Търси

Хермес Трисмегист: От божествената неподвижност възниква движението на материята

Още по темата ...
вътрешен космос

Елеазар: Който не е видял своята Същност, своята Мистерия, той се наслаждава на външни звезди

Виж повече
египет

Елеазар: Без Любов, човек няма реалност. Всичкото му знание нищо не струва (Лекция за Египетската физика)

Виж повече
Елеазар Египет Тайнството душа

Елеазар: Душата е създадена от Бога. Духът е създаден от Абсолюта (ВИДЕО)

Виж повече
04.05.2021 г.
5435
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Представяме ви избрани акценти от Дванадесета книга (12) - Ключът на Хермес Трисмегист:
 
  • Действащата сила на Бог е Неговата Воля, а нейната същност е желанието да извика всички неща към живот. 
  • Вътрешното виждане действа просветляващо, при това толкова повече, колкото човек е по-възприемчив за вливането на излъчването, което дарява прозрение.
  • Който може да черпи пълноценно от едно такова вътрешно видение, се извисява до най-красивото съзерцание в пълен покой на тялото.
  • От божествената неподвижност възниква движението на материята, както следва: Светът има формата на кълбо, той е подобен на една глава. Няма нищо материално, което да надвишава тази глава, така както под краката няма нищо духовно, а само материя. Но Духът е също кълбовиден, както главата, която се движи като кълбо. Всичко, което докосва в главата онзи пласт, където се намира душата, е безсмъртно, защото тялото е създадено сякаш вътре в душата и душата е повече от тялото. Но всичко, което се намира на известно разстояние от този пласт е смъртно, защото е повече телесно, отколкото душевно. Така всичко, което живее, е съставено от материя и Дух, от които е съставен Универсумът.
  • Светът е първото творение; след света човекът е второто живо същество, но е първото измежду смъртните. Както и останалите живи същества, той притежава одушевяващия елемент. И не стига, че "вече не е добър" (тъй като е материален и много възприемчив към страдания), но поради смъртното си състояние е дори лош.
  • Светът не е добър, защото се движи, но не е в злото (бел.ред.:Древното Зло - 6666), защото е безсмъртен.
  • Човекът обаче е по двоен начин в злото, защото е както подвижен, така и смъртен.
  • Всичко се поддържа от един принцип, а самият този принцип произлиза от Единия и Единствен Бог.
  • Този принцип се задвижва, за да може от своя страна да бъде основа за движението на Вселената. Но Единият е непроменлив и неподвижен!

очаквайте продължение...

 

Препоръчани книги:

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12