Търси

Учителя Беинса Дуно: Земята е велико училище за придобиване на знание и мъдрост, а не за щастие

Още по темата ...
33 загадки от Учителя

33 загадки от Учителя с кратки тълкувания от Елеазар Хараш (ВИДЕО)

Виж повече
Учителя Петър Дънов

Каква е част от символиката в биографията на фамилията на Учителя Петър Дънов? (ЛЕКЦИЯ+ВИДЕО)

Виж повече
да видиш Учителя

Ако искаш да видиш Учителя, който е зад светлината, зад завесата...какво се изисква?

Виж повече
21.04.2023 г.
4496
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Христос казва: „Боже мой, Боже мой, защо си ме оставил?'' Превеждам тези думи на Христа: Опитах хората, разбрах, какво са те. Само Ти можеш да запълниш празнотата ми. Поучавах хората, но не ме разбраха. Не ме оставяй! Ти си в мене, и аз в Теб. Желая и вие да викате Господа, но да знаете, че Той не ви е оставил. Привидно може да чувствате, че ви е оставил, но това е илюзия. Откакто светът съществува, няма нито един случай в историята на човешкия живот, някоя човешка душа да е останала излъгана от Бога. Велик е Бог на Любовта! Жив е Той! Положете се на Него. Живейте за Неговата Любов. Работете за Неговата Мъдрост, за Неговата Истина, за Неговата Правда и Доброта. Само така ще опитате пълнотата на Неговата Любов, и Неговата верност ще ви се изяви.

Казвам ви: При сегашните условия, човек не може да бъде щастлив. Ако днес, при сегашните променчиви условия на живота, при сегашния обществен строй, се намери човек, който търси щастие, той би бил най-глупав. Как може да съградиш живота си на пясък и да очакваш щастие? Хиляди примери има за това. Земята е велико училище за придобиване на знание и мъдрост, а не за щастие. Ще дойде ден и за щастие, но още е много рано. Дадени ви са условия за това, и вие трябва да ги използвате. Вие търсите външни условия – имате ги; работа се иска от вас. 

Нека внесем в живота новите идеи. Вложете новото изкуство за живот, чрез което да добивате знание, а не щастие. Не търсете човешката любов, а Божествената. Имате вече човешката любов, всички я познавате. Какво е нужно на човека? – Любов. Без любов няма живот. Тя е толкова необходима за нас, колкото ни са необходими храната, водата, въздухът и светлината. Любовта е крайно необходима за нас. 

Любовта носи новото. Казано е в Писанието: „Бог твори ново небе и нова земя." 
В любовта има само един път – пътят на Мъдростта. Любовта носи само едно благо – добродетелта. Любовта си служи само с едно право – Божията правда. 

Ето какво разбирам под думата Бог: Да имаш едно Същество, което те е обичало през цялата вечност и което никога да не те е обидило и никога да не те е оставило. Разбирате ли вие това? Това наричам Бог, на Когото трябва да гледате със свещен трепет и Неговото име да пазите свещено. Може да мислите, че Той е всесилен, то е второстепенно. Че Той може всичко да направи, второстепенно е. Любовта е по-силна от силата. Любовта е по-силна от знанието. Любовта е по-силна от всичко, каквото имате. Любовта носи живот в себе си. Любовта носи свобода. Любовта носи знанието, тя носи всичкия смисъл. Ако вие разбирате Любовта, тогава вие сте същество, което сте безсмъртно, от нищо няма да се оплаквате.

из лекции на Учителя Беинса Дуно

Спонсори на Портал 12