Търси

Филмът посветен на живота на Ваклуш Толев се излъчва на турне в САЩ и Канада (ПРОГРАМА)

Още по темата ...
Ваклуш Толев

Ваклуш Толев: Има една реалност, по-реална от всички реалности – това е реалността на Духа

Виж повече
История на религиите

Ваклуш Толев: Книгата История на религиите представлява отворените Двери на Храма (ИНТЕРВЮ)

Виж повече
Христо Нанев: Аурата на Ваклуш беше бяла (ВИДЕО)

Христо Нанев: Аурата на Ваклуш Толев беше бяла (ВИДЕО)

Виж повече
15.04.2024 г.
1897
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
След Европа документалният филм “Ваклуш”, посветен на живота и мъдростта на Ваклуш Толев започна излъчвания в рамките на кино-турне в САЩ и Канада. Прожекции и лични срещи с режисьора Николай Василев ще има в Ню Йорк (17 април), Бостън (21 април), Филаделфия (27 април), Вашингтон ДС (28 април), Атланта (30 април), Лас Вегас (8 май), Торонто (10 май), Лос Анджелис/Ориндж каунти (12 май), Сан Франциско (18 май), Ванкувър (24 май), Сиатъл (26 май).
„След многобройни запитвания от българската общност в САЩ и Канада, решихме, че е време да срещнем публиката отвъд океана с идеите и личността на Ваклуш Толев. Дори за себе си съм нарекъл това пътуване „Америка открива Ваклуш“, едно намигване на израза „Да откриеш Америка“, казва режисьорът.

Филмът вече е селектиран за участие в 18 фестивала за документално кино в целия свят и досега има 9 приза.
Тази година е номиниран в три категории за наградите на българските филмови дейци “Васил Гендов” – за „най-добър Режисьор“, за „най-добър Документален филм“ и за „най-добър Композитор на документален филм“.

Премиерата му се състоя преди година в зала „Люмиер“ на НДК като част от програмата на „София филм фест“ 2023. Вече с над сто прожекции в кината из цяла България, той се нареди на второ място за най-гледан документален филм на десетилетието в класацията на Националния филмов център.

„Опитвам се да присъствам почти на всички прожекции, защото за мен този филм e изключително личен, снимал съм го 20 години, разказва режисьорът. Като “най-голямо лично богатство” определя възможността, която е имал, да общува с мъдреца, “чиято мисъл надхвърля човешките рамки”. Именно затова този филм се превръща в мисия за режисьора – мисия да разказва за Ваклуш на хората, които не са имали възможността да го срещнат на живо. „Филмът е правен с много обич и сега тя се връща към мен и екипа ни“, споделя той.



„Където и да правим прожекция в България или в Европа, публиката откликва много позитивно, с радост. Ваклуш е 100-те антигравитация, за мен той е духовното явление на Третото хилядолетие и смятам че неговите идеи ще повлияят върху духовната еволюция на планетата.“ Разказва, че първоначалният вариант на филма е бил с продължителност три часа. Повечето от зрителите споделят, че биха искали да видят несъкратената версия. „Така се роди идеята да се издадат в албум откъси от разговори с Ваклуш, които не успяха да влязат в 100-минутния филм“, обяснява Николай Василев.

По думите му интересът към филма „Ваклуш“ е голям и заради мъдростта от преживяната духовност на героя, който сам е достигнал до отговорите на най-важните въпроси: „кой съм аз?“, „откъде идвам, накъде отивам?“, „какво е бъдещето на човечеството?“

ПРОГРАМА на ПРОЖЕКЦИИТЕ:

Ню Йорк
17 април сряда, 18:30 ч.
121 East 62 Str, New York, NY 10065

Бостън
21 април, неделя, 18:45 ч.
Capitol Theatre, 204 Massachusetts Ave, Arlington, MA 02474

Филаделфия
27 април, 17:00 часа
Neighborhood House, 20 N American St, Philadelphia, PA 19106

Вашингтон ДС
28 април, 17:00 часа
The Bulgarian school in Washington, DC 8120 Carroll Ave, Takoma Park, MD, Maryland

Атланта
30 април, вторник, 19:30
2030 Powers Ferry Road SE, Suite 340, Atlanta, GA 30339

Лас Вегас
8 май, сряда, 19:30 часа
Las Vegas, NV 89104, Balkan Bar and Grill 953 E Sahara Ave Suite B26

Торонто
10 май, петък, 19:00 ч.
Зала "Отражение", 17 Regent St, Toronto, ON M5A 3N4

Лос Анджелис/Ориндж каунти
12 май, неделя, 18:00 часа
Bulgarian Society PCHELA LYCEUM Village 14281 Chambers Rd. Tustin, CA 92780

Сан Франциско
18 май, събота, 19:00 часа
Delancey Street Screening Room 600 Embarcadero San Francisco CA 94107

Ванкувър
24 май, петък, 19:00 часа
Douglass College, New Westminster, 1st floor

Сиатъл
26 май, неделя, 15:00 часа
Solo Bar 200 Roy St Seattle WA

Препоръчани книги:

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 

Свързани публикации

Спас Мавров
05.07.2023 г.
9011

Спас Мавров: Вмени се грях и страх, защото се искаше покорство в невежеството!...

Това е Бялата нишка в съшиването на частите в „История на религиите“ на Ваклуш Толев.Нишката на развитието на човешкия ум от религиозното преклонение на внушението за грешник до моделиране на съзнанието за осъзнато богоподобие.
Виж повече
Ваклуш
24.03.2023 г.
3340

Филмът Ваклуш на София филм фест – почит към Духовния Учител и водач Ваклуш Толев

„Ваклуш” е сниман в периода 1998–2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач, както и спомени за него на негови приятели и съмишленици.
Виж повече
Николай Василев
30.05.2023 г.
4220

Филмът за Ваклуш Толев е най-гледаният на София филм фест 2023 (СПИСЪК с прожекции за ЮНИ)

Документалният филм на Николай Василев „Ваклуш“, който се разпространява по кината в цялата страна благодарение на „София Филм фест на път“. През юни предстоят прожекции в градовете Шумен, Добрич, Силистра, Бургас, Казанлък и др. Филмът ще бъде показан за пръв път със субтитри на български за нечуваща аудитория на 10 юни 2023
Виж повече
Ваклуш Толев
23.10.2022 г.
3179

Ваклуш Толев: Може ли мъдростта да промени институциите? (ВИДЕО+ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Ето една институция, каквато беше институцията на митологиите, която има наистина хилядилетен живот. Една Римска империя е нейният защитник. Нейната, така, опорност на митологията е в това, че една мирна, голяма държава, ширнала се из света, покровителствува и изгражда храмове, на които прави поклонения. В тази доктрина на митологичното съзнание се раждат и култури. Култури, които безспорно изграждат храмове на богове
Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12