат някаква власт, но отнета им е пълната власт и че те трябва да слушат и да се съобразяват със заповедите на Христос. Вече трябва да го слушат, защото неговата Любов е проникнала и трябва да се съобразяват със заповедите на Христос.

Разпятието отне властта, пълната власт на демоните. Частична власт имат и те имат право на това, но Разпятието отне пълната власт на демоните.

Голямата жертва се превърна в голяма власт – това е окултния закон. Става въпрос за Божествена власт. Не говорим за политика. Демоните плачеха и бяха в голяма мъка, но те трябваше вече да се подчиняват, а за тях това вече беше мъчение. Това означаваше най-лошата участ.

Разпятието означаваше най-лошата участ за демоните въобще, която може да съществува. Те плачели и казвали: “Уви, уви! Сега вече знаем, че ти си Бог!” Сатана и Луцифер започнали да молят Христос за една последна сделка. Значи те продължават, много са упорити, винаги имат за какво да мислят. За една последна сделка: Христос да си вземе Юда и Каин и да си отиде, да ги остави на спокойствие, да им даде властта. Значи това е окултен бизнес, духовен бизнес: вземи си Юда и Каин, щом са твои хора и да си отидат, да им оставят властта. Но Христос им казал, че в това дело уговорки няма.

“Вашата власт е изгубена и всяка пробудена душа, която търси Истината ще се завърне при Отца Ми. А вие ще бъдете завързани в центъра на земята.”

Там е както знаете ада - в центъра на земята, главните сили са завързани там. Тук действат второстепенни сили във външния свят.

Христос показа, че Любовта е ключът към познаването на Бога. Вярата е само едно спомагателно средство, важно, но именно Любовта, Божествената Любов е ключът за познаването на Бога.

Христос посети този свят, който е едно от имената на ада и по-надолу в центъра на земята, в центъра на Черното братство, бездната беше разклатена, затова не беше понесен Христос, защото той смути, всеки истински човек смущава света и близките и само тези, които обичат Истината могат да го разберат.

Когато Отец е създал Христос, Сина Си, Той влага в него цялата Си същност, цялата Си природа. При истинската любов към Бога човек става все по-малко творение и все повече Бог, защото любовта към Бога е любов към Нищото, натам води тази любов. Не към нещото, не към егото, не към ограничението, а към безкрайността.

Христос слиза на земята на всеки две хиляди години. В миналото е слизал на всеки тридесет и три хиляди години.

из лекции на
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Спонсори на Портал 12