Търси

Теодосий Теодосиев: Ваклуш Толев гонеше високи идеали, което бе истински духовен подвиг! (ПОКАНА за прожекции в страната)

Още по темата ...

Теодосий Теодосиев - Тео: Болезнените истини за България и новия световен ред. Най-страшни са вътрешните врагове! (ЛЕКЦИЯ)

Виж повече
Теодосий Теодосиев

Николай Василев: Ако имаме божественост у себе си, Тео я събужда (АУДИО ИНТЕРВЮ)

Виж повече
Теодосий Теодосиев

Теодосий Теодосиев: Светът има крещяща необходимост от нова християнизация

Виж повече
22.05.2023 г.
2625
Добавена от: Николай Василев
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
24 май, Денят на българската азбука, просвета и култура, ще бъде отбелязан с две специални прожекции на филми на режисьора Николай Василев в кино Одеон, София. Те разказват за двама учители – Теодосий Теодосиев – учител по физика и Ваклуш Толев – учител по метафизика. Срещата между „Физика и метафизика“ ще се състои от 18:30 ч. сфилма „Формулата на Тео“ и веднага след него от 20:00 ч. с филма „Ваклуш“.

Разговаряме с Теодосий Теодосиев за новия филм “Ваклуш”, за физиката, метафизиката и бъдещето на света...:

Нека се върнем преди 2400 години, когато Аристотел е обиколил целия тогавашен цивилизован свят, събирал мъдрост от всякъде и написал две дебели книги. Едната се казва „Физика“, това е философия на материалния свят. Другата е „Метафизика“, това е философия на нематериалните неща. И след това в продължение на повече от 1000 години, той добил такъв авторитет в целия цивилизован тогавашен свят, че са считали, че ако нещо не е казано от Аристотел, значи не може да бъде вярно. Такава е била тенденцията...

С Ваклуш сме имали много срещи. Ходи съм на лекциите му в Казанлък и в Софийския Университет, и на други места. Имаше голям интерес към нещата, които говореше. Защото в тоя свят на бездуховност да гониш такива високи идеали, това си е духовен подвиг. И това, което е най-забележителното при Ваклуш е, че той беше изключителен оптимист и философ. Философията му е необходима на всички времена – и сегашни, и бъдещи. Защото, за мен, съвременният човек затъва. От чиста прагматична гледна точка – разсъждаваме като интелигентни, мислещи
хора.

В диваческите времена един дивак е можел да победи двама-трима човека, хванат ли се четири-пет – не е можел да ги победи. Дойде време, когато един човек има възможност да унищожи целия свят. И ако не се обърне процесът, рано или късно по теория на вероятностите трябва да се роди гениотът – полугений-полуидиот, който да унищожи целия свят. Особено, както сега е властна идеологията на свръхотмъщението, която води до самоунищожение на света. И поради тази причина днес светът има крещяща нужда от духовни учители, които да обърнат тенденциите. Затова според мен светът днес има повече нужда от духовни учители като него, отколкото от учители по точни науки. Има неща, които са повече от всичките физики и математики, взети заедно.

От прагматичната гледна точка на точните науки преди 2000 години Иисус Христос е направил най-голямото откритие в историята на морала – на злото се отговаря с добро. Светът две хиляди години по-късно още не си е научил урока. А Ваклуш прави още една стъпка като казва, че няма зло, а има нееволюирало добро, защото човекът е един бог в развитие. Според него това е един непрекъснат възход, една непрекъсната тенденция на развитие, на еволюция – от най-примитивното до това, което наричаме Бог. Значи това е една перспектива за човечеството, че в крайна сметка всичкото зло ще се трансформира в добро по пътя на еволюцията – постепенно, с много търпение, бавничко...

За това се иска, разбира се, сила, да може човек да помогне на еволюцията. На еволюцията трябва да се помага. И Ваклуш Толев беше много силен, мощен в това отношение. Затова този филм наистина си струва и всеки цивилизован човек трябва да го види. Трябва да заведе детето си да види този филм. За да се поучи от една философия, която е точно обратна на онова, което уж цивилизованите хора имат като разбирания и са на път да съсипят целия свят. Алтернативата е изчезване на човечеството. Не на света, не на природата – природата пак ще се възстанови по някакъв начин. Но хората може да изчезнат, ако не приемат това оптимистично духовно учение, което има своя смисъл. И в това отношение Ваклуш беше наистина един духовен водач от сериозна величина. Човекът на светлата перспектива, а не тъмната страна на силата. И да се надяваме това да възтържествува рано или късно.


 
Николай Василев
Николай Василев
Николай Василев завършва кино- и телевизионна режисура в НБУ. Режисьор и автор е на редица документални филми и телевизионни продукции. Дебютният му филм "Пътят на Мъдростта" (посветен на учението на Ваклуш Толев), 2004 г., е отличен с награда от фондация "Култура Аними". Следват още много награди - за филмите: "Исполин", за "Бетон" - специалната награда "Джеймс Баучер", "Приказки", 2010 г. - награда "Jameson" за най-добър късометражен филм на София Филм Фест; "Диагноза", 2014 г. - специална награда на фестивала "Българската Европа", "Пътят към Тива" за най-добър документален български филм на фестивала Masters of art, 2014 г. и др.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12