Търси

С кампанията 'С любов към българската роза' АБС възражда бригадите на село

Още по темата ...
Розова долина

Тази година Духът на Розата ни призова за взаимопомощ и осъзнатост на целите

Виж повече
Цветята в българската къща

Индрише, роза и босилек хармонизират енергията в дома, а мушкатото го пази

Виж повече
26.05.2022 г.
2862
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Асоциация на българските села (АБС) организира пилотна кампания под наслов “С любов към българската роза”. Това е една инициатива, чрез която се цели да се подпомогнат малките земеделски розопроизводители, за които беритбената кампания отново ще бъде тежка, без осигурена работна ръка.
Таня Борисова, координатор в АБС сподели за инициативата:

“С тази наша инициатива искаме както да подпомогнем малките розопроизводители, които не само работят, но и живеят на село, така и да събудим интересът към една позабравена практика у нас - бригадите на село, на които обаче искаме да дадем един нов облик, чрез доброволната инициатива. Младите хора в градовете, все повече биват откъснати от възможността пряко да се докоснат до земята и да усетят нейната енергия и сила. Освен това с такава трудова дейност, те ще могат да видят отблизо живота на българските земеделски производители и как се произвежда чиста продукция. Така по един естествен начин може да се събуди интересът и подкрепата към българските фермери и тяхната дейност и когато се наложи гражданите да пазаруват, да мислят, търсят и предпочитат родното, независимо кой и как ги облъчва чрез реклами.”

Програмата е пилотна и тестова за тази година и ще бъде проведена в село Михилци, Карловско в градините на розопроизводителя Вихрен Атанасов, който има нужда от подкрепа да бъдат обрани 250 декар с рози, за което в момента разполага само с 20 работника.

“Проблемът с работната ръка в розопроизводството, а и в останалите сектори на селското стопанство е хроничен, но той става унищожителен през последните години, най-вече за малките фамилни стопанства. Вихрен ни потърси с молба за помощ, защото розите вече цъфтят, а няма достатъчно работна ръка да ги обере. Цените тази година са малко по-високи от миналогодишните и стартират на 2,50 лв/ кг набран розов цвят, но разликата в по-добрата цена вече е стопена почти на нула, поради по-високите цени на гориво, торове, надници. Производителите отново са принудени да търсят сами изход от ситуацията и да се спасяват поединично. Тъй като това е един омагьосан кръг, който се повтаря всяка година и не бива решен, поради една или друга причина, ние като общество може да помогнем, една от емблемите на България - българската маслодайна роза, да бъдат обрани, а не тъжно да окапят и всяка година малките производители, които реално живеят в селата и ги поддържат живи да стават все по-малко.”, допълва Таня Борисова

Как може да се включите?

В периода 27 май до 15 юни 2022 г може да се включите като доброволец по брането на розовия цвят в стопанството на Вихрен Атанасов от село Михалци, Карловско. Производителят осигурява безплатна квартира и незабравимо преживяване по набирането на розовия цвят по време на изгрев слънце. Всеки доброволец, ще бъде изпратен, след края на своя престой, с подарък -  прясно изсушен розов цвят и розова вода.

Телефон за записване и въпроси:

0878 24 25 87 - Таня Борисова, координатор в АБС
0892 44 42 36 - Вихрен Атанасов, розопроизводител

Ако кампанията се окаже успешна и на нея откликнат достатъчно хора, следващата година ще включим и други земеделски производители, които имат възможност да осигурят настаняване за доброволците-берачи, за да разширим обсега на действието на инициативата на Асоциацията на българските села.
Цялостната програма “С любов към българската роза” не се финансира по проект или какъвто и да е друг фонд и ще се реализира изцяло благодарение на доброволния труд и съпричастност на сътрудниците в Асоциацията, както и от страна на розопроизводителя Вихрен Атанасов.Освен с тази кампания на АБС, можете да се запознаете и с Програмата “Ментори на село”, която успешно работи вече 3 поредни години.

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12