Търси

Учителя Беинса Дуно: Светлината не се бори с тъмнината. Тя само изгрява.

Още по темата ...
свободата

В ограничителните условия трябва да се бориш не за свободата си, а за придобиването на Любовта

Виж повече
Timen

Д-р Тимен Тимев: В днешната антицивилизация има култ към тялото и отрицание на Духа. Затова няма свобода (ВИДЕО)

Виж повече
 нечисто слово

Елеазар: Чрез нечисто слово духовете се превръщат в зли същества. Те се познават по словото

Виж повече
13.01.2022 г.
7301
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Борбата е метод на тъмнината.
Учителят казва:

„Светлината не се бори с тъмнината. Тя само изгрява“.


Не се бори със злото, ако искаш да се освободиш от него. Злото се побеждава без борба, защото, Учителят казва, „дяволът е най-безпомощното същество“, но чрез борбата той е получил своята сила.

Злото се побеждава без борба, но там където има невежество, злото си расте. Ако разберете злото, то се превръща в добро. Ако не разберете доброто, то се превръща в зло. Тайната на злото е един много важен въпрос, защото ако го разберем как действа, ще разберем как действа скрития Бог. Защото доброто е явният Бог, а злото е скритият Бог. Все е Бог. Злото е прикрито чисто съзнание, казва Учителя. Но то е поставено под особен ъгъл, затова е неразбираемо. Злото е ограничение на всяко нечисто същество. То атакува скрита нечистота в хората.

Да познаеш свободата, това значи да станеш независим. Ако една тревога те поразява, тогава къде е твоят мир? Ако тревогата попадне в твоя мир, тя се изгубва. Радостта от дълбокия вътрешен мир се познава окултно. Това става в една дълбока вътрешна част на душата. Кога може да се въдвори мирът? Само тогава, когато се научиш да виждаш нещата духовно, или вътрешно. В този смисъл мир значи да живееш заедно с Бога, заедно с Духа. Дълбокият вътрешен мир също е свързан със себепознанието, докато обикновеният човек не се ползва нито от своите очи, нито от своите уши, нито от своята воля. Волята му е обсадена, защото човек не се познава, защото умът му е завладян от злото, а злото е завладяло ума чрез допускането на лъжата, омразата, съмнението, т.е. нечистотата. Съмнението е нечистота. Без себепознанието няма мир. 

Бог е дал свобода, чрез нея всеки сам осъжда себе си. Когато човек живее обикновен, човешки живот, каквото е писано на ръката му това ще стане. Когато ученикът се определи в духовния път, предопределението се разпада - хороскопът не важи, защото Учителят казва: „От вашата воля зависи бързината на вашето развитие“. Слабата воля е предопределена, обсебена, докато разумната воля на една любяща душа променя предопределението. При истински стремеж, дори волята да е слаба, идват помагачи и постепенно става преобразяването.

Поради свободния избор цялата мирова история е борба между Сатана и Бога. Не че Сатана е противник на Бога, Бог и любовта нямат противници, но разиграва се нещо външно, в името на свободния избор, на новата вселена, в името на Истината, която трябва да се роди.

Правилното наблюдение е ключът към свободата. Най-дълбокото наблюдение трябва да се случи в най-големия мрак, в най-голямото страдание, иначе не можеш да се домогнеш до него. За малките изпитания се иска малко наблюдение, но в големите изпитания човек се домогва до Духа в себе си. Именно Духът в него е правилното наблюдение, чистият Дух, той с лекота го осъществява.

Вярата в бъдещето е лъжа, много коварно отлагане на ума, коварна намеса. Това е отлагане на живот в Истината сега. Това е голяма самоизмама и както ви казах, Христос дойде и те продължиха да отлагат, като вярваха, разбира се, в бъдещето. 

Свободата е качество на живота. Това е животът именно в Истината. Но хората не живеят. Те искат да живеят или мечтаят да живеят, но не искат да се определят в истинския живот. Ето защо съдбата означава ограничено мислене. А Любовта, това вече означава да преживееш присъствието на Бога. Това е живот в друго измерение, което те освобождава от ограниченото мислене на ума. Така ти започваш да излизаш извън влиянието на съдбата чрез Любовта. Чрез Любовта към Бога ти започваш да излизаш извън ограниченото мислене. Една от най-големите илюзии на хората е, че те мислят, че ограничението е отвън, а то е вътре - то е част от човека и то си има своята мисия.

Неразбраната свобода носи робство и ограничение. Това означава, че ако правиш нещо в разрез с Истината, тя ще те ограничи. Разбира се, тя може да те изчака, тя е търпелива, но после ще си получиш ограничението и робството.

Трябва да направите едно различие между стария и новия живот:
  • Любовта е новият живот
  • Мъдростта е новият живот
  • Истината е новият живот
  • Свободата е новият живот.

Свободата е качество на Истината. Тази свобода трябва да бъде в полза на всички живи същества по лицето на Земята. Всяка свобода вън от Истината принася вреда и на онзи, който я има, и на онези, до които се отнася. Вън от Истината свобода не съществува. Този е един от новите възгледи, който трябва да проникне в ума на всички хора.


Свободата налага висша отговорност.

Свобода означава да си наложиш сам -  вътрешна дисциплина, доброволно ограничаване


Из Книга за свободата - Елеазар Хараш
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12