Търси

Тази година Духът на Розата ни призова за взаимопомощ и осъзнатост на целите

Още по темата ...
Цветята в българската къща

Индрише, роза и босилек хармонизират енергията в дома, а мушкатото го пази

Виж повече
Живот на село

Защо връзката с природата става все по-голяма необходимост за един осъзнат живот?

Виж повече
Петър Димков

Пeтър Димков: Телесното здраве добива смисъл само чрез Духа

Виж повече

Родово имение Изворче: Близо до природата се учим на търпение, смирение и всеотдайност

Виж повече
08.06.2021 г.
6217
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Как ли плаче българската роза? Сълзите й и те ли са така красиви, като аромата й. Останаха ли й сълзи в последните дни, като гледа колко розови храсти цъфнали стоят необрани тази година, а някои от тях вече окапват? Нямало работници, нямало пари, никой не купувал или го правел на безценица. Някои пък в отчаянието си влизали и разоравали цъфналите нивите. Кой, защо и как се е стигнало до тук, розата ухаеща днес на полето не я интересува. Това са човешките грешки, брътвежи и шумотевица. Тя чака, днес не да я празнуват, а да я оберат. Колко пъти вече се буди по изгрев, обляна в нежната роса и погалена от първите слънчеви лъчи и чака. Нежни женски ръце да я докосват, чудни песни да се разнесат по диплите на балкана и да дари своя цвят и аромат за здраве, красота и вдъхновение.

А магията на розите, уханието сякаш събужда в човека всичко благородно и свещено, и същевременно го пренася в приказките; гласовете , песните на хора и птички, и жуженето на насекомите - всичко това е един неописуем рай, който лекува, радва клетките, усмихва сърцето и успокоява ума. 

Затова и розоберът е магия. Той е бил чакан и посрещан с трепет от всички девойки в селата на Розовата долина. Днес момите ги виждаме само на дефиле, а розата все повече се е превърнала просто в бизнес - работна ръка, изкупни цени и какво ли още не.

А как символът на прекрасната ни земя може да бъде просто бизнес? 

Българската роза ще я има само, ако я има в сърцата ни истински и силно. В сърцата и на тези, които я отглеждат и на онези, които и се радват и възхищават. Иначе, рискуваме да я загубим. И може би с право!Следващите дни до края на розобера, всеки от нас може да се опита да отдели ден-два от своето ежедневие изпълнено с лични задачи, ангажименти, планове и да отиде в Долината на Розата. Там ще го посрещнат и заведат в необраните полета при розите, които чакат берачите. Така ще покажем и нашата съпричастност към онези, които гледат нивите си всяка сутрин необрани и се надпреварват с времето. А то е тук, в този миг и в следващия - днес, сега...

Една от първите жени чула зовът на розите е Михаела Микова, която започва да бере доброволно и без заплащане розовият цвят край Калофер. Тя ни сподели:

Розоберът започна преди около седмица и досега са откликнали 2 жени. А от утре има и 4 човека туристи, включително един италианец, които ще се присъединят. Сред розите се пренасяш в друго измерение на радост, тишина, ухание и нещо неизразимо. Ние, спали, недоспали, ходим да берем, защото розите са там и са толкова много, а утре може и да ги няма, просто нивата да е  поредната разорана. Парите на общината отиват за  Празника на розата, а други държави тепърва започват да отглеждат скъпоценното растение. И така животът си продължава в мъдрия си кръговрат...

Това, което искам да споделя обаче най-вече е за моето усещане когато стъпвам на нивата - все едно влизам в храм. Там има напреднали същества и ние хората си мислим, че насажденията са наши, но всъщност те са ръководителите там. И ние сме просто инструменти тази енергия да достигне до хората. Така, че към нас могат да се присъединят и да се включват и други хора.


Христо Вълчев , който е доброволец в село Братя Даскалови и помага на  производителите от Розова Зора също ни споделя:

Розата е “Цветето на Цветята”. Символ на Женския Принцип, Дева Мария, Силна Любов и Искрени Чувства. Тази година Духът на Розата ни призова за помощ и подкрепа. Докато сме на розобер ние пряко работим и с нейната енергия. Който усеща розата за значима и иска да присъства на розобер, може да дойде и помогне при нас в село Братя Даскалови.

Стопанствата, където може да помогнете са много в Розовата долина. Ако във вас се е събудил импулсът за съпричастност, взаимопомощ, доброволчество оставяме контакти за връзка с местата,за които ви разказахме и където може да се включите в розобера. А може просто да отидете при розите в ранни зори и да се включите. Никой няма да ви върне от полето в тези дни. 


Михаела Микова - 0884 231 720, розобер в района на Калофер

Христо Вълчев - 0886794490, розобер в района на село Братя Даскалови

Силвия - Йонкова - www.facebook.com/silvy.yonkova, 0888790007, розобер в района на Казанлък

Таня Борисова - 0878242587, координатор Асоциация на българските села

Време е да запазим Българската Роза - символ свят на България!

Препоръчани книги:

Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12